436
Αυτοί οι τρεις άνθρωποι της Lukoil, (από αριστερά) ο Βλαντίμιρ Νεκράσοφ, ο Ραβίλ Μαγκάνοφ και ο Αλεξάντερ Σουμπότιν, πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες | web

Ρωσία: Τρίτος ύποπτος θάνατος στον πετρελαϊκό κολοσσό Lukoil

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 18:31
Αυτοί οι τρεις άνθρωποι της Lukoil, (από αριστερά) ο Βλαντίμιρ Νεκράσοφ, ο Ραβίλ Μαγκάνοφ και ο Αλεξάντερ Σουμπότιν, πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες
|web

Ρωσία: Τρίτος ύποπτος θάνατος στον πετρελαϊκό κολοσσό Lukoil

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 18:31

Λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, κάθε θάνατος μέλους της ρωσικής ελίτ, είτε πολιτικής είτε επιχειρηματικής είτε στρατιωτικής, ξυπνά αυτομάτως τα αντανακλαστικά των Δυτικών μέσων. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του 66χρονου Βλαντίμιρ Νεκράσοφ, προέδρου της εταιρείας πετρελαιοειδών Lukoil, ο οποίος πέθανε ξαφνικά από έμφραγμα.

Αν και η εταιρεία του ανακοίνωσε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε «οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, όπως γνωμάτευσαν προ νεκροψίας οι γιατροί», η Corriere della Sera έγραψε σε δύο ξεχωριστά ρεπορτάζ (εδώ και εδώ) ότι είναι πολλές οι συμπτώσεις για να βγουν οι ψύλλοι από τα αυτιά, δεδομένου ότι η Lukoil, ο δεύτερος τη τάξει ρωσικός όμιλος παραγωγής πετρελαιοειδών, είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στη χώρα του Πούτιν που επέκρινε ανοιχτά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μόνο στην ασυμμόρφωτη προς τα υποδείξεις του Κρεμλίνου Lukoil έχουν σημειωθεί δύο ύποπτοι θάνατοι πριν από αυτόν του Νεκράσοφ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το γεγονός δεν είναι μόνο μακάβριο, αλλά και πρωτοφανές στα παγκόσμια επιχειρηματικά χρονικά. Ο προηγούμενος πρόεδρος της εταιρείας, ο 67χρονος Ραβίλ Μαγκάνοφ, πέθανε πριν από 13 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2022. Πώς πέθανε; Με πτώση στο κενό από το παράθυρο ενός μοσχοβίτικου νοσοκομείου…

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο 43χρονος Κροίσος Αλεξάντερ Σουμπότιν, μάνατζερ της Lukoil, πέθανε από καρδιακή προσβολή – την οποία «οι επίμονες φήμες» αποδίδουν σε δηλητηρίαση. Αναμφισβήτητα, το αιφνίδιο θανατικό που έπεσε στην πετρελαϊκή είναι και πολύ και περίεργο.

«Αν συνδυαστούν αυτοί οι τρεις θάνατοι με άλλους, ρώσων επιχειρηματιών που συνδέονται και με τον ενεργειακό τομέα, γεννώνται ερωτήματα και αμφιβολίες για την τύχη όσων τολμούν να ορθώσουν ανάστημα στον Πούτιν και να εκληφθούν, είτε ορθώς είτε εσφαλμένως, ως εχθροί του. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συνέβησαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και ύστερα από την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί ‘‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία’’, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά».

Η ιστορικής σημασίας ανακοίνωση της Lukoil με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την επιλογή του Κρεμλίνου στο Ουκρανικό φέρει ημερομηνία 3 Μαρτίου 2022. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε εκφράσει την ανησυχία του για «τα τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία και είχε ζητήσει «να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν» και «να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Η Corriere παρέθεσε και άλλα στοιχεία περί υπόπτων θανάτων: «Ο επιχειρηματίας Βασίλι Μέλινκοφ, ο πρόεδρος της Gazprombank Βλάντισλαβ Αβάγιεφ και ο διευθυντής της εξαγωγικής φυσικού αερίου Novatek, Σεργκέι Προτοσένια, σκοτώθηκαν επίσης. Και ο διευθυντής ενός χιονοδρομικού κέντρου της Gazprom, Αντρέι Κρουκόφσκι, πέθανε ύστερα από πτώση του σε γκρεμό. Ανησυχίες προκάλεσε επίσης η εξαφάνιση του αναπληρωτή υπουργού Επιστημών Πιότρ Κουτσερένκο, ο οποίος ήταν μόλις 46 ετών και πέθανε μετά από αδιαθεσία ενώ βρισκόταν σε αεροπλάνο εν πτήσει. Ο Κουτσερένκο είχε ταχθεί κατά της ‘‘ειδικής επιχείρησης’’». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...