472
Δεν είναι πτώματα ουκρανών αμάχων που δολοφόνησαν στην Μπούτσα οι ρώσοι στρατιώτες, αλλά «κακοί ηθοποιοί», λένε τα ρωσικά ΜΜΕ | REUTERS/Zohra Bensemra

Ρωσικά ΜΜΕ: «Κακοί ηθοποιοί» τα πτώματα στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 18:07
Δεν είναι πτώματα ουκρανών αμάχων που δολοφόνησαν στην Μπούτσα οι ρώσοι στρατιώτες, αλλά «κακοί ηθοποιοί», λένε τα ρωσικά ΜΜΕ
|REUTERS/Zohra Bensemra

Ρωσικά ΜΜΕ: «Κακοί ηθοποιοί» τα πτώματα στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 18:07

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί σοκαρισμένος τις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην Μπούτσα και άλλες ουκρανικές πόλεις και χωριά, η ρωσική τηλεόραση κάνει λόγο για ψέμματα των Ουκρανών και της Δύσης και «κακούς ηθοποιούς» που… ξάπλωσαν στους δρόμους και κάνουν τους πεθαμένους.

Τα προγράμματα της ρωσικής τηλεόρασης έχουν αντικατασταθεί από τις ειδησεογραφικές εκπομπές προπαγάνδας του Κρεμλίνου, που κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει. Οποιος διαδώσει είδηση που δεν αρέσει στο καθεστώς Πούτιν, κινδυνεύει με 15 χρόνια φυλάκιση. Ετσι, όλα τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, ώστε να μην υποχρεώνονται να αναμεταδίδουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Ανάμεσά τους και η Novaya Gazeta του νομπελίστα Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, μία τέτοια εκπομπή ονομάζεται «Antifake» και στις εικόνες της σφαγής που πρόβαλε από την Μπούτσα, ισχυρίστηκε ότι είναι κακοί ηθοποιοί ή σοροί που συγκέντρωσαν οι Ουκρανοί και τις πέταξαν στους δρόμους για να κατηγορήσουν τους Ρώσους. Στη συνέχεια έδειξε πλάνα από ρώσους στρατιώτες που μοιράζουν βοήθεια στους ουκρανούς πολίτες.

Την ίδια στιγμή, το αφήγημα της κρατικής προπαγάνδας στα κανάλια κάνει λόγο για «εξαφάνιση» της Ουκρανίας, μίας χώρας «που μισεί» τη Ρωσία και πρέπει να τιμωρηθεί. Οποιος είναι εχθρικός στους ρώσους «απελευθερωτές», είναι «Ναζί» και για αυτό η Μόσχα θέλει να «καθαρίσει» την Ουκρανία από τους εχθρούς της.

Οι ουκρανοί αξιωματούχοι και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, καθόλου τυχαία, έχουν στόχο ουκρανούς ακτιβιστές, βετεράνους στρατιωτικούς, διανοούμενους, δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς. «Είναι προσχεδιασμένο όλο, η Ρωσία ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι η δύναμη που χτίζει την εθνική ταυτότητα της Ουκρανίας και για αυτό είναι στόχοι της. Κι αυτό το αφήγημα χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσουν στους ρώσους στρατιώτες την εισβολή και τις εκκαθαρίσεις», σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Γκρεγκ Γιούντιν, επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Φιλοσοφίας στη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας.

«Ο Πούτιν είχε πει ότι είμαστε ένας λαός. Τώρα όμως, οι Ουκρανοί θα είναι εχθρικοί στους Ρώσους για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι όλοι Ναζί για το Κρεμλίνο. Αυτό το έθνος είναι ο εχθρός, παρόλο που η τάχα ναζιστική ιδεολογία τους είναι κατασκευασμένη από τους Ρώσους», προσθέτει ο Αντρέι Κολέσνικοφ, από το Κέντρο Κάρνεγκι στη Μόσχα.

Κάποιοι υποστηρικτές του Κρεμλίνου, σχολιαστές στα ΜΜΕ, υποστηρίζουν την εξ ολοκλήρου καταστροφή της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της «αποναζιστικοποίησής» της. Ο Τιμοφέι Σεργκέιτσεφ έγραψε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ότι η Ουκρανία πρέπει να εξαφανιστεί ως κράτος, η ελίτ της πρέπει να «εκκαθαριστεί» και ότι «ο κοινωνικός βάλτος που την υποστηρίζει ενεργά ή παθητικά, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του πολέμου και να χωνέψει την εμπειρία ως ιστορικό μάθημα»..!

Πολλοί Ρώσοι, που δεν έχουν καμία άλλη πηγή ενημέρωσης, πιστεύουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, σημειώνουν ειδικοί στην ψυχολογία της μάζας. Ανεξάρτητη δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι το 81% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...