Εξαιρετικά σκληρά, ακραία και δίχως κανένα επιστημονικό υπόβαθρο είναι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν πλέον οι κινεζικές αρχές, καθώς κλιμακώνουν το lockdown, και με βασικό στόχο να διατηρήσουν τη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος, εν μέσω του κύματος της μετάλλαξης Ομικρον.
Σύμφωνα με το BBC, σε αυτή τη φάση έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πολιτών από τη Σαγκάη, σε ειδικές εγκαταστάσεις καραντίνας που έχουν στηθεί μέσα σε μερικές ημέρες.
Ετσι, από την Τετάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής Πινγουάνγκ και οι κάτοικοί της μεταφέρονται στην επαρχία Ζεζιάνγκ. Η απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών είναι 160 χιλιόμετρα, δηλαδή όσο είναι από την Αθήνα μέχρι το Αίγιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, οι πολίτες θα καταλύσουν στις πρόχειρες εγκαταστάσεις καραντίνας για επτά ημέρες. Από τον κανόνα εξαιρούνται μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.000 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα σπίτια τους σε ειδικές εγκαταστάσεις καραντίνας και η επιχείρηση συνεχίζεται.
Στόχος των αρχών είναι να απολυμάνουν τα πάντα από τον κορονοϊό: δρόμους, πεζοδρόμια, καταστήματα, σπίτια, ακόμη και δημόσιους κήπους. Κάτι που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι δεν έχει κανένα απολύτως όφελος ως προς τη μείωση του ιικού φορτίου σε μία κοινότητα, καθώς ο ιός είναι αερομεταδιδόμενος.
Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ειδοποίηση που έλαβαν πολίτες συγκεκριμένων περιοχών, θα πρέπει να μαζέψουν και να πάρουν μαζί τους όλα τα υπάρχοντά τους και βγαίνοντας από το σπίτι να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα της εισόδου, αλλά και τις ντουλάπες του σπιτιού.
Οι εικόνες στα social media με ανθρώπους που κάνουν ουρές με γεμάτες βαλίτσες στους δρόμους της Σαγκάης, δείχνουν το μέγεθος της επιχείρησης. Επιπλέον, η ειδοποίηση από το Γραφείο Πρόληψης της Επιδημίας προειδοποιούσε ότι «δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο, όμως μείνετε ήσυχοι, θα τα φροντίσει η κυβέρνηση».
Οι νέες εντολές της κυβέρνησης έρχονται να δείξουν ότι τα μέτρα μπορούν να γίνουν ακόμη πιο σκληρά και απάνθρωπα, προκειμένου να διατηρήσει τη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος στη χώρα, ακόμη και εν μέσω του κύματος της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον που επικρατεί στην Κίνα.
Αυξάνονται τα κρούσματα
Την Πέμπτη, η Σαγκάη για ακόμη μία φορά ανακοίνωσε νέα, απότομη αύξηση στον αριθμό των σοβαρά ασθενών με λοίμωξη Covid-19, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι ο κινεζικός οικονομικός κόμβος είναι πιθανό να καταγράψει περισσότερους θανάτους, παρόλο που η έξαρση των κρουσμάτων φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο.
Ο αριθμός των ασθενών που είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση στην πόλη υπερτριπλασιάστηκε σε 159 την Τετάρτη, από λίγο περισσότερους από 50 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε Γου Τσιανγού, αξιωματούχος της επιτροπής υγείας της πόλης.
Η Σαγκάη, η οποία είναι το επίκεντρο του χειρότερου ξεσπάσματος του ιού στην Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε επίσης οκτώ θανάτους την Τετάρτη, ανεβάζοντας τους συνολικούς θανάτους από το τρέχον ξέσπασμα του κορονοϊού στους 25. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών ήταν ανεμβολίαστοι.
Η αύξηση του αριθμού των βαριά ασθενών με λοίμωξη Covid αλλά και των θανάτων, έρχεται σε μια περίοδο που η πανδημία φαινόταν να υποχωρεί μετά από αρκετές εβδομάδες σκληρού lockdown.
Στη Σαγκάη, σχεδόν ένας στους πέντε από αυτούς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό είναι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ η ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, αντιπροσώπευαν το 2% του συνόλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο σχετικά ηλικιωμένος πληθυσμός της πόλης είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στον ιό, ενώ παράλληλα τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ τους παραμένουν χαμηλά. Μόνο το 62% των ηλικιωμένων κατοίκων έχει εμβολιαστεί, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Σαγκάης.
Στο μεταξύ υπάρχει ανησυχία ότι ο αυξημένος αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, επιβεβαιώνοντας πιθανώς τις υποψίες που εγείρονται από ειδικούς εκτός Κίνας, ότι το τρέχον ξέσπασμα θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί πιο θανατηφόρο από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι ειδικοί, λόγω του εμβολιαστικού κενού και της έλλειψης φυσικής ανοσίας στη χώρα.
Παρόλα αυτά, ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων στην Κίνα παραμένει ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο, όμως αποτελεί και μείζον αντικείμενο έρευνας προς πολλές κατευθύνσεις…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News