293
Στρατιωτικά αεροσκάφη ετοιμάζονται για τις κοινές πυρηνικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας, 11 Ιουνίου 2024. | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσία – Λευκορωσία μπαίνουν στο δεύτερο στάδιο πυρηνικών ασκήσεων

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 11:10
Στρατιωτικά αεροσκάφη ετοιμάζονται για τις κοινές πυρηνικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας, 11 Ιουνίου 2024.
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσία – Λευκορωσία μπαίνουν στο δεύτερο στάδιο πυρηνικών ασκήσεων

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 11:10

Στρατεύματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας άρχισαν την Τρίτη το δεύτερο στάδιο των γυμνασίων για τις τακτικές πυρηνικές τους δυνάμεις στη Ρωσία.

Αυτό ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, με την επισήμανση ότι τα γυμνάσια έχουν στόχο τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα σε επίπεδο εξοπλισμού και έμψυχου δυναμικού, για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της άσκησης, θα εξετασθούν ζητήματα κοινής εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τη χρήση σε μάχη μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας, Βίκτορ Κρένιν, χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως ένα προληπτικό μέτρο. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σε οποιεσδήποτε απειλές», δήλωσε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την τοποθεσία των ασκήσεων και για τα όπλα που αυτές αφορούν.

Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

«Είμαστε ένα ειρηνικό κράτος, δεν απειλούμε και δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με κανέναν, αλλά θα είμαστε σε ετοιμότητα», πρόσθεσε ο Κρένιν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε αυτή την εικόνα ως μέρος της προετοιμασίας για τις κοινές πυρηνικές ασκήσεις με την Λευκορωσία. Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Στα μέσα Μαΐου ο πρόεδρος της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να εξασκηθούν στην ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, ως αντίδραση στις «απειλές» (όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε) από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφερόταν στη στήριξη των χωρών αυτών προς την Ουκρανία και στο ενδεχόμενο διάθεσης νατοϊκών όπλων.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση για το μέγεθος και τη δύναμη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Η πρώτη φάση των ασκήσεων έλαβε χώρα στη νότια Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...