222
Αμερικανικό πυραυλικό σύστημα ATACMS εν δράσει (φωτογραφία αρχείου) | South Korean Defense Ministry via Getty Images

Ρωσία: Καταρρίψαμε έξι αμερικανικούς πυραύλους ATACMS

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 16:23
Αμερικανικό πυραυλικό σύστημα ATACMS εν δράσει (φωτογραφία αρχείου)
|South Korean Defense Ministry via Getty Images

Ρωσία: Καταρρίψαμε έξι αμερικανικούς πυραύλους ATACMS

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 16:23

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα αντιαεροπορικά της συστήματα κατέρριψαν έξι αμερικανικούς πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile Systems) που εκτόξευσε η Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Ουάσινγκτον παρέδωσε μυστικά στο Κίεβο τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως μέρος του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο ενέκρινε ο Τζο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου.

Η αποστολή των πυραύλων ATACMS με βεληνεκές μεγαλύτερο των 300 χιλιομέτρων αποτελούσε θέμα συζητήσεων στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης επί μήνες.

Πύραυλοι ATACMS μέσου βεληνεκούς είχαν παραδοθεί στο Κίεβο τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τους οποίους οι Ουκρανοί έπληξαν την Κριμαία τον Οκτώβριο.

Πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Ουκρανοί έπληξαν στόχους μέσα στη Ρωσία, ανάμεσά τους και στρατιωτικό αεροδρόμιο, με πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν διευκρίνισε πού καταρρίφθηκαν οι πύραυλοι, την Τρίτη.

«Δέκα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έξι τακτικοί πύραυλοι ATACMS που κατασκευάσθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δύο κατευθυνόμενα αεροσκάφη-βόμβες Hammer που κατασκευάσθηκαν από την Γαλλία, καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε πως πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS καταρρίφθηκαν πάνω από την χερσόνησο, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Ο Αξιόνοφ ανήρτησε στο Telegram μια φωτογραφία που δείχνει, όπως είπε, πυρομαχικά πυραύλων ATACMS που δεν έχουν πυροδοτηθεί, χωρίς να διευκρινίζει πόσοι πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...