254
«Καλά τα κατάφερα και πάλι», σαν να σκέφτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν (εδώ, στη χθεσινή του επίσκεψη στο Ριάντ) | Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS

Ρωσία: Πλώρη για πέμπτη θητεία βάζει ο Πούτιν – προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 10:06
«Καλά τα κατάφερα και πάλι», σαν να σκέφτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν (εδώ, στη χθεσινή του επίσκεψη στο Ριάντ)
|Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS

Ρωσία: Πλώρη για πέμπτη θητεία βάζει ο Πούτιν – προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 10:06

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Ανω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, όρισε την 17η Μαρτίου 2024 ως την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη χώρα, στη διάρκεια συνεδρίασής του που μεταδόθηκε απευθείας από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα.

Η απόφαση, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, «ορίζει (τη διεξαγωγή) των προεδρικών εκλογών στις 17 Μαρτίου 2024».

«Η απόφαση αυτή δίνει πρακτικά το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές» εκλογές στη Ρωσία, σημείωσε η πρόεδρος της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για πέμπτη θητεία, αλλά, όπως επισημαίνουν αναλυτές, πρόκειται για τυπική διαδικασία.

Το 2020 και το 2021, ο πρόεδρος της Ρωσίας τροποποίησε το ρωσικό Σύνταγμα, ώστε να μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα και να παραμείνει έως το 2036 στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2021, το ίδιο και αυτό πρόσωπο (δηλαδή ο Πούτιν) μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει δύο θητείες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά τον εν ενεργεία πρόεδρο, οι προηγούμενες προεδρικές θητείες του.

Ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2000, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, έχει εκτοπίσει μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών κάθε πραγματικό πολιτικό ανταγωνισμό στη Ρωσία, περιορίζοντας την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ενώ πάντα αρνούνταν να συζητήσει τη διαδοχή του.

Ο Πούτιν, το 2036, που είναι θεωρητικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, θα είναι 83 ή 84 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...