323
Ενας πολίτης στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, την πόλη που ελέγχεται από αυτονομιστές αντάρτες, μπροστά σε ταμπλό που γράφει «Είμαστε το ρωσικό Ντονμπάς» | REUTERS/Alexander Ermochenko

Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, λένε οι Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 14:59
Ενας πολίτης στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, την πόλη που ελέγχεται από αυτονομιστές αντάρτες, μπροστά σε ταμπλό που γράφει «Είμαστε το ρωσικό Ντονμπάς»
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, λένε οι Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 14:59

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους.

«Μαθαίνουμε ότι μία μεγάλη ομάδα που σχετίζεται με τη ρωσική στρατιωτική εμπροσθοφυλακή βρίσκεται στην Ουκρανία», έγραψε στη Sun ο Τζέιμς Χίπι, υπουργός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσόφιλων αυτονομιστών ανταρτών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Telegraph, ο πρώην επικεφαλής της MI6, των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αλεξ Γιανγκ, είπε ότι δεν μπορεί να δει κάποιο σενάριο στο οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποχωρεί και δεν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Γιανγκ, επικεφαλής της MI6 από το 2014-2020, είπε στο BBC ότι ο Πούτιν «παίζει πόκερ και όχι σκάκι. Προς το παρόν δεν μπορώ να δω κάποιο σενάριο στο οποίο μπορεί να υποχωρήσει με τρόπο που να ικανοποιεί τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε.

Είναι επικίνδυνο και γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο. Δύσκολα βλέπω μία διαφορετική τροπή με βάση τις προσδοκίες που ο Πούτιν δημιούργησε», τόνισε.

Στο μεταξύ, την Τρίτη, η Ρωσία ξεκίνησε ασκήσεις στην Κριμαία με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτών και 60 μαχητικών αεροσκαφών.

Παράλληλα, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως διέλυσε μια ομάδα, η οποία ενεργούσε υπό τις διαταγές της Μόσχας και προετοίμαζε ένοπλες επιθέσεις για να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα.

«Οι οργανωτές της συμμορίας ετοίμαζαν μια σειρά ένοπλων επιθέσεων εναντίον υποδομών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU υποστηρίζοντας πως η ομάδα «συντονιζόταν» από «ρωσικές ειδικές υπηρεσίες».

Οι δύο οργανωτές, ο ένας από τους οποίους είναι Ρώσος, συνελήφθησαν, διευκρίνισε η SBU, οι πράκτορες της οποίας κατέσχεσαν «έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ελαφρά όπλα και πυρομαχικά». Δρούσαν στο Χάρκοβο, μεγάλη πόλη που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και στο Ζιτόμιρ, στο κέντρο της Ουκρανίας, σε απόσταση μικρότερη των 150 χλμ. από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Οι δύο άνδρες ήταν πρώην κομάντο και είχαν συμμετάσχει σε μάχες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις δυνάμεις της τάξης.

Με το πρόσχημα ότι αναζητούν φρουρούς ασφαλείας, «άρχισαν να στρατολογούν» προσωπικό, «ουσιαστικά» Ρώσους που είχαν διαπράξει βίαια εγκλήματα, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...