Με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο που θέσπισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Μιχάλη Στασινόπουλο που υπήρξε πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση, διάνθισε την προσφώνησή του προς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος επισκέφτηκε τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο γραφείο της στο ΣτΕ το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο κ. Τασούλας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους της Βουλής, διέβη το κατώφλι του ΣτΕ δύο ώρες αφότου η Εθνική Αντιπροσωπεία εξέλεξε με 261 ψήφους την κυρία Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Της παρέδωσε τον φάκελο με το αποτέλεσμα και τη συνεχάρη για την εκλογή της.
Απευθυνόμενος προς την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τασούλας υπενθύμισε μεταξύ άλλων: «Θα εκπροσωπήσετε την Ελληνική Δημοκρατία στον μεγάλο εορτασμό της συμπληρώσεως δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Έναν εορτασμό που θα κάνουμε με τους στοχασμούς μας γόνιμα στραμμένους οπίσω προς τα ιδρυτικά χρόνια του Κράτους μας, αλλά και με το βλέμμα μας στραμμένο μπροστά προς ένα αισιόδοξο μέλλον, που ήδη οικοδομείται από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Μετά την επάξια εκλογή σας εύχομαι από καρδίας αντάξιά της θητεία σας για το καλό του Εθνους και του λαού μας».
Νωρίτερα είχε τονίσει πως «η Ελλάς στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα διεκδικεί βάσιμα και αποφασιστικά τη θέση της στον σύγχρονο προηγμένο κόσμο έχοντας για πρώτη φορά μια Ελληνίδα στο υψηλότερο σκαλί της Πολιτείας».
Από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου δεσμεύτηκε να δώσει όλες τις δυνάμεις της για να εκπληρώσει το νέο θεσμικό της ρόλο και περιέγραψε τις προτεραιότητές της.
«Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, και από πολλά χρόνια μέλος της ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής, είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος μιλώντας εκτός κειμένου.
Περιγράφοντας τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών και την συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων πρόσθεσε, υπερβαίνει τα κράτη και απαιτεί διεθνή συνεργασία.
«Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες».
Για λόγους ιστορικής καταγραφής, δημοσιεύουμε την προσφώνηση του κ. Τασούλα προς την κυρία Σακελλαροπούλου:
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και έπειτα από σχετική ομόφωνη προς τούτο εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου, έχω την τιμή και την χαρά να σας ανακοινώσω την εκλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας από την Εθνική Αντιπροσωπεία, που συνεκλήθη σήμερα το πρωί, για αυτό ακριβώς τον σκοπό, σε ειδική συνεδρίαση.
Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας που υπέβαλε ο Πρόεδρός της και Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπό σας έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την προϋπόθεση συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ορίζει το άρθρο 32 παρ.3 του Συντάγματος για την πρώτη ψηφοφορία, αλλά και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας. Η εύλογη συνεπώς συνταγματικά και ιστορικά επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανωτάτου Αρχοντος έτυχε με το παραπάνω εφαρμογής και τα υψηλά σας καθήκοντα, ως ρυθμιστού του πολιτεύματος που μεριμνά για την αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας, εκκινούν ευοίωνα.
Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας στο γραφείο σας, το γραφείο της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός Δικαστηρίου, για το οποίο ο αείμνηστος Μιχαήλ Στασινόπουλος, πρώτος Πρόεδρος της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας και διατελέσας επίσης Πρόεδρος του αυτού Δικαστηρίου, έγραψε πως «εδημιούργησε μία νέαν εποχήν εις τον δημόσιον βίον της χώρας». Αυτή τη νέα εποχή απηχεί πλήρως η κατεύθυνση που έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ομιλών το Μάιο του 1929 επ’ ευκαιρία της ενάρξεως των εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θέσατε υπέρ τον Υπουργόν …τον νόμον, διότι ο νόμος πρέπει να είναι ανώτερος και του μικρού υπαλλήλου και του ανωτέρου, ανώτερος πασών των αρχών, ανώτερος και του Υπουργού και του Βασιλέως ακόμη αν πρόκειται το έργον της ανορθώσεως να διεξαχθή μέχρι τέλους επιτυχώς».
Προερχόμενη συνεπώς απ’ αυτήν την πολιτειακή κοιτίδα της δικαιοσύνης έχετε ήδη αποδείξει με την αυτοδημιούργητη πορεία σας πως διαθέτετε το θεσμικό παράστημα, ώστε να ανταποκριθείτε πλήρως στις ευθύνες του αξιώματος που μόλις προ ολίγου η Βουλή των Ελλήνων σας ανέθεσε. Ρυθμιστής του πολιτεύματος και εκφραστής της ενότητος του Εθνους που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και εθνική αξιοπρέπεια στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, όπου ξεκίνησε μία πορεία εμπέδωσης κανονικότητας και προκοπής και στο εξωτερικό όπου η όξυνση της εξ ανατολών προκλητικότητας απαιτεί σφυρηλάτηση τόσο της εθνικής ενότητας όσο και της αποτρεπτικής μας ισχύος.
Ο δεύτερος Πρόεδρος της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος έγραψε μετά την θητεία του στην Προεδρία «Χρειάσθηκε να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ανακαλύψουν οι συμπατριώτες μου ότι ξέρω να γράφω και περιορίζονται στα διαγγέλματά μου». Τέτοιο ευπρεπές παράπονο δεν θα υπάρξει από σας. Ηταν τόσο θετικό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πρωθυπουργική πρόταση, που ακόμη και όσοι δεν σας γνώριζαν ήδη έχουν πληροφορηθεί πολλά για την πανάξια δικαστικό λειτουργό που στο πρόσωπό της τιμάται τόσο η δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και που στο πρόσωπό της επίσης επαληθεύεται μία αριστοτελική περιγραφή του τετάρτου βιβλίου των Πολιτικών για τις νομοκρατούμενες πολιτείες: «Εν μεν γάρ ταις κατά νόμον δημοκρατούμεναις (Πολιτείαις) ου γίνεται δημαγωγός, αλλ’ οι βέλτιστοι των πολιτών εισίν εν προεδρία» (Γιατί όταν οι δημοκρατίες στηρίζονται στον νόμο δεν νοείται να υπάρξει δημαγωγός και διευθύνουν τα κοινά οι καλύτεροι από τους πολίτες).
Η Ελλάς στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα διεκδικεί βάσιμα και αποφασιστικά τη θέση της στον σύγχρονο προηγμένο κόσμο έχοντας για πρώτη φορά μια Ελληνίδα στο υψηλότερο σκαλί της Πολιτείας. Και, κατά τον ποιητή,
«Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου να ’σαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.
Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας
που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης».
Και απ’ αυτό το κορυφαίο σκαλί θα εκπροσωπήσετε την Ελληνική Δημοκρατία στον μεγάλο εορτασμό της συμπληρώσεως δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Έναν εορτασμό που θα κάνουμε με τους στοχασμούς μας γόνιμα στραμμένους οπίσω προς τα ιδρυτικά χρόνια του Κράτους μας, αλλά και με το βλέμμα μας στραμμένο μπροστά προς ένα αισιόδοξο μέλλον, που ήδη οικοδομείται από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες.
Μετά την επάξια εκλογή σας εύχομαι από καρδίας αντάξιά της θητεία σας για το καλό του Εθνους και του λαού μας.
Αθήναι, 22 Ιανουαρίου 2020.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News