391
Η κατά το FBI ρωσίδα κατάσκοπος Ναταλία Μπουρλίνοβα. Καταζητείται ως υπεύθυνη για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ | FBI

Ρωσίδα επικηρυγμένη από το FBI εμφανίστηκε στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 19:19
Η κατά το FBI ρωσίδα κατάσκοπος Ναταλία Μπουρλίνοβα. Καταζητείται ως υπεύθυνη για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ
|FBI

Ρωσίδα επικηρυγμένη από το FBI εμφανίστηκε στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 19:19

Κατασκοπευτικό θρίλερ με «κατασκόπους του Πούτιν» και αμερικανούς πράκτορες που τους κυνηγούν έστειλε στην Corriere della Sera από το Πεκίνο ο εκεί ανταποκριτής της. Το θέμα, όμως δεν αφορά την Κίνα, αλλά τη Βόρεια Κορέα. Ο ανταποκριτής έγραψε ότι «στον άξονα Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ πληθαίνουν οι επαφές» και θύμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη διμερής συμφωνία περί αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας.

«Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας υποψιάζονται ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να στείλει ομάδα στρατιωτικών της στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας για εργασίες ανοικοδόμησης των υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τον πόλεμο, αλλά το αμερικανικό Πεντάγωνο σχολίασε ότι οι Βορειοκορεάτες θα γίνουν τροφή για τα κανόνια».

Αυτά είναι γνωστά, βέβαια. Τα νεότερα αφορούν επαφές ρωσοφώνων του Ντονμπάς με τη Βόρεια Κορέα. «Προ εβδομάδων εκπρόσωποι νεολαιίστικης οργάνωσης από το ρωσοκρατούμενο Ντονμπάς πήγαν στην Πιονγκγιάνγκ και συζήτησαν θέματα ‘‘κοινού ενδιαφέροντος’’ με βορειοκορεάτες συναδέλφους τους. Η επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Αννα Γκρόγκουλ, δήλωσε ότι ‘‘η διπλωματία της νεολαίας είναι στρατηγικής σημασίας’’ και η ρωσική πρεσβεία δημοσίευσε αρκετές φωτογραφίες στα social media. Οι αναλυτές του NK News, ενός ιστοτόπου της Σεούλ που ειδικεύεται σε θέματα της Βόρειας Κορέας, εντόπισαν τη Ναταλία Μπουρλίνοβα μεταξύ των μελών της αποστολής».

Η συγκεκριμένη είναι γνωστή στους Αμερικανούς. «Η Μπουρλίνοβα, 40χρονη Ρωσίδα, προεδρεύει του μοσχοβίτικου Κέντρου Ανάπτυξης και Υποστήριξης Δημιουργικής Διπλωματίας και στρατολογεί πράκτορες επιρροής στη Δύση, οι οποίοι θα εργαστούν για λογαριασμό της FSB, της μυστικής υπηρεσίας του Κρεμλίνου. Αυτή είναι η κατηγορία που απηύθυνε πέρυσι το αμερικανικό FBI στην Μπουρλίνοβα. Το FBI εξέδωσε ένταλμα σύλληψής της, θεωρώντας τη πράκτορα ξένης κυβέρνησης και υπεύθυνη για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ».

Ο ιταλός δημοσιογράφος έδωσε λεπτομέρειες του φακέλου της: «Κατά το παρελθόν η Μπουρλίνοβα είχε προσκαλέσει στη Μόσχα νέους από τη Δύση,  πολιτικούς επιστήμονες και διανοουμένους, κυρίως Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Αυτοί συμμετείχαν σε προγράμματα σπουδών χρηματοδοτούμενα από το Κέντρο Δημιουργικής Διπλωματίας της, το οποίο έπαιρνε λεφτά από την FSB. Φυσικά, η Μπουρλίνοβα δεν είπε στους νέους ότι ήταν πράκτορας. Τώρα που το FBI την ψάχνει, μένει μακριά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ώστε να μη συλληφθεί.

»Είναι περίεργο που επανεμφανίστηκε στην Πιονγκγιάνγκ τώρα, που η νέα μεγάλη φιλία που διακηρύχθηκε από τον Πούτιν και τον Κιμ πρέπει να περάσει σε επιχειρησιακή φάση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποστολή της ενδέχεται να είναι η οργάνωση της κάλυψης του βορειοκορεατικού στρατιωτικού σώματος που θα σταλεί στις ουκρανικές περιοχές που κατέχονται και προσαρτώνται από τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...