643
Αφίσα του FBI με τη «ρωσίδα κατάσκοπο» | web

Ρωσίδα κατάσκοπος: την ψάχνει το FBI, τη φοβούνται οι Ιταλοί

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 18:13
Αφίσα του FBI με τη «ρωσίδα κατάσκοπο»
|web

Ρωσίδα κατάσκοπος: την ψάχνει το FBI, τη φοβούνται οι Ιταλοί

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 18:13

Ψυχροπολεμικού τύπου ανησυχία στον ιταλικό Τύπο, περί ρώσων κατασκόπων που θέλουν να ψαρέψουν στη γειτονική χώρα ανθρώπους προθύμους να υπηρετήσουν τον Πούτιν. Η Repubblica, σε ανταπόκρισή της από τη Νέα Υόρκη (την υπογράφει ο Πάολο Μαστρολίλι) στοχοποίησε μία Ρωσίδα, κάποια Ναταλία Μπουρλίνοβα, ήδη καταζητουμένη από το FBI. Το δημοσιογραφικό μέσο της Ρώμης φοβάται ότι η εν λόγω κυρία, «που συχνάζει στην Ιταλία», δραστηριοποιείται με κάλυψη τις διάφορες ακαδημαϊκές εκδηλώσεις, τα συνέδρια διεθνών σπουδών, εξωτερικής πολιτικής, κ.λπ. «Ενδιαφέρεται για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν τον διάλογο με τη Ρωσία».

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Μπουρλίνοβα είναι 100% υπάλληλος της FSB, δηλαδή του φορέα που πήρε τη σκυτάλη της κατασκοπείας από τη σοβιετική Κα Γκε Μπε (KGB), και στοχεύει στη στρατολόγηση Δυτικών. Τι τους θέλει; «Για να διαδίδουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ίσως και για να τους κάνει κατασκόπους». Ο ανταποκριτής έγραψε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει από καιρό κατηγορήσει τη Ρωσίδα ότι επιχειρεί παρέμβαση στις Δυτικές δημοκρατίες, της Ιταλίας συμπεριλαμβανομένης. Μάλιστα οι New York Times, μόλις την περασμένη Παρασκευή, παρουσίασαν τη σχετική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που αναφέρεται στη νέα στρατηγική της FSB προς επηρεασμό της κοινής γνώμης στη Δύση.

Οι αμερικανοί κατάσκοποι ισχυρίζονται ότι οι ρώσοι συνάδελφοί τους χρησιμοποιούν φαινομενικώς ανεξάρτητες οργανώσεις ώστε να επικοινωνούν με πολιτικούς και επιστήμονες της Δύσης προκειμένου να τους πιέσουν να διαδίδουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Και, αν προκύψουν από αυτή τη διαδικασία και νέοι κατάσκοποι, ακόμη καλύτερα. Μελλοντικώς, όταν αποκτήσουν κάποιο πόστο στο Δυτικό σύστημα εξουσίας, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να φανούν χρήσιμοι. Η Μπουρλίνοβα είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της ΜΚΟ Public Initiative Creative Diplomacy που διοργανώνει συνέδρια και φέρνει Δυτικούς στη Μόσχα. Η ΜΚΟ αυτή «χρηματοδοτείται από το Προεδρικό Ταμείο του Κρεμλίνου» έγραψε η Repubblica. «Το πρόβλημα είναι ότι στις 17 Απριλίου κατηγορήθηκε από τους Αμερικανούς ύστερα από έρευνα του παραρτήματος του FBI στο Ντιτρόιτ».

Στο πόστερ «Wanted» η γυναίκα στοχοποιείται με τον κάτωθι τρόπο: «Καταζητείται με την κατηγορία ότι ενήργησε στις ΗΠΑ ως παράνομη πράκτορας ξένης χώρας, της Ρωσίας. Φέρεται ότι συνωμότησε με έναν αξιωματικό της FSB για να στρατολογήσει Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν στη Μόσχα για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Meeting Russia, το οποίο διευθύνεται από την οργάνωση της οποίας ηγείται, την Public Initiative Creative Diplomacy». Οι Αμερικανοί αναφέρουν και κάποιον Αλεξάντρ Βικτόροβιτς Ιόνοφ σαν συνεργάτη των κατασκόπων Αλεξέι Μπορίσοβιτς Σουχοντόλοφ και Γιεγκόρ Σεργκέγιεβιτς Ποπόφ και του καταλογίζουν ότι στρατολόγησε τους αμερικανούς πολίτες Ομαλί Γιεσιτέλα, Πένι Τζοάν Χες, Τζέσε Νέβελ και Αουγκουστ Σι Ρομέν Τζούνιορ ή Γκάζι Κόντζο.

Κάποια στιγμή, προς το μέσον της ανταπόκρισής του, ο Μαστρολίλι αναρωτήθηκε «τι σχέση έχει η Ιταλία με όλα αυτά». Απάντησε μόνος του ως εξής: «Απλώς επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΜΚΟ. Εκεί μαθαίνουμε ότι από το 2017 μέχρι το 2021 η Μπουρλίνοβα έχει φιλοξενήσει τη δημοσιογράφο Μαρία Μικαέλα Ντ’Αλεσάντρο μέσω του Meeeting Russia, την Καρολίνα Μούτι, του Ιδρύματος Διεθνών Υποθέσεων (Istituto Affari Internazionali), την Ελεονόρα Ταφούρο του ISPI (Ιδρυμα Διεθνών Πολιτικών Σπουδών). Το 2019 είχε διοργανώσει και ένα σεμινάριο στο Μιλάνο, σε συνεργασία με την ISPI, το οποίο είχε θέμα του τη ρωσική εξωτερική πολιτική». Και συνέχισε την ανταπόκρισή του, δίνοντας κάποιες εξηγήσεις για όσα έγραψε, συγχρόνως όμως αναδεικνύοντας και την ουσία γύρω από τον όλο θόρυβο.

«Φυσικά, η συμμετοχή σε ένα συνέδριο δεν είναι αμαρτία και δεν σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι, φυσικά πρόσωπα ή θεσμοί, στρατολογήθηκαν από την FSB για να διαδώσουν τη ρωσική προπαγάνδα στην Ιταλία. Η πιο εύλογη εξήγηση είναι ότι δεν ήξεραν καν ποια ήταν η πραγματική δουλειά της Μπουρλίνοβα. Εξάλλου σε τέτοιες επιχειρήσεις οι κατάσκοποι χρησιμοποιούν τα ψέματα, έτσι οι στοχοποιούμενοι δεν γνωρίζουν ότι αποτελούν στόχους. Η είδηση, ​​όμως, δείχνει την προσοχή της Ρωσίας στη χώρα μας. Οι ιταλικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας έχουν το καθήκον να κατανοήσουν πόσο ευρύ ήταν το δίκτυό της στην Ιταλία και τι αποτελέσματα είχε. Μας βοηθάει η είδηση να καταλάβουμε και τον λόγο για τον οποίο διαμορφώνεται φιλορωσική συναίνεση για την εισβολή στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...