679
Σε άβολη θέση φέρνουν τον Πούτιν οι καταγγελίες για τον Ιλιν – ο ρώσος πρόεδρος τιμά έναν φασίστα του Μεσοπολέμου, ενώ λέει πως πολεμάει νεοναζιστές Ουκρανούς | CreativeProtagon / Reuter

Ρωσία: Στο «εδώλιο» ο φιλόσοφος που αγαπά ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 11:49
Σε άβολη θέση φέρνουν τον Πούτιν οι καταγγελίες για τον Ιλιν – ο ρώσος πρόεδρος τιμά έναν φασίστα του Μεσοπολέμου, ενώ λέει πως πολεμάει νεοναζιστές Ουκρανούς
|CreativeProtagon / Reuter

Ρωσία: Στο «εδώλιο» ο φιλόσοφος που αγαπά ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 11:49

Εχει και η Ρωσία τον δικό της Στεπάν Μπαντέρα, πατέρα του ουκρανικού εθνικισμού, συνεργάτη των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδεολογικό τοτέμ των νεοναζιστών του Τάγματος Αζόφ. Το όνομά του ήταν Ιβάν Ιλιν και υπήρξε θεωρητικός του ρωσικού εθνικισμού κατά τον ιδιαίτερα γόνιμο όσον αφορά την αντιδραστική σκέψη (και πράξη) Μεσοπόλεμο. Η είδηση που διακίνησε η Repubblica (και όλοι οι ουκρανικοί ιστότοποι) αφορά την πιθανή αποδοχή των φασιστικών απόψεων του Ιλιν από πλευράς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τον καμβά της ιστορίας αυτής φιλοτέχνησαν οι διαμαρτυρίες 25.000 φοιτητών ενός πανεπιστημίου ανθρωπιστικών σπουδών για μια σχολή που φέρει το όνομα του Ιλιν και διευθύνεται από τον λεγόμενο «θεωρητικό του Πούτιν», τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, την κόρη του οποίου σκότωσαν στη Μόσχα με βόμβα οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι φοιτητές κατηγορούν τον Ιλιν για την ιδεολογική ταυτότητά του, ενώ το ίδιο έπραξε και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας μέσω ενός βουλευτή του, του Βλαντίμιρ Ισαάκοφ.

«Η σχολή ενός από τα κύρια πανεπιστήμια της χώρας που νίκησε τον ναζισμό δεν μπορεί να φέρει το όνομα ενός υποστηρικτή των φασιστικών ιδεών» αναφέρει η φοιτητική καταγγελία, δημοσιευμένη στις 12 Απριλίου στο web και έχουσα συγκεντρώσει περί τις 25.000 υπογραφές μέχρι στιγμής. Ο Ισαάκοφ, από πλευράς του, ζήτησε από το ρωσικό υπουργείο Παιδείας και από τη Γενική Εισαγγελία Μόσχας να επαληθεύσουν αν τα έργα του Ιλιν «αποκαθιστούν τον ναζισμό», πράξη κολάσιμη από τον ρωσικό νόμο.

«Ακόμη και με επιφανειακή γνώση των έργων του», είπε ο κομουνιστής βουλευτής, «γίνεται σαφές ότι ο Ιλιν συμμεριζόταν τις αξίες του φασισμού. Και ο φασισμός δεν έχει εθνικότητα. Δεν υπάρχει ρωσικός ή ουκρανικός φασισμός. Αφού επικρίνουμε τον Μπαντέρα, δεν μπορούμε να καλύπτουμε τον Ιλιν». Η έρευνα που ζήτησε ο κομμουνιστής θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Πούτιν, έγραψαν οι Ιταλοί, καθώς «και μιλάει για αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και αναφέρει τσιτάτα του Ιλιν».

Ο Ιβάν Ιλιν. Η συμπάθειά του στον εθνικοσοσιαλισμό εδράζεται και στα βιώματά του, αφού συνελήφθη από τους μπολσεβίκους, φυλακίστηκε και απελάθηκε (Wikipedia, Public Domain)

Βέβαια, τον Ιλιν έχουν μνημονεύσει και άλλοι εκπρόσωποι του ρωσικού πολιτικού και θεσμικού προσωπικού, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αρκετοί κυβερνήτες, ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος κ.ά.

Για την Ιστορία, να σημειώσουμε ότι στην εποχή του ο Ιλιν φυλακίστηκε από τους μπολσεβίκους και αργότερα απελάθηκε. Καντιανής και χεγκελιανής αφετηρίας η σκέψη του, συγκρούστηκε με τον κομμουνισμό. Ετσι καλωσόρισε την εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ και συνεργάστηκε με τους ναζιστές προτού μεταβεί στην Ελβετία, όπου και απεβίωσε.

Με βάση τα δικά του βιώματα στις φυλακές των μπολσεβίκων, ο Ιλιν έγραψε: «Τι έκανε ο Χίτλερ; Σταμάτησε τη διαδικασία του μπολσεβικισμού στη Γερμανία και κατ’ αυτόν τον τρόπο έκανε τη μεγαλύτερη χάρη σε όλη την Ευρώπη».

Η Repubblica σχολίασε ότι ο Πούτιν αγαπάει στον Ιλιν «την ιδέα περί αιωνίου αγώνα επιβίωσης της Ρωσίας», εναντίον «εχθρών που την επιβουλεύονται και την εμποδίζουν να φέρει εις πέρας την αποστολή της να χτίσει την ‘‘αυτοκρατορία του Θεού’’». Επίσης, ότι «το 2004, με προσωπική πρωτοβουλία του Πούτιν, οι στάχτες του Ιλιν μεταφέρθηκαν από την Ελβετία στο μοσχοβίτικο μοναστήρι Ντόνσκοϊ και το αρχείο του επαναπατρίστηκε από το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν των ΗΠΑ».

Προφανώς, ο άρχων του Κρεμλίνου θεωρεί τον Ιλιν πατριώτη, γι’ αυτό και τον μνημονεύει συχνά πυκνά. «Το 2021, στο Φόρουμ Βαλντάι, είπε ότι τον νιώθει ‘‘κοντινό του στοχαστή’’, ενώ το 2022, στην τελετή προσάρτησης των Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας, τον χαρακτήρισε ‘‘αληθινό πατριώτη’’ και έκλεισε τον λόγο του με ένα κείμενό του: ‘‘Αν θεωρώ τη Ρωσία πατρίδα μου, αγαπώ, στοχάζομαι, τραγουδάω και μιλάω στα ρωσικά. Πιστεύω στις ηθικές δυνάμεις του ρωσικού λαού και αποδέχομαι την ιστορική μοίρα του. Το ηθικό του είναι και ηθικό μου, η μοίρα του είναι και μοίρα μου. Τα βάσανά του είναι πόνος μου και η ευημερία του είναι χαρά μου’’».

Οσον αφορά τις έρευνες που ζήτησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, υποστήριξε ότι είναι «λανθασμένες και ακατάλληλες, διότι παίζουν το παιχνίδι των εχθρών της Ρωσίας που προσπαθούν να διχάσουν τη χώρα». Φυσικά, πυρά δέχεται και ο διευθυντής της σχολής «Ιβάν Ιλιν», ο θεωρητικός βαστάζος της πολιτικής Πούτιν, ο Ντούκιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...