Οι ρωσικές Αρχές απαγορεύουν στους συγγενείς του Αλεξέι Ναβάλνι την πρόσβαση στη σορό του, για τρίτη ημέρα μετά τον θάνατό του σε φυλακή στον αρκτικό κύκλο.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «δεν δόθηκε άδεια» στη μητέρα του αντιφρονούντος να εισέλθει στο νεκροτομείο όπου διατηρείται η σορός του.
«Η μητέρα του Αλεξέι και οι δικηγόροι της έφτασαν στο νεκροτομείο νωρίς σήμερα (Δευτέρα) το πρωί. Δεν τους επετράπη να εισέλθουν. Εσπρωξαν έξω έναν από τους δικηγόρους. Οταν ρώτησαν το προσωπικό αν η σορός του Αλεξέι βρίσκεται εκεί, δεν απάντησαν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος του Ναβάλνι.
Εξάλλου η Γιάρμις πρόσθεσε ότι οι ρώσοι ερευνητές δεν έχουν εξακριβώσει ακόμη τα αίτια του θανάτου του Ναβάλνι και η έρευνα έχει παραταθεί, όπως δήλωσαν στη μητέρα του και τους δικηγόρους του.
Η μητέρα του ρώσου αντιφρονούντος, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, έφτασε το Σάββατο στη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο, όπου κρατούνταν ο γιος της εκτίοντας ποινή 19 ετών κάθειρξης.
Οι αρμόδιοι είπαν στη μητέρα του ότι ίσως πάρει τη σορό σε λίγες ημέρες.
Οπως σημείωσε ο Guardian, οι ρωσικές αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη μαθευτεί η αληθινή αιτία του θανάτου του Ναβάλνι. Επισήμως, ο αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», δηλαδή καρδιακή ανακοπή, αλλά στην πραγματικότητα, ο θάνατός του σχεδιαζόταν επί χρόνια όσο βρισκόταν στη φυλακή, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Αμέσως μετά τον θάνατο του ρώσου αντιφρονούντος, η γραφειοκρατική μηχανή του Κρεμλίνου ανέλαβε δράση: «Είναι φανερό ότι λένε ψέματα και κάνουν ό,τι μπορούν για να μην παραδώσουν το πτώμα», είπε η Γιάρμις.
«Ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι», τόνισε ο Γκεόργκι Αλμπούροφ, ερευνητής στο Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς που είχε ιδρύσει ο αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης.
«Το πώς ακριβώς το έκανε, θα αποκαλυφθεί σίγουρα, αλλά για την ώρα θα πρέπει να γίνουμε θεατές ενός ατελείωτου μαραθωνίου από ψέματα για να κερδίσουν χρόνο. Ο Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να μην μπορέσουμε να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη στον Αλεξέι».
Το Σαββατοκύριακο η ρωσική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους σε δεκάδες πόλεις, οι οποίοι είχαν πάει να αφήσουν λουλούδια και να ανάψουν κεριά προς τιμήν του Ναβάλνι στα μνημεία των θυμάτων της καταπίεσης της σταλινικής περιόδου.
Μόνο στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία, οι δικαστές καταδίκασαν 154 από αυτούς τους ανθρώπους σε ποινές μέχρι 14 ημέρες φυλάκιση επειδή παραβίασαν την αυστηρή νομοθεσία που πλαισιώνει τις διαδηλώσεις, όπως αναφέρεται σε αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα τοπικά δικαστήρια.
Ενας από τους συλληφθέντες κρατούσε πλακάτ που έγραφε: «Ο Ναβάλνι σκοτώθηκε επειδή δεν μας ένοιαζε».
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για παρόμοιες καταδίκες σε άλλες πόλεις.
Οι διαδηλώσεις εναντίον του Κρεμλίνου και οι άλλες δημόσιες ενέργειες αντιπολίτευσης στο καθεστώς είναι παράνομες στη Ρωσία βάσει νόμου που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις χωρίς άδεια.
Στα ρωσικά ΜΜΕ, υπήρξαν ελάχιστες αναφορές στον θάνατο του Ναβάλνι, στις οποίες δεν αναφέρθηκε με το όνομά του, αλλά ως «ο κατάδικος».
Στις Βρυξέλλες η Γιούλια Ναβάλναγια
Η Γιούλια Ναβάλναγια θα συναντούσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τη Δευτέρα θα υποδεχθώ την Γιούλια Ναβάλναγια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.
«Οι υπουργοί της ΕΕ θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι», έγραψε.
Το Σάββατο, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, η 47χρονη Ναβάλναγια δήλωσε πως θεωρεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν «προσωπικά υπεύθυνο» για τον θάνατό του και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για προκαλέσει μια ήττα «σε αυτό το τρομακτικό καθεστώς».
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως οι δηλώσεις της Ναβάλναγια «θα βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους να καταλάβουν καλύτερα ποιο είδος βίαιου συστήματος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αναχαιτίσουμε στην Ουκρανία».
«Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε την απειλή που βαραίνει τους ρώσους πολίτες και όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης μας, μια ήπειρο όπου η βία, η βαναυσότητα και ο πόλεμος έχουν επανέλθει με επαίσχυντο και ανεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να συζητήσουν επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και το ενδεχόμενο 13ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας αφότου εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News