367
Τα τανκς Τ-90 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τεθωρακισμένων μεραρχιών της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο | Wikipedia/KONSTANTIN MOROZOV

Ρώσος στρατιωτικός διοικητής πουλούσε μηχανές τανκς

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 17:27
Τα τανκς Τ-90 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τεθωρακισμένων μεραρχιών της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο
|Wikipedia/KONSTANTIN MOROZOV

Ρώσος στρατιωτικός διοικητής πουλούσε μηχανές τανκς

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 17:27

Δολοφονίες, ατυχήματα, γκάφες, «αυτοκτονίες», σκάνδαλα. Η καθημερινή διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένας συνδυασμός της γκανγκστερικής ταινίας του Σκορσέζε «GoodFellas» και της πολεμικής κωμικής σειράς «M.A.S.H.», όπου μια ιατρική ομάδα επιχειρεί διάφορες κομπίνες κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας.

Το πιο πρόσφατο σκηνικό των… κωμικοτραγικών ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων ήταν η ανακοίνωση της σύλληψης ενός συνταγματάρχη με την κατηγορία της εμπορίας τανκς! Ο Αλεξάντερ Ντενίσοφ συνελήφθη για φερόμενη κλοπή κινητήρων από τα ρωσικά άρματα μάχης T-90, αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι ο συνταγματάρχης κατηγορείται πως έκλεψε επτά κινητήρες V-92S2 αξίας 20,5 εκατ. ρουβλιών (περίπου 227.000 ευρώ) μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Απριλίου 2022. Ο Ντενίσοφ, υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη αρμάτων μάχης στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, συνελήφθη τον περασμένο μήνα κοντά στο Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, και κατηγορήθηκε για κλοπή εξαρτημάτων που προορίζονταν να εγκατασταθούν σε τανκς.

Η διαφθορά μαστίζει τη Ρωσία, ειδικά τον στρατό της, και έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για παρεμπόδιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στη μάχη με σκουριασμένα όπλα και σπασμένους ασυρμάτους. Οι δεξαμενές των κινητήρων ξεμένουν τακτικά από καύσιμα και καταστρέφονται.

Δυτικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει περίπου 2.000 άρματα μάχης στους 14 μήνες του πολέμου, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει στο παρελθόν άρματα μάχης T-62 που είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1975, για να αντικαταστήσουν τα T-90 στο πεδίο των μαχών.

Από τότε που τέθηκαν σε υπηρεσία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα άρματα μάχης T-90 έγιναν η ραχοκοκαλιά των τεθωρακισμένων μεραρχιών της Ρωσίας. Σχεδιάστηκαν στη Σοβιετική Ενωση έτσι ώστε να είναι απλά, ελαφριά και γρήγορα, και τώρα τροφοδοτούνται κυρίως από τον 12κύλινδρο κινητήρα V-92S2, που παράγεται στο εργοστάσιο τρακτέρ του Τσελιάμπινσκ, κοντά στα Ουράλια Ορη.

Κάθε κινητήρας ζυγίζει περίπου έναν τόνο και μπορεί να παράγει 1.000 ίππους. Οταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000, ο V-92S2 θεωρήθηκε ο καλύτερος και ισχυρότερος κινητήρας αρμάτων μάχης στον ρωσικό στρατό.

Οι εισαγγελείς στο στρατιωτικό δικαστήριο της φρουράς του Ροστόφ στη νότια Ρωσία, δήλωσαν ότι ο συνταγματάρχης Ντενίσοφ πούλησε τους κινητήρες στη μαύρη αγορά. Το 2019, δύο άλλοι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού καταδικάστηκαν για παρόμοιες κλοπές. Ο συνταγματάρχης δηλώνει αθώος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...