716
Ο Σαλμάν Ρούσντι μεταφέρεται με φορείο σε ελικόπτερο μετά την επίθεση που δέχτηκε | TWITTER @HoratioGates3 /via REUTERS

Σαλμάν Ρούσντι: Οπαδός του σιιτικού εξτρεμισμού δήλωνε ο δράστης της επίθεσης

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2022, 17:40
Ο Σαλμάν Ρούσντι μεταφέρεται με φορείο σε ελικόπτερο μετά την επίθεση που δέχτηκε
|TWITTER @HoratioGates3 /via REUTERS

Σαλμάν Ρούσντι: Οπαδός του σιιτικού εξτρεμισμού δήλωνε ο δράστης της επίθεσης

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2022, 17:40

O ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εκδήλωνε συμπάθεια για τον σιιτικό εξτρεμισμό, αλλά και για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), όπως μετέδωσε το NBC στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο γεννημένος στην Ινδία, Ρούσντι, που πέρασε χρόνια κρυμμένος, μετά από την παρότρυνση του Ιράν προς τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν, αφότου είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 1988, το βιβλίο των «Σατανικών στίχων» δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο λαιμό και στον κορμό του σώματος του, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Μετά από ένα χειρουργείο που διήρκησε για ώρες, ο Ρούσντι παρέμεινε διασωληνωμένος και μη ικανός να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής.

Η αστυνομία προχώρησε στην αναγνώριση των στοιχείων του δράστη της επίθεσης. Πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ από το Φέιρβιου του Νιου Τζέρσεϊ που αγόρασε ένα εισιτήριο για την εκδήλωση Ιδρύματος Τσοτόκουα στα δυτικά της πολιτείας Νέας Υόρκης. Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρώσει άμεσα αν ο Ματάρ έχει νομική εκπροσώπηση.

Ο άνδρας που είναι ύποπτος για την επίθεση κατά του Σαλμάν Ρούσντι κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επίθεση, είπαν το Σάββατο οι εισαγγελείς. «Το άτομο που ευθύνεται για την επίθεση, ο Χάντι Ματάρ, κατηγορείται πλέον επίσημα για απόπειρα δολοφονίας δεύτερου βαθμού και επίθεση δεύτερου βαθμού», δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Τσοτόκουα, Τζέισον Σμιντ. Του απαγγέλθηκαν αυτές οι κατηγορίες τη νύχτα της Παρασκευής και προφυλακίστηκε χωρίς εγγύηση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, πάντως, ένας αξιωματούχος της ένοπλης Οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο που έχει την υποστήριξη του Ιράν, δήλωσε ότι η Οργάνωση δεν έχει κάποια πρόσθετη πληροφορία για την επίθεση. «Δεν γνωρίζουμε κάτι για την υπόθεση αυτή. Ετσι, δεν θα σχολιάσουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας ανώνυμα.

Ο συντηρητικός Τύπος στο Ιράν συνεχάρη τον δράστη της επίθεσης

Την ίδια ώρα στο Ιράν, η κύρια υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη τον άνθρωπο που χθες, Παρασκευή, μαχαίρωσε στις ΗΠΑ τον παγκοσμίως γνωστό βρετανό συγγραφέα.

«Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», έγραψε η εφημερίδα, ο επικεφαλής της οποίας διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», ανέφερε, επίσης, το δημοσίευμα.

Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου.

Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Ρούσντι «αποστάτη», με εξαίρεση τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.

Η κρατική εφημερίδα Iran έγραψε πως «ο λαιμός του διαβόλου επλήγη με ένα ξυράφι».

«Δεν θα κλάψω για ένα συγγραφέα ο οποίος καταγγέλλει με ατέλειωτο μίσος και ατέλειωτη περιφρόνηση τους μουσουλμάνους και το ισλάμ», έγραψε σε μήνυμά του ο Μοχαμάντ Μαραντί, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Ο Ρούσντι είναι ένα πιόνι της αυτοκρατορίας που εμφανίζεται ως μετααποικιακός μυθιστοριογράφος», πρόσθεσε.

«Δεν είναι παράξενο που, ενώ πλησιάζουμε σε μια εν δυνάμει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται πως είχε προγραμματιστεί μια επίθεση εναντίον του Μπόλτον (του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου)… και στη συνέχεια συμβαίνει αυτό;», αναρωτήθηκε.

Ο Σαλμάν Ρούσντι είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε ένα μέρος του μουσουλμανικού κόσμου με την έκδοση, το Σεπτέμβριο 1988, των «Σατανικών στίχων». Ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε το 1989 ένα φετφά που ζητούσε τη δολοφονία του συγγραφέα.

Την επίθεση στον Ρούσντι καταδίκασε και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Tριντό δηλώνοντας ότι πρόκειται για επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

«Κανείς δεν πρέπει να απειλείται ή να βλάπτεται με βάση αυτά που έχει γράψει. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση», έγραψε ο Τριντό σε μήνυμά του στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...