Τεστ ακόμα και για την παντοδυναμία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία θα είναι ο κορονοϊός, εκτιμούν οι αναλυτές.
Αυτή την εβδομάδα, ο ρώσος πρόεδρος είχε προγραμματίσει να γίνει το δημοψήφισμα για τις αλλαγές που είχε ανακοινώσει στο Σύνταγμα της χώρας και υπολόγιζε ότι θα περνούσαν με μεγάλη πλειοψηφία. Ετσι, θα εξασφάλιζε δύο ακόμα θητείες στο τιμόνι της Ρωσίας.
Ομως, λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο κορονοϊό. Οχι μόνο οι κάλπες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά ο ίδιος δέχεται και τα πυρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επειδή δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος για τη συντριπτική πλειοψηφία.
«Νόμιζα ότι θα καταλάβαινε τα προβλήματά μας. Αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά», είπε στο BBC η Αναστασία Τατούλοβα, ιδιοκτήτρια καφέ στη Μόσχα, που είχε την ευκαιρία να εκθέσει την κατάσταση από την πλευρά των επιχειρηματιών, απευθείας στον Πούτιν, πριν από μέρες, σε συνάντηση στο Κρεμλίνο.
«Εχει καταρρεύσει η εικόνα του ρωσικού κράτους που φροντίζει τα παιδιά του. Δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους ούτε τις επιχειρήσεις», λέει ο Αντρέι Κολέσνικοφ, από το παράρτημα του ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Μόσχα, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Η κρατική βοήθεια κατευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς έχουν περισσότερους εργαζόμενους και θεωρούνται πιο σημαντικές για τη ρωσική οικονομία και λιγότερο επικριτικές για τον πρόεδρο.
Οι υπόλοιποι πολίτες όμως, αισθάνονται εγκαταλειμένοι.
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι καταστροφή για το καθεστώς, όμως είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον Πούτιν. Το Κρεμλίνο δεν μπορεί αυτή τη φορά να στρέψει αλλού την προσοχή του λαού. Η πανδημία λειτουργεί διαφορετικά από την αντιπολίτευση ή τους διαδηλωτές», πρόσθεσε ο Κολέσνικοφ.
Ηδη, έχουν γίνει κάποιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του lockdown στην επαρχία, όπως στο Βλαδικαβκάζ, από εκατοντάδες πολίτες. Εκεί, η τοπική κυβέρνηση προσφέρει μόλις 40 δολάρια σε όσους χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας του κορονοϊού.
Εχουν γίνει επίσης και εικονικές διαδηλώσεις σε online χάρτες έξω από κυβερνητικά κτίρια από πολίτες που ζητούν οικονομική βοήθεια.
«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Δεν νομίζω ότι την ενδιαφέρει πώς να μας κάνει ευτυχισμένους», είπε στο BBC η Νάστια Μιχαϊλοβα, από τη Σιβηρία. Η 29χρονη Ρωσίδα έχασε τη δουλειά της λόγω του κορονοϊού και διαθέτει χρήματα μόνο για δύο εβδομάδες.
Υπολογίζεται ότι η πανδημία θα στοιχίσει τη θέση εργασίας σε οκτώ εκατομμύρια άτομα στη Ρωσία.
Ο Πούτιν έχει κάνει μόνο μία μικρή αύξηση στο επίδομα ανεργίας, ενώ ως επίδομα μισθού στις επιχειρήσεις, δίνει μόλις 160 δολάρια ανά εργαζόμενο, πολύ μικρότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και μάλιστα αυτό μόνο αν η επιχείρηση διατηρεί το 90% των εργαζομένων της, κάτι δύσκολο για μικρές επιχειρήσεις.
Ο Αλεξέι Ρομανόφ, ιδιοκτήτης αλυσίδας γυμναστηρίων, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον Πούτιν, τον οποίο κατηγορεί ότι το μόνο που τον νιάζει είναι η συνταγματική αναθεώρηση και όχι η κρίση. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν αρκούν, δεν θα μας σώσουν. Δείχνουν ανικανότητα. Μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας», είπε στο BBC.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News