545
Φωτογραφία του Στάνισλαβ Ρζίτσκι που «ανέβασε» στα social media η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών | GUR

Ρωσία: Πρώην κυβερνήτης υποβρυχίου δολοφονήθηκε ενώ έκανε τζόγκινγκ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 18:43
Φωτογραφία του Στάνισλαβ Ρζίτσκι που «ανέβασε» στα social media η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών
|GUR

Ρωσία: Πρώην κυβερνήτης υποβρυχίου δολοφονήθηκε ενώ έκανε τζόγκινγκ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 18:43

Την τελευταία του πνοή άφησε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης ενός ρωσικού υποβρυχίου που φέρεται να εκτόξευσε πυραύλους κρουζ εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, υπό συνθήκες που ερευνώνται, και αφότου, πάντως, ένας ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος υποσχέθηκε να εκδικηθεί τους «εγκληματίες πολέμου».

Ο Στάνισλαβ Ρζίτσκι έπεσε θύμα ενέδρας και πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στο στήθος και στην πλάτη ενώ έτρεχε κοντά σε ένα αθλητικό κέντρο στην πόλη Κρασνοντάρ, στη νότια Ρωσία, ανέφεραν οι Αρχές.

Ο δολοφόνος πιστεύεται ότι παρακολουθούσε τον 42χρονο Ρώσο, προκειμένου να εξοικειωθεί με την καθημερινότητά του.

Ο Ρζίτσκι ήταν αξιωματικός του ρωσικού ναυτικού και κυβερνήτης του υποβρυχίου Κρασνοντάρ, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kalibr. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το συγκεκριμένο υποβρύχιο φέρεται να εκτόξευσε τους πυραύλους που σκότωσαν 27 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, στην πόλη Βίνιτσα της κεντρικής Ουκρανίας τον περασμένο Ιούλιο. Η πληροφορία αυτή έχει αναπραχθεί από πλήθος ουκρανικών ΜΜΕ και λογαριασμών στα social media.

Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής επικεφαλής του στρατολογικού γραφείου της πόλης.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η GUR, περιέγραψε τον Ρζίτσκι ως τον πρώην κυβερνήτη του υποβρυχίου. Ανέφερε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι πυροβολήθηκε στις έξι το πρωί. «Λόγω της έντονης βροχόπτωσης το πάρκο είχε ερημώσει, επομένως δεν υπάρχουν μάρτυρες που θα μπορούσαν να δώσουν λεπτομέρειες ή να αναγνωρίσουν τον δράστη» της επίθεσης, προσέθεσε η GUR, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη.

Ωστόσο, οι ρωσικές Αρχές, που διέταξαν έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη, ανέφεραν ότι αναζητείται ένας άνδρας ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, που φορούσε μαύρα.

Το Baza, ένα ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης που είναι γνωστό για τις πηγές του στις υπηρεσίες ασφαλείας, υποστήριξε ότι ο δολοφόνος πιθανώς εντόπισε τον Ρζίτσκι μέσω της εφαρμογής για τζόκινγκ Strava. Ο δολοφονηθείς «ανέβαζε συνεχώς τις διαδρομές που πραγματοποιούσε (…)», οι οποίες ήταν σχεδόν πάντα ίδιες, ανέφερε. Συνεπώς, «δεν θα ήταν δύσκολο για τον δολοφόνο του να επιλέξει ένα βολικό σημείο (σ.σ. της διαδρομής) για αντίποινα».

Πηγές από το περιβάλλον του Ρζίτσκι ανέφεραν ότι ο άνδρας είχε υποβάλει την παραίτησή του από το Ναυτικό τον Δεκέμβριο του 2021, μερικές εβδομάδες προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ισχυρίστηκαν ότι είχε υπηρετήσει σε βάση στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν έγινε δεκτή η παραίτησή του, οπότε και ανέλαβε διοικητικά καθήκοντα στην πόλη Κρασνοντάρ. Σύμφωνα με τον πατέρα του, ο 42χρονος δεν είχε βρεθεί στη θάλασσα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Κατά τον ιστότοπο Baza, οι αναφορές των ουκρανικών ΜΜΕ που τον αναγνώρισαν ως κυβερνήτη του υποβρυχίου βασίστηκαν σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τοπικούς αξιωματούχους το 2020.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, ο επικεφαλής της GUR Κιρίλο Μπουντάνοφ είχε δηλώσει στους Times ότι το Κίεβο θα κυνηγήσει ρώσους εγκληματίες πολέμου. «Οσο αυτοί οι απάνθρωποι ζουν, θα είμαστε ενεργοί. Προχωρούμε σε άμεσες ενέργειες (…). Ξέρουμε πώς να τις πραγματοποιήσουμε, είμαστε περήφανοι που το κάναμε και δεν φοβόμαστε να λάβουμε δράση οπουδήποτε σε αυτόν τον κόσμο εναντίον οποιουδήποτε».

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν τον εθνικιστή μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι και την Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του υπερεθνικιστή θεωρητικού Αλεξάντερ Ντούγκιν. Ο Μπουντάνοφ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του Κιέβου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...