320
Ατρόμητη γάτα στέκεται δίπλα σε RPG-7 σε περιοχή του Χαρκόβου, άρτι απελευθερωθείσα από τις ουκρανικές δυνάμεις το περασμένο Σαββατοκύριακο | REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ρωσική αντεπίθεση στην Οδησσό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 09:54
Ατρόμητη γάτα στέκεται δίπλα σε RPG-7 σε περιοχή του Χαρκόβου, άρτι απελευθερωθείσα από τις ουκρανικές δυνάμεις το περασμένο Σαββατοκύριακο
|REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ρωσική αντεπίθεση στην Οδησσό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 09:54

Ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη (UAVs) επληξαν στρατιωτικούς στόχους στην περιφέρεια της Οδησσού, ανακοίνωσε η διοίκηση νότιου τομέα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Από τα πλήγματα ανατινάχθηκαν πυρομαχικά και προκλήθηκε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση των αμάχων στην περιοχή.

«Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς και της εκπυρσοκρότησης πυρομαχικών, οργανώθηκε εκκένωση του άμαχου πληθυσμού» στην περιοχή, ανέφερε η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση μέσω Telegram ενημερώνοντας ότι με βάση τα πρώτα στοχεία, «δεν υπήρξαν απώλειες», κατά την ίδια πηγή.

Σε συνέντευξή του εν τω μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έλαβε εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ηταν η πρώτη παραδοχή ότι η Ουκρανία έλαβε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS, το οποίο επιζητούσε εδώ και καιρό το Κίεβο και του οποίου η αποστολή εγκρίθηκε από την Ουάσινγκτον στα τέλη του περασμένου μήνα.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους εδάφους-αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Κατασκευάζονται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τις ΗΠΑ να επιδείξουν ηγετικό ρόλο και να δώσουν στην Ουκρανία τα συστήματα αεράμυνας. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπάιντεν για μια θετική απόφαση που έχει ήδη ληφθεί», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης μεταφρασμένο στα αγγλικά. «Αλλά πιστέψτε με –πρόσθεσε– αυτό απέχει πολύ από την κάλυψη της μη στρατιωτικής υποδομής, δηλαδή τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα σπίτια των Ουκρανών».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την αποστολή συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (HIMARS) και άλλα αντίστοιχα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων που επιτρέπουν στην Ουκρανία να επιτίθεται ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής.

Οπως εξάλλου είπε ο ουκρανός πρόεδρος, οι μάχες με τους Ρώσους μαίνονται σε πολλά σημεία κατά μήκος των γραμμών μετώπου, με «θετικά αποτελέσματα» –όπως υποστήριξε– σε ορισμένες περιπτώσεις για το Κίεβο.

«Αυτή είναι η περιοχή του Ντονέτσκ, είναι το Χάρκοβό μας. Αυτή είναι η περιοχή Χερσώνα, καθώς και οι περιοχές Μικολάιφ και Ζαπορίζια […] Εχουμε θετικά αποτελέσματα σε πολλές κατευθύνσεις», θέλησε να σημειώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέντευξή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...