367
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας στο Προεδρικό | Dimitris Kapantais / SOOC

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: «Αισθανθήκαμε πολλές φορές μόνοι, δικαιολογημένα»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 10:54
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας στο Προεδρικό
|Dimitris Kapantais / SOOC

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: «Αισθανθήκαμε πολλές φορές μόνοι, δικαιολογημένα»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 10:54

Λίγο μετά τις 10:15, η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης, επί 16 χρόνια, σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

«Σας ευχαριστώ προσωπικά για τη διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και τη φιλοευρωπαϊκή στάση σας», δήλωσε η κυρία Σακελλαροπούλου κατά την υποδοχή της καγκελαρίου.

«Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης», σημείωσε, «και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, και αισθανθήκαμε πολλές φορές, δικαιολογημένα, μόνοι. Ολα όσα ζήσαμε, συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της».

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στην αναφορά της, τέλος, στα ελληνοτουρκικά και τη στάση του Βερολίνου έναντι της Τουρκίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο, πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση»

«Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις», απάντησε από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ για να προσθέσει:

«Πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης. Βέβαια οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά, είχαμε την αποσταθεροποίηση του ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα, αλλά το μεγάλο θέμα ήταν το Μεταναστευτικό.

»Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, που ήταν μια διαφορετικού τύπου πρόκληση. Για την Ελλάδα, που είχε περάσει δυσκολίες, ήταν καλό που δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκείνο που μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα ήταν το γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η βασική αίσθηση που πρέπει να έχουμε και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

«Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο, αλλά θα παραδώσω την ευθύνη», κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ στον σύντομο διάλογο που είχε on camera με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...