672
Ρώσοι φωτογραφίζονται μπροστά στη γιγαντοαφίσα ενός στρατιώτη, στη Μόσχα | EPA/YURI KOCHETKOV

Ρωσία: Καταποντίστηκαν οι υποψήφιοι της «στρατιωτικής ελίτ» στις εσωκομματικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2024, 14:05
Ρώσοι φωτογραφίζονται μπροστά στη γιγαντοαφίσα ενός στρατιώτη, στη Μόσχα
|EPA/YURI KOCHETKOV

Ρωσία: Καταποντίστηκαν οι υποψήφιοι της «στρατιωτικής ελίτ» στις εσωκομματικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2024, 14:05

Ο Κονσταντίν Ρίζακ είχε κάθε λόγο να αισθάνεται σίγουρος για μια καριέρα στην πολιτική. Ο 42χρονος βετεράνος του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, διοικούσε μια μηχανοκίνητη διμοιρία τυφεκιοφόρων και του είχε απονεμηθεί το παράσημο του Τάγματος Θάρρους.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και οι εντάσεις με τη Δύση κλιμακώνονται επικίνδυνα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε πρόσφατα βετεράνους όπως ο Ρίζακ, ως τη ραχοκοκαλιά μιας υπερστρατιωτικοποιημένης ρωσικής κοινωνίας, μια νέα «ελίτ» που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, σημειώνουν οι Times.

«Οι βετεράνοι θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην εκπαίδευση των νέων, στις κρατικές εταιρείες, στις επιχειρήσεις, στη δημόσια και δημοτική διοίκηση, αλλά και να ηγηθούν περιφερειών, επιχειρήσεων και, τελικά, των μεγαλύτερων εγχώριων έργων», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος τον Φεβρουάριο.

«Αυτοί που υπηρετούν τη Ρωσία, οι σκληρά εργαζόμενοι και οι στρατιωτικοί, οι αξιόπιστοι άνθρωποι που έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους… είναι η πραγματική ελίτ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι ρώσοι ψηφοφόροι είχαν διαφορετική άποψη, από ό,τι φάνηκε. Στις προκριματικές εκλογές του Σαββατοκύριακου για το κυβερνών κόμμα του Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία», ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, οι βετεράνοι του πολέμου στην Ουκρανία υπέστησαν ταπεινωτικές ήττες, αναδεικνύοντας το χάσμα μεταξύ της ρητορικής του Κρεμλίνου και μέρους του ρωσικού λαού.

Από τους 103 βετεράνους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελάχιστοι πέτυχαν τον στόχο τους, σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων από την Verstka, μια ρωσική ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, ανέφεραν οι Times.

Κι αυτό παρά τη βοήθεια που έλαβαν στην προεκλογική τους εκστρατεία από αξιωματούχους του κόμματος.

Ο Ρίζακ, ο οποίος έχει πέντε παιδιά και αποστρατεύτηκε τον Οκτώβριο, αλλά επέστρεψε στο μέτωπο ως εθελοντής, απέτυχε παταγωδώς: Ελαβε μόνο 34 ψήφους, παρά το γεγονός ότι προωθήθηκε από την επίσημη εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης. Ο πατέρας του, ο Νικολάι Ριζκόφ, είναι επίσης βουλευτής και πρώην στρατηγός της KGB.

Ο Κονσταντίν Ρίζακ έλαβε μόλις 34 ψήφους

Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, ο Ρίζακ κατέλαβε την έβδομη θέση μεταξύ εννέα υποψηφίων στην περιφέρειά του στο κέντρο της Μόσχας.

Νικητής αναδείχθηκε ο Ροντιόν Γκαζμάνοφ, ένας ποπ τραγουδιστής, με 5.186 ψήφους.

Και οι 14 βετεράνοι που έθεσαν υποψηφιότητα στη Μόσχα απορρίφθηκαν από τους ψηφοφόρους, τερματίζοντας στις χαμηλότερες θέσεις.

Ο Ιβάν Μποντιούνοφ, ένας άλλος βετεράνος, τερμάτισε τελευταίος στην περιφέρειά του, εξασφαλίζοντας μόνο 79 ψήφους, περίπου 700 λιγότερες από τον αμέσως επόμενο υποψήφιο.

Οι αντιπολεμικές αντιλήψεις είναι πιο διαδεδομένες στη Μόσχα και το Κρεμλίνο προσπάθησε να αποφύγει την επιστράτευση κατοίκων της πρωτεύουσας λόγω φόβων για αντιδράσεις.

Οι βετεράνοι του στρατού απέτυχαν επίσης στις προκριματικές εκλογές της Ενωμένης Ρωσίας στην κατεχόμενη Κριμαία.

Ο Μαξίμ Ντρόζντοφ, βετεράνος της επίθεσης του Κρεμλίνου στην ανατολική Ουκρανία από το 2014, κατέλαβε την 19η θέση, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν καν να μπουν στην πρώτη τριάδα.

Μόνο στην Μπουριάτια, μια φτωχή περιοχή της Σιβηρίας που έχει υποστεί δυσανάλογες απώλειες μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, βετεράνοι εξασφάλισαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στις περιφέρειές τους. Ήταν οι μόνοι βετεράνοι μεταξύ σχεδόν 150 υποψηφίων σε 30 περιφέρειες.

Στις εσωκομματικές εκλογές, όπως επισημαίνουν αναλυτές, συνήθως δεν παρατηρείται νοθεία, σε αντίθεση με τις εθνικές.

Η Αλεξάντρα Γκαρμαζάποβα, αντιπολεμική ακτιβίστρια που ηγείται του Ιδρύματος Ελεύθερη Μπουριάτια, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών αποτελούν απόδειξη ότι οι κάτοικοι της Μόσχας δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση τους βετεράνους του στρατού. «Κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι η ζωή τους θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο άνετη», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι, ενώ δεν υπάρχει μαζική υποστήριξη για τον πόλεμο στη Μπουριάτια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποιοι άνθρωποι θα έδιναν την ψήφο τους στους βετεράνους. «Πρακτικά όλοι γνωρίζουν κάποιον που συμμετείχε στον πόλεμο ή τραυματίστηκε ή πέθανε», είπε.

Εκτός του ότι ενθαρρύνονται να διεκδικήσουν δημόσια αξιώματα, οι βετεράνοι λαμβάνουν επίσης μηνιαίες πληρωμές από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις και δωρεάν ταξίδια με τρένα. Αυτοί και τα παιδιά τους επιτρέπεται επίσης να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο χωρίς να δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις.

Ακόμα, απολαμβάνουν άνισης προστασίας από το νόμο, σύμφωνα με τους επικριτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια αεροσυνοδός που πρόσφατα απομάκρυνε έναν τραυματισμένο βετεράνο από μια πτήση, επειδή κάπνιζε στην τουαλέτα, κατηγορήθηκε για «παραβίαση των δικαιωμάτων ενός συμμετέχοντος στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η υπόθεση δεν έχει ακόμη οδηγηθεί σε δίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...