415
Ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος, συνοδευόμενος από τη διακεκριμένη σουηδή καθηγήτρια Εβι Χέντλιν, καταφθάνουν στην τελετή των περυσινών βραβείων Νομπέλ | Pontus Lundahl/REUTERS

Ρωσία και Ιράν επιστρέφουν στις τελετές των βραβείων Νομπέλ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2023, 13:36
Ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος, συνοδευόμενος από τη διακεκριμένη σουηδή καθηγήτρια Εβι Χέντλιν, καταφθάνουν στην τελετή των περυσινών βραβείων Νομπέλ
|Pontus Lundahl/REUTERS

Ρωσία και Ιράν επιστρέφουν στις τελετές των βραβείων Νομπέλ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2023, 13:36

Η Ρωσία και η Λευκορωσία προσκλήθηκαν ξανά στις τελετές της Στοκχόλμης για τα βραβεία Νομπέλ, αφού έμειναν εκτός πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Ιδρυμα Νομπέλ. Το Ιράν έχει επίσης προσκληθεί ξανά στις εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, μετά από έναν χρόνο αποκλεισμού.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε, εν μέσω αντιδράσεων, ότι προσπάθησε φέτος να συμπεριλάβει ακόμη και εκείνους που δεν συμμερίζονταν τις αξίες των βραβείων Νομπέλ. Ενας σουηδός ευρωβουλευτής χαρακτήρισε τις φετινές προσκλήσεις «εξαιρετικά ακατάλληλες», σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Ο ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Ακεσον, προσκλήθηκε επίσης για πρώτη φορά φέτος, αλλά είπε ότι θα είναι πολύ απασχολημένος για να παρευρεθεί. Πέντε από τις έξι τελετές των βραβείων Νομπέλ πραγματοποιούνται στη Στοκχόλμη κάθε χρόνο, ενώ ειδικά το Νομπέλ Ειρήνης απονέμεται στο Οσλο.

Πέρυσι, το Ιδρυμα Νομπέλ ανακοίνωσε ότι δεν θα προσκληθούν πρεσβευτές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η Λευκορωσία είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας και ο ηγέτης της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει υποστηρίξει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας, όπως αποκαλείται η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Ιράν επίσης δεν προσκλήθηκε πέρυσι. Η Τεχεράνη αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κριτική για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ιρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πέρυσι, με επίκεντρο τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο Βιντάρ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Νομπέλ, εξήγησε την απόφαση να προσκληθούν και πάλι οι συγκεκριμένες χώρες μετά από έναν χρόνο αποκλεισμού: «Είναι σαφές ότι ο κόσμος χωρίζεται όλο και περισσότερο σε σφαίρες επιρροής, όπου ο διάλογος μεταξύ χωρών με διαφορετικές απόψεις μειώνεται».

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αυξανόμενη τάση, διευρύνουμε τώρα τις προσκλήσεις μας για να γιορτάσουμε και να κατανοήσουμε τα βραβεία Νομπέλ και τη σημασία της ελεύθερης επιστήμης, του ελεύθερου πολιτισμού και των ελεύθερων, ειρηνικών κοινωνιών» συμπλήρωσε ο Χέλγκεσεν.

Η σουηδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Καρίν Κάρλσμπρο κατηγόρησε το Ιδρυμα ότι δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» με την απόφασή του, «δίνοντας πράσινο φως στην πρόσκληση της Ρωσίας σε ένα λαμπερό πάρτι, ενώ πύραυλοι πέφτουν πάνω από ουκρανικά πολιτιστικά κέντρα και δολοφονούν παιδιά».

Μιλώντας στο σουηδικό δημόσιο ραδιόφωνο, χαρακτήρισε τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ιράν «αδίστακτα κράτη» που «καταπιέζουν τους πολίτες τους, διεξάγοντας πόλεμο και τρομοκρατία εναντίον του λαού τους και των γειτονικών χωρών». «Είναι χώρες που δεν προσυπογράφουν τις δημοκρατικές αξίες με κανέναν τρόπο» σημείωσε η Κάρλσμπρο. «Υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη και αυτοί παίρνουν μια απίστευτα αφελή θέση. Υπονομεύουν τη συνοχή που χρειαζόμαστε σε όλη την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...