257
Αντονι Μπλίνκεν και Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πριν την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή | REUTERS/Yves Herman/Pool

Σαφές μήνυμα Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα: Το ΝΑΤΟ έτοιμο να υπερασπιστεί κάθε κράτος-μέλος του

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 12:21
Αντονι Μπλίνκεν και Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πριν την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη ρωσική εισβολή
|REUTERS/Yves Herman/Pool

Σαφές μήνυμα Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα: Το ΝΑΤΟ έτοιμο να υπερασπιστεί κάθε κράτος-μέλος του

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 12:21

Το ΝΑΤΟ είναι μία αμυντική συμμαχία, δεν επιζητούμε τον πόλεμο, αλλά αν η σύγκρουση (σ.σ. βλ. ρωσική επίθεση) φθάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους των κρατών – μελών μας, ήταν το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ουκρανία, κάνοντας ειδική αναφορά στα πλήγματα των Ρώσων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια:

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας είδαμε αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστει», υπογράμμισε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Οπως επεσήμανε, στον απόηχο της απρόκλητης, προμελετημένης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Συμμαχία συνήλθε με ταχύτητα, ενότητα και αποφασιστικότητα, ενεργοποιώντας αμέσως την ειδική ομάδα ταχείας αντίδρασης, και θέτοντας σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια για την ενίσχυση της ασφάλειας του ΝΑΤΟ .

Με τη σειρά του και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπερκ διεμήνυσε ότι η Συμμαχία θα υπερασπιστεί κάθε κράτος μέλος της.

«Είμαστε μία αμυντική συμμαχία, που δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Ωστόσο δεν πρέπει να το παρεξηγεί κανείς αυτό. Θα υπερασπιστούμε κάθε μέλος μας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ καταδικάζοντας τις επιθέσεις σε αμάχους και καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της για να δώσει χώρο στη διπλωματία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...