607
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», στο Κρεμλίνο, το 2016 | Mikhail Svetlov/Getty Images

Ρωσία: Η Ομάδα Βάγκνερ βρίσκει μισθοφόρους στις φυλακές με αντάλλαγμα χάρη και… δωρεάν φέρετρο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 14:48
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», στο Κρεμλίνο, το 2016
|Mikhail Svetlov/Getty Images

Ρωσία: Η Ομάδα Βάγκνερ βρίσκει μισθοφόρους στις φυλακές με αντάλλαγμα χάρη και… δωρεάν φέρετρο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 14:48

Ο «σεφ του Πούτιν» τριγυρνά στις ρωσικές φυλακές στρατολογώντας τουλάχιστον 1.000 κρατούμενους για να ενταχθούν στη διαβόητη Ομάδα Βάγκνερ και να πολεμήσουν στο Ντονμπάς.

Κι αυτό γιατί οι βαριές απώλειες των Ρώσων στο ουκρανικό μέτωπο έχουν προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις στο δυναμικό των μισθοφόρων, που πρόσφατα κυκλοφόρησαν μέχρι και διαφημιστικό βίντεο για την προσέλκυση νέων μαχητών, το οποίο προωθεί την συμμετοχή ομάδα ως ευκαιρία για ταξίδια και… νέες φιλίες (δείτε το στο τέλος του κειμένου).

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Telegraph, που επικαλείται το ρωσικό αντικαθεστωτικό site Vertska, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν –που κάποτε είχε σερβίρει τον ρώσο πρόεδρο με τη στολή του μάγειρα, καθώς η δική του εταιρεία, η Concord, έχει αναλάβει το κέτερινγκ του Κρεμλίνου– ο οποίος θεωρείται ο χρηματοδότης της Ομάδας Βάγκνερ, επισκέφθηκε προσωπικά 17 φυλακές της Ρωσίας για να πείσει φυλακισμένους να πάνε να πολεμήσουν.

Ο ρώσος ολιγάρχης και φίλος του Πούτιν επισκέφθηκε τις φυλακές μαζί με μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Russian Sitting, η οποία στηρίζει τις οικογένειες των κρατούμενων. Προτιμήθηκαν νέοι γεροδεμένοι άνδρες, που εκτίουν ποινές για φόνο ή ληστεία, ενώ όσοι ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, είχαν κάποια πάθηση, ήταν φυλακισμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα ή ναρκωτικά, δεν επιλέγησαν.

Ως αντάλλαγμα σε όσους κρατούμενους δήλωσαν συμμετοχή στην Ομάδα Βάγκνερ, δόθηκε η υπόσχεση προεδρικής χάρης και μηνιαίος μισθός.

«Τρεις κρατούμενοι είπαν σε ακτιβιστές ότι ο ίδιος ο Πριγκόζιν ήλθε στη φυλακή τους». Εκπρόσωπος του δισεκατομμυριούχου διέψευσε τη συμμετοχή του στη διαδικασία στρατολόγησης.

Η καλή φυσική κατάσταση των κρατουμένων ήταν προαπαιτούμενο για την επιλογή τους. Οι εκπρόσωποι της ομάδας θέλοντας να διαπιστώσουν αν οι υποψήφιοι είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις σωματικές απαιτήσεις της στρατιωτικής ζωής, έβαλαν τους υποψήφιους να περάσουν από τεστ, κάνοντας κάμψεις και άλλες ασκήσεις», όπως είπαν οι ίδιοι στο Vertska.

Το επόμενο βήμα για όσους επιλέγησαν ήταν να δώσουν όρκο ότι θα υπερασπιστούν τη μητέρα-πατρίδα. Στη συνέχεια, τους έστειλαν για βασική εκπαίδευση και από εκεί στο μέτωπο του Ντονμπάς.

Η οργάνωση Russia Sitting προειδοποίησε πάντως τους κρατούμενους και τις οικογένειές τους ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ό,τι τους υποσχέθηκαν οι μισθοφόροι, θα εφαρμοστεί στην πράξη. Τους είπαν επίσης ότι η ένταξή τους στην Ομάδα Βάγκνερ δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση την απόδοση προεδρικής χάρης. Στην ιστοσελίδα της, η οργάνωση αναφέρει ότι είναι νομικά αδύνατο να εφαρμοστούν οι υποσχέσεις αυτής και άλλων αντίστοιχων ομάδων, όπως οι Shield, Slavic Corps, Patriot και Redut και ότι δεν μπορούν να τις εμπιστευτούν.

Η Ομάδα Βάγκνερ προσφέρει μισθό 200.000 ρουβλιών τον μήνα (2.700 λίρες), προεδρική χάρη και «πληρωμή του φερέτρου», δηλαδή τα έξοδα κηδείας, στην οικογένειά του, σε περίπτωση που σκοτωθεί.

«Η συμβουλή μας στους συγγενείς, είναι να μεταφέρουν τους κινδύνους στους αγαπημένους τους και να τους πείσουν να μην δεχθούν την προσφορά των μισθοφόρων», είπε εκπρόσωπος της Russian Sitting.

Διαφημιστικό ταμπλό της Ομάδας Βάγκνερ, στο Γεκατερινμπούργκ (Αικατερινούπολη), που γράφει: «Η ορχήστρα Βάγκνερ σάς περιμένει» – Telegram

Σε βάρος του 61χρονου Πριγκόζιν εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του FBI, για την εμπλοκή του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Σύμφωνα με το FBI, η ιντερνετική ερευνητική ομάδα του Πριγκόζιν που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, παρενέβη υπογείως σε πολλά αμερικανικά κοινωνικά δίκτυα, με στόχο να ανεβάσει τη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι απώλειες των Ρώσων στην Ουκρανία φτάνουν τις 75.000 άνδρες, και το Κρεμλίνο αναζητεί απεγνωσμένα ενισχύσεις. Η Ομάδα Βάγκνερ, που έχει κάνει «τη βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του Πούτιν σε πολλές συγκρούσεις, όπως στη Συρία και τη Λιβύη, από το 2014 όταν δημιουργήθηκε, αλλά στην Ουκρανία, έχει αναλάβει επιχειρήσεις που κανονικά θα έκανε ο τακτικός στρατός.

Ως αποτέλεσμα, οι απώλειες είναι σοβαρές και για τους μισθοφόρους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να προβούν ανοικτά σε δημόσια στρατολόγηση για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...