269
H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τη Σόφια και την ΕΕ να «αναλογιστούν την αρχή της αμοιβαιότητας στην οποία βασίζονται οι διπλωματικές σχέσεις» | REUTERS/Anton Vaganov

Ρωσικές απειλές κατά της ΕΕ για την απέλαση διπλωματών από τη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 22:43
H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τη Σόφια και την ΕΕ να «αναλογιστούν την αρχή της αμοιβαιότητας στην οποία βασίζονται οι διπλωματικές σχέσεις»
|REUTERS/Anton Vaganov

Ρωσικές απειλές κατά της ΕΕ για την απέλαση διπλωματών από τη Βουλγαρία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 22:43

Η απάντηση της Μόσχας στην απέλαση 70 μελών του ρωσικού διπλωματικού σώματος από τη Βουλγαρία θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η πολιτική απόφαση της Βουλγαρίας να μειώσει με αδικαιολόγητο τρόπο το διπλωματικό μας προσωπικό στη Βουλγαρία δεν θα μείνει σίγουρα χωρίς διμερή απάντηση», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή της Βουλγαρίας «υπερέβη κατά πολύ τη διπλωματική πρακτική», η αξιωματούχος κάλεσε τη Σόφια και την ΕΕ να «αναλογιστούν την αρχή της αμοιβαιότητας στην οποία βασίζονται οι διπλωματικές σχέσεις». Η ευρωπαϊκή διπλωματία, συνέχισε η Ζαχάροβα, «θα πρέπει να καταλάβει ότι η απερίσκεπτη υποστήριξη στις αντιρωσικές ενέργειες διαφόρων κρατών-μελών επιβάλλει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ευθύνη για τις συνέπειές τους» όπως και «τα αντίποινα από την πλευρά μας».

Υπενθυμίζεται πως η πρέσβης της Ρωσίας στη Σόφια απείλησε την Παρασκευή με το κλείσιμο της πρεσβείας της στη χώρα, μετά την άρνηση της Βουλγαρίας να ανακαλέσει την απόφασή της να απελάσει 70 μέλη του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού (περισσότερα εδώ). Πρόκειται για έναν άνευ προηγούμενου αριθμό απελάσεων που ανακοινώθηκαν σε αυτή τη χώρα των Βαλκανίων, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά παράδοση προσκείμενη στη Ρωσία, παρατήρησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΕ από την πλευρά της εξέφρασε «τη λύπη της για την αδικαιολόγητη απειλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία», χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «δυσανάλογο».

Σημειώνεται πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδαςαπέλασαν ρώσους διπλωμάτες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τη Μόσχα να απαντά με παρόμοια μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...