Ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε 170 επιβάτες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί σε χωράφι μετά από βλάβη του υδραυλικού συστήματος. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο έκτακτο περιστατικό, που άφησε το Airbus A320 της Ural Airlines ακινητοποιημένο δίπλα σε ένα δάσος, στην περιοχή Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.
Η αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ότι ο πιλότος «επέλεξε» το σημείο προσγείωσης, όταν τα υδραυλικά συστήματα του αεροσκάφους απέτυχαν, ενώ πλησίαζε στο Ομσκ. Το περιστατικό πυροδότησε σειρά διαψεύσεων από την Ural Airlines στη θεωρία ότι δεν είναι σε θέση να συντηρήσει τα αεροπλάνα της λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.
Οι φωτογραφίες δείχνουν το αεροπλάνο σε ένα ανοιχτό χωράφι, τις εξόδους έκτακτης ανάγκης του ανοικτές και τις ράμπες του κατεβασμένες, με τους επιβάτες να κόβουν βόλτες στο έδαφος. Ενα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν βαρύ εκσκαφέα στη συνέχεια να διαμελίζει το αεροπλάνο, να κόβει το πιλοτήριο, την ουρά και τα φτερά, για να απομακρύνει πιο εύκολα το σκάφος από το χωράφι.
Η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Rosaviatsia) ανακοίνωσε ότι η «απρογραμμάτιστη προσγείωση» έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης. Πρόσθεσε ότι το σημείο προσγείωσης είχε «επιλεγεί από αέρος» κοντά στο χωριό Καμένκα. Κανένας από τους επιβάτες δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια, ξεκαθάρισε η ανακοίνωση. Η Rosaviatsia συμπλήρωσε ότι διερευνά την αναγκαστική προσγείωση, και η Ural ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα τελεί υπό αναστολή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Ο Σεργκέι Σκουρατόφ, επικεφαλής της Ural Airlines, δήλωσε ότι ένα από τα υδραυλικά συστήματα του αεροσκάφους απέτυχε, καθώς πετούσε προς το Ομσκ από το Σότσι, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αρνήθηκε ότι το αεροπλάνο είχε πιάσει φωτιά, λέγοντας ότι τα εμφανή σημάδια καύσης πάνω από ένα από τα φτερά που φαίνονται στις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν «απλώς βρωμιά».
Η βλάβη των υδραυλικών συστημάτων ενός αεροσκάφους μπορεί να το οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου πτήσης. Ωστόσο, ρώσοι ειδικοί της αεροπλοΐας αναφέρουν ότι υπάρχουν εφεδρικά συστήματα, και αμφισβητούν την ορθότητα της απόφασης του πληρώματος να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση.
«Υπάρχουν τρία υδραυλικά συστήματα, ένα εκ των οποίων είναι ηλεκτρικό», είπε ο πιλότος Αντρέι Λιτβίνοφ στο Gazeta.ru, σχετικά με το A320. «Δεν χρειάζεται να προσγειώσεις το αεροπλάνο σε χωράφι». Πρόσθεσε ότι η απόφαση έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τόσο των επιβαινόντων, όσο και όσων πιθανώς βρίσκονταν στο έδαφος.
Η αναγκαστική προσγείωση έρχεται τη στιγμή που οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση ανταλλακτικών, λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Τον περασμένο Μάρτιο, το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Vedomosti επικαλέστηκε δήλωση του αξιωματούχου της Ural Airlines, Ιγκόρ Ποντάμπνι, ότι η εταιρία είχε στη διάθεσή της περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσει να διαλύει αεροσκάφη για ανταλλακτικά.
Ωστόσο, ο Σκουρατόφ υποστηρίζει ότι όλα τα αεροπλάνα της αεροπορικής του εταιρείας εξυπηρετούνται με γνήσια ανταλλακτικά. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη χρήση μαϊμού ανταλλακτικών», είπε στο BBC. «Είναι δύσκολο, απαιτεί σκληρό αγώνα, αλλά όλα τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται στο αεροσκάφος μας είναι πιστοποιημένα. Ποντάρω το κεφάλι μου σε αυτό».
Το πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι το Α320 που συνετρίβη ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών και είχε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Το Reuters ανέφερε τον Αύγουστο ότι η Ural Airlines και άλλες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες κατάφεραν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις σε αρκετές περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους μεσολαβητές σε χώρες όπως η Κίνα και τα ΗΑΕ, που δεν υποστηρίζουν τους περιορισμούς.
Ενα Airbus A321 της Ural Airlines είχε μια επεισοδιακή αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι έξω από τη Μόσχα το 2019, αφού χτυπήθηκε από γλάρους κατά την απογείωση. Περίπου 70 από τους 230 επιβαίνοντες τραυματίστηκαν στη συντριβή, την οποία τα ρωσικά μέσα ονόμασαν «θαύμα πάνω από το Ραμένσκ». Αργότερα απονεμήθηκαν κρατικά παράσημα στο πλήρωμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News