605
| CreativeProtagon / Twitter

Ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας δρα στη Βόρεια Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 17:31
|CreativeProtagon / Twitter

Ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας δρα στη Βόρεια Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 17:31

Μια κοινή έρευνα που διενήργησαν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς των σκανδιναβικών χωρών ισχυρίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί κατασκοπευτικά πλοία μεταμφιεσμένα σε αλιευτικά σκάφη, προκειμένου να έχει δυνατότητα να επιτίθεται σε αιολικά πάρκα και καλώδια επικοινωνίας στη Βόρεια Θάλασσα.

Στην έρευνα μιλάει ένας δανός αξιωματικός της αντικατασκοπείας που ισχυρίζεται ότι η στρατηγική δολιοφθοράς έχει σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί σε περίπτωση που η Ρωσία και η Δύση βρεθούν σε πλήρη σύγκρουση.

Ενας νορβηγός αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών είπε στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο και ελέγχεται απευθείας από τη Μόσχα.

Η πρώτη από μια σειρά ρεπορτάζ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς DR στη Δανία, NRK στη Νορβηγία, SVT στη Σουηδία και Yle στη Φινλανδία μεταδόθηκε την Τετάρτη, 19 Απριλίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ρωσία έχει μεταμφιέσει ορισμένα κατασκοπευτικά σκάφη σε αλιευτικές μηχανότρατες και επιστημονικά ερευνητικά σκάφη στη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών που επικαλούνται οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, τα σκάφη διαθέτουν συσκευές υποβρύχιας επιτήρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαρτογράφηση τοποθεσιών που θεωρούνται από τη Μόσχα πιθανοί στόχοι δολιοφθοράς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian.

Η κυβέρνηση της Δανίας δημοσίευσε επίσημα έγγραφα την Τρίτη 18 Απριλίου που αποκαλύπτουν για πρώτη φορά πώς οι δανικές αμυντικές περίπολοι είχαν τραβήξει 112 φωτογραφίες ρωσικών πλοίων έξω από τις ακτές της χώρας, λίγες ημέρες πριν από την έκρηξη του αγωγού Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η έκρηξη κατέστρεψε τον αγωγό και οδήγησε στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων αερίου.

Το γερμανικό site T-Online είχε αναφερθεί στις περιπολίες της Δανίας τον Σεπτέμβριο, αρκετές ημέρες πριν από την έκρηξη. Στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι τα ρωσικά πλοία ήταν εξοπλισμένα με γερανούς φόρτωσης και ένα μίνι υποβρύχιο και επιχειρούσαν λίγο έξω από τις ζώνες ραντάρ της Δανίας και της Σουηδίας.

Η έρευνα για την έκρηξη από τις Αρχές της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν και συγκλίνουν στο ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, ο δράστης δεν έχει εξακριβωθεί, ενώ το «κύριο σενάριο», που βασίζεται στη φύση του εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε, είναι ότι εμπλέκεται μια ομάδα που χρηματοδοτείται από κάποια κρατική οντότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γερμανοί ερευνητές έχουν εστιάσει στις κινήσεις ενός ιστιοφόρου, του «Andromeda», το οποίο πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν πίσω από την επίθεση.

Η έρευνα των σκανδιναβικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μιλάει για πλοία-φαντάσματα, πλοία που έχουν απενεργοποιήσει τους πομπούς τους για να κρατήσουν μυστική την τοποθεσία τους. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο «Admiral Vladimirsky», το οποίο είναι νηολογημένο ως ωκεανογραφικό πλοίο, αλλά πιστεύεται ότι είναι ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο.

Ενας πρώην εμπειρογνώμονας του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ακολούθησε τη διαδρομή που έκανε το «Vladimirsky» κοντά σε επτά αιολικά πάρκα ανοιχτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας σε ένα από τα ταξίδια του. Περιέγραψε πώς το πλοίο, το οποίο δεν άνοιξε τον πομπό του για έναν ολόκληρο μήνα, μείωσε αισθητά την ταχύτητά του όταν πλησίασε τοποθεσίες αιολικών πάρκων.

Ενας δημοσιογράφος που πλησίασε το πλοίο βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν άνδρα ντυμένο με στρατιωτικά ρούχα και αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο οποίος φαινόταν να κρατά όπλο.

Το UK Defense Journal ανέφερε τον Νοέμβριο ότι το ίδιο πλοίο εθεάθη στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας εκείνο τον μήνα, κοντά στο Λοσιμάουθ, όπου βρίσκεται ο στόλος αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας της Βασιλικής Αεροπορίας.

Πριν από δύο μήνες, οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για πιθανές προσπάθειες καταστροφής θαλάσσιων υποδομών, αφού ένα ρωσικό πλοίο εντοπίστηκε κοντά σε αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα, όπου πιστεύεται ότι εκτελούσε υποθαλάσσια χαρτογράφηση.

Το κόψιμο ενός υποβρύχιου καλωδίου μετάδοσης δεδομένων στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, πέρυσι, για το οποίο οι Αρχές εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα, πιστεύεται επίσης ότι συνδέεται με το ρωσικό πρόγραμμα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Νορβηγία απέλασε 15 ρώσους αξιωματούχους τους οποίους κατηγόρησε για κατασκοπεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...