503
Ρώσοι αστυνομικοί κοντά στο σημείο της συντριβής | REUTERS/Stringer

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τη συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 11:38
Ρώσοι αστυνομικοί κοντά στο σημείο της συντριβής
|REUTERS/Stringer

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τη συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 11:38

Ανασύρθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά του μεταγωγικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που συνετρίβη την Τετάρτη, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Αυτό μετέδωσε την Πέμπτη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την πτώση του αεροσκάφους.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι κατέρριψε το αεροσκάφος, το οποίο επίσης σύμφωνα με την ίδια, μετέφερε 65 ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν με ρώσους αιχμαλώτους.

Η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, ούτε ότι ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέβαιναν σε αυτό.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους που, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, παρέσυρε στον θάνατο τους 74 επιβαίνοντες.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παίζει» με τις ζωές ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.

«Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές ουκρανών αιχμαλώτων», την αγωνία των αγαπημένων τους προσώπων και τα αισθήματα του λαού μας, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την Πέμπτη «τερατώδη πράξη» του Κιέβου την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Η στιγμή της έκρηξης του αεροσκάφους στο έδαφος – Social media video obtained by REUTERS

«Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί σκότωσαν τους δικούς τους αιχμαλώτους, τους δικούς τους πολίτες που θα επέστρεφαν στο σπίτι τους πρακτικά σε 24 ώρες, είναι βεβαίως μια απολύτως τερατώδης πράξη», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγές αιχμαλώτων θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές.

«Κανένας δεν μπορεί να πει ποιον αντίκτυπο θα έχει αυτό στις προοπτικές παράτασης της διαδικασίας ανταλλαγής αιχμαλώτων», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τη συντριβή.

«Η έρευνα διεξάγεται με βάση το άρθρο 438 του ουκρανικού ποινικού κώδικα (παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου)», ανέφερε η SBU.

Παράλληλα, ο ρώσος βουλευτής Αντρέι Καρταπάλοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε πως η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν τις ανταλλαγές αιχμαλώτων παρά την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου.

Ο Καρταπόλοφ είπε πως η Ρωσία θα συνομιλήσει «ακόμη και με τον διάβολο» προκειμένου να φέρει πίσω τους αιχμάλωτους στρατιώτες της.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως είχε δοθεί προειδοποίηση στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) 15 λεπτά προτού το ρωσικό αεροπλάνο εισέλθει στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε.

Ο Καρταπόλοφ, που είναι επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Κρατικής Δούμας, και είναι στρατηγός ε.α. με στενές σχέσεις με το υπουργείο Αμυνας, δήλωσε πως η GUR είχε επιβεβαιώσει στη ρωσική πλευρά ότι είχε λάβει ειδοποίηση για το εισερχόμενο αεροπλάνο.

Η GUR απάντησε πως δεν είχε ενημερωθεί για το πώς θα έφερνε η Ρωσία τους αιχμαλώτους στο σημείο παράδοσης και είπε πως δεν είχε ζητηθεί από την Ουκρανία να διασφαλίσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου γύρω από το Μπέλγκοροντ αντίθετα με προηγούμενες ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...