Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου, με τουλάχιστον 150 άτομα από κάθε πλευρά να επιστρέφουν σπίτια τους πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η ανταλλαγή έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κάποιοι από αυτούς θα αλλάξουν χρόνο με τις οικογένειές τους ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια στην αιχμαλωσία, αφού κρατούνταν από την αρχή του πολέμου.
«Η επιστροφή των ανθρώπων μας από τη ρωσική αιχμαλωσία είναι πάντα ένα πολύ καλό νέο. Και σήμερα είναι μία από αυτές τις ημέρες: Η ομάδα μας κατάφερε να φέρει 189 Ουκρανούς πίσω στο σπίτι», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, γράφει ο Guardian, ανακοίνωσε ότι 150 κρατούμενοι από κάθε πλευρά επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Το Συντονιστικό Κέντρο Ανταλλαγών της Ουκρανίας ανέφερε ότι στη χώρα επέστρεψαν 87 στρατιώτες, 43 μέλη της εθνοφρουράς, 33 συνοριοφύλακες, 24 ναύτες και δύο πολίτες. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και 14 αξιωματικοί.
Το Κέντρο πρόσθεσε ότι αυτοί που στάλθηκαν πίσω στη Ρωσία ήταν αιχμάλωτοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού και είχε ως αποτέλεσμα το Κίεβο να καταλάβει ένα μικρό κομμάτι ρωσικής επικράτειας.
Μεταξύ των στόχων της επιχείρησης στο Κουρσκ ήταν η ύπαρξη ενός διαπραγματευτικού «χαρτιού» για πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις και η σύλληψη αιχμαλώτων για να ανταλλαγούν με τους Ουκρανούς που κρατούνται στη Ρωσία.
Μερικοί από τους αιχμαλώτους που η Ρωσία επέστρεψε τη Δευτέρα κρατούνταν από τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ανταλλαγή, η 11η φέτος, ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ουκρανών αιχμαλώτων που επεστράφησαν από τη Ρωσία φέτος σε 1.358, ανέφερε το Συντονιστικό Κέντρο, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένουν πολλοί ακόμη στη Ρωσία. «Εργαζόμαστε για να απελευθερώσουμε όλους τους ανθρώπους μας από τη ρωσική αιχμαλωσία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν ξεχνάμε κανέναν», είπε ο Ζελένσκι.
Οι κρατούμενοι που επέστρεψαν μίλησαν στον Guardian για σωματική και ψυχολογική βαρβαρότητα που υπέστησαν όσο βρίσκονταν σε αιχμαλωσία, συμπεριλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων ξυλοδαρμών, εξευτελιστικών ανακρίσεων, απειλών και διαταγών να τραγουδήσουν τον ρωσικό εθνικό ύμνο ή να απαγγείλουν ρωσική ποίηση.
Η Μαρία Κλίμικ, της Πρωτοβουλίας των ΜΜΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο Κίεβο, η οποία έχει πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με περισσότερους από 100 αιχμαλώτους που επέστρεψαν, είπε ότι πολλοί γύρισαν στο σπίτι τους με προβλήματα που προκλήθηκαν από υποσιτισμό, παραμέληση ή κακοποίηση και ορισμένοι χρειάστηκαν ακόμη και ακρωτηριασμούς. «Σχεδόν όλοι οι αιχμάλωτοι με τους οποίους έχουμε μιλήσει, βασανίστηκαν», είπε πέρυσι.
Ο Ζελένσκι έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ορισμένων από τους αιχμαλώτους που ανταλλάχθηκαν τη Δευτέρα. Σε αυτές οι επαναπατρισθέντες φαίνονται να κάθονται σε ένα πούλμαν και να κρατούν σημαίες της Ουκρανίας.
Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, δημοσίευσε βίντεο με ρώσους στρατιώτες συγκεντρωμένους έξω από λεωφορεία. «Πολύ σύντομα τα παιδιά μας θα αγκαλιάσουν τους συγγενείς και τους φίλους τους και θα γιορτάσουν το νέο έτος στην πατρίδα τους», έγραψε σε μήνυμα στο Telegram που συνόδευε το βίντεο.
Η ανταλλαγή είναι μια σπάνια καλή είδηση για την Ουκρανία, επισημαίνει ο Guardian, καθώς η χώρα οδεύει προς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν παραδοσιακά οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου.
Παράλληλα, το Κίεβο περιμένει με επιφύλαξη την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και για να δει πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο δεδηλωμένος στόχος του να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο.
Κάποιοι ελπίζουν ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ, μπορεί σύντομα να συνειδητοποιήσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για μια συμφωνία και να πιέσει για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Αλλοι φοβούνται ότι ο Τραμπ, δεδομένου του μακροχρόνιου θαυμασμού του για τον ρώσο πρόεδρο, μπορεί να γυρίσει την πλάτη στην Ουκρανία.
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα δώσει επιπλέον 6 δισ. δολάρια σε στρατιωτική και δημοσιονομική βοήθεια για την Ουκρανία, καθώς βιάζεται να ενισχύσει την υποστήριξη προς τη χώρα πριν αναλάβει πρόεδρος ο Τραμπ.
«Σήμερα, είμαι περήφανος που ανακοινώνω την παροχή σχεδόν 2,5 δισ. δολαρίων σε βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας, καθώς ο ουκρανικός λαός συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και την ελευθερία του από τη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Guardian. Το πακέτο θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να αντλήσει όπλα από τα αμερικανικά αποθέματα και να τα στείλει γρήγορα στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 3,4 δισ. δολάρια σε άμεση δημοσιονομική στήριξη για την Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News