366
Αστυνομικοί με προστατευτικές στολές έξω από σουπερμάρκετ της Σαγκάης | REUTERS/Aly Song

Σαγκάη: Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – επεκτείνεται το lockdown

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 10:10
Αστυνομικοί με προστατευτικές στολές έξω από σουπερμάρκετ της Σαγκάης
| REUTERS/Aly Song

Σαγκάη: Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – επεκτείνεται το lockdown

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 10:10

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο ξεκίνησε το lockdown στη δυτική Σαγκάη, καθώς τα κρούσματα εξαπλώνονται στην αχανή μητρόπολη της Κίνας των 26,3 εκατ. κατοίκων.

Οι κινεζικές αρχές είχαν προγραμματίσει να επιβάλουν lockdown σε κάποιες περιοχές στο δυτικό τμήμα της Σαγκάης, την Παρασκευή, αλλά τελικά αυτό επισπεύσθηκε διότι συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

Το άλλο μισό τμήμα της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας, στα ανατολικά, βρίσκεται στην τρίτη ημέρα του lockdown, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα.

Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη σε δύο φάσεις, χωρίζοντας την πόλη κατά μήκος του ποταμού Χουανγκπού. Πρώτα επιβλήθηκε lockdown στην επιχειρηματική συνοικία Πουντόνγκ, ενώ θα ακολουθούσε από την Παρασκευή το ιστορικό κέντρο Πούξι προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν μαζικά τεστ για την Covid-19.

Την Τετάρτη, στη Σαγκάη, ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ ασυμπτωματικών κρουσμάτων, 5.656, και 326 συμπτωματικών. Χθες είχαν ανακοινωθεί συνολικά 4.477 μολύνσεις. Στην Κίνα, από την αρχή της πανδημίας, οι αρχές ανακοινώνουν ξεχωριστά τις δύο κατηγορίες.

Πολλοί κάτοικοι του δυτικού τμήματος της Σαγκάης έλαβαν ήδη από την Τρίτη ενημέρωση από τις επιτροπές των συγκροτημάτων κατοικιών όπου διαμένουν, ότι δεν θα τους επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους τις επόμενες επτά ημέρες.

Στη νοτιοδυτική συνοικία Μινχάνγκ, όπου ζουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, θα ανασταλούν τα δρομολόγια των λεωφορείων ως τις 5 Απριλίου.

Ουρές για τεστ έξω από νοσοκομείο της Σαγκάης, την Τετάρτη – REUTERS/Aly Song

Εξάλλου, οι αρχές της Σαγκάης ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα έχουν πραγματοποιηθεί 9,1 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, ενώ πρόσθεσαν ότι προχωρούν σε απολυμάνσεις κτιρίων γραφείων, οικοδομών, αγορών και σχολείων.

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο WeChat ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον όποιου αρνηθεί να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το lockdown στη Σαγκάη ενέτεινε τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης καυσίμων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς.

Στην Κίνα, η οποία είχε ανακοινώσει πως είχε σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη του 2020, καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες μερικές χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως, τα περισσότερα εδώ και δύο χρόνια, λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Ομικρον του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...