210
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Ρωσία: Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 11:03
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Ρωσία: Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 11:03

H Μόσχα συνέχισε τις απειλές της μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή τους στρατιωτική ουδετερότητα και να προωθήσουν την ένταξή τους στο NATO.

Τη σκυτάλη στις εμπρηστικές δηλώσεις πήρε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος περιέγραψε τις αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως λάθη τα οποία θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στον βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News