Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σχεδίαζε να ξεκινήσει δύο ημέρες αργότερα την επιχείρηση «ξεφορτωθείτε τους Σοϊγκού και Γερασίμοφ», αλλά αναγκάστηκε να επισπεύσει την ανταρσία του διότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ανακάλυψε το σχέδιό του.
Αυτό ανέφεραν δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την Telegraph.
Ο αρχηγός της Ομάδας Βάγκνερ είχε αποθηκεύσει πυρομαχικά και καύσιμα στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη σύλληψη του ρώσου υπουργού Αμυνας και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην Wall Street Journal.
Αλλά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB, πρώην KGB) ανακάλυψε το σχέδιο δύο ημέρες πριν από την εκτέλεσή του, αναγκάζοντας τον Πριγκόζιν να εισβάλει πρόωρα στο Ροστόφ την Παρασκευή το βράδυ.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών κατάλαβαν από τις υποκλοπές επικοινωνίας και τις δορυφορικές εικόνες ότι θα επιχειρηθεί μια εξέγερση. Εκτίμησαν δε, ότι το αρχικό σχέδιο είχε αρκετές πιθανότητες επιτυχίας πριν αποκαλυφθεί.
Ο Πριγκόζιν δεν είχε κρύψει τα σχέδιά του να απομακρύνει τον Σεργκέι Σοϊγκού και τον Βαλέρι Γερασίμοφ.
Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα του από το αρχηγείο της κατεχόμενης Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ το πρωί του Σαββάτου, είπε ότι «ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου έφυγε από εδώ μόλις άκουσε ότι πλησιάζουμε στο κτίριο».
Το ίδιο πρωί, εμφανίστηκε σε βίντεο να λέει στον Γιούννους-μπεκ Γεβκούροφ, έναν αναπληρωτή υπουργό Άμυνας που παρέμεινε στο Ροστόφ, ότι «ήθελε τον Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου».
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι το κύριο αίτημα του Πριγκόζιν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν να του παραδοθούν οι δύο στρατιωτικοί αρχηγοί.
Δεν είναι σαφές τι σκόπευε να κάνει με τους δύο άνδρες.
Η πρόωρη έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος μπορεί να συνέβαλε στην αποτυχία της, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ο Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της ρωσικής Εθνοφρουράς, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «συγκεκριμένες διαρροές σχετικά με τις προετοιμασίες για μια εξέγερση που θα ξεκινήσει μεταξύ 22-25 Ιουνίου είχαν διαρρεύσει από το στρατόπεδο του Πριγκόζιν».
Ο Ζολότοφ είπε ότι η Βάγκνερ ήταν σε θέση να προχωρήσει τόσο γρήγορα προς την πρωτεύουσα επειδή αποφασίστηκε να οργανωθεί η άμυνα των νομιμοφρόνων δυνάμεων στα περίχωρα της Μόσχας.
Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε ότι σχεδίαζε εξέγερση και ισχυρίστηκε ότι ξεκίνησε την ανταρσία του μετά την επίθεση του ρωσικού στρατού με ελικόπτερα και ρουκέτες εναντίον της βάσης της Βάγκνερ στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, την Παρασκευή, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί μαχητές του.
Σε ένα ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ισχυρίστηκε ότι στόχος του ήταν να αποτρέψει τη διάλυση της Βάγκνερ και να αναγκάσει τους στρατιωτικούς διοικητές να λογοδοτήσουν, διότι «μέσω του αντιεπαγγελματισμού τους διέπραξαν μεγάλο αριθμό λαθών» στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πριγκόζιν πρόσθεσε ότι αυτός και οι άνδρες του είχαν την πρόθεση να οδηγήσουν τα οχήματά τους στο Ροστόφ και να τα παραδώσουν έξω από το κτίριο του ρωσικού αρχηγείου στις 30 Ιουνίου, μία ημέρα πριν από την προθεσμία που είχε δοθεί στον ίδιο για τη διάλυση της ομάδας του.
Τελικά, οι άνδρες του διέσχισαν τα σύνορα από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μία εβδομάδα νωρίτερα.
Ο ίδιος είπε ότι χώρισε τις δυνάμεις του σε δύο ομάδες, με τη μία να αποκτά τον έλεγχο του Ροστόφ, μιας πόλης 1,1 εκατομμυρίων κατοίκων και του χώρου του Αρχηγείου από το οποίο η ρωσική διοίκηση κατευθύνει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Η άλλη ομάδα, με επικεφαλής τον Ντμίτρι Ούτκιν, έναν βετεράνο μισθοφόρο διοικητή, κατευθύνθηκε στη Μόσχα. Έφτασε σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από την ρωσική πρωτεύουσα πριν γυρίσει πίσω, μετά τη συμφωνία με τον Λουκασένκο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστός και ως «χασάπης της Συρίας», γνώριζε ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε μια εξέγερση.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απέρριψε τους ισχυρισμούς, ως «εικασίες και κουτσουμπολιά».
Ορισμένοι ρώσοι σχολιαστές εικάζουν ότι ο Πριγκόζιν ήθελε να γίνει υπουργός Αμυνας ο Σουροβίκιν, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το Σάββατο και μετά.
Οι μισθοφόροι δέχθηκαν επίθεση από τη ρωσική Αεροπορία Στρατού και αρκετοί πιλότοι ελικοπτέρων σκοτώθηκαν από πυρά αντιαεροπορικών της Βάγκνερ. Οι αεροπορικές επιθέσεις ήταν η μόνη προσπάθεια να σταματήσει η προέλαση των μισθοφόρων.
Ο Μαρκ Γκαλεότι, αναλυτής επί ρωσικών θεμάτων, επισήμανε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να έχουν διαρρεύσει την είδηση περί συνεργασίας Πριγκόζιν – Σουροβίκιν, για να υπονομεύσουν τον ικανότερο ίσως ρώσο στρατηγό και να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να τον τοποθετήσει ξανά αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News