Μία ημέρα πριν από το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, στενός σύμμαχος του ιδρυτή της Ομάδας Βάγκνερ και πρώην ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, απομακρύνθηκε από τη θέση του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας. Ωστόσο, η παύση του «Στρατηγού Αρμαγγεδώνα», όπως είναι γνωστός, δεν ήταν το μοναδικό σημάδι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.
Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το κύριο αρχηγείο πολέμου μαζί με τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος επί μήνες είχε εμφανιστεί δημοσίως ελάχιστες φορές, ενώ βρισκόταν μονίμως, μαζί με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στο στόχαστρο του Πριγκόζιν, ο οποίος τους κατηγορούσε για ανικανότητα.
Στο αρχηγείο του Ροστόφ –το ίδιο που κατέλαβαν ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του κατά τη σύντομη ανταρσία τους τον περασμένο Ιούνιο– ο Πούτιν έσφιξε το χέρι του Γκερασίμοφ, ενώ στη συνέχεια περπάτησαν μαζί κατά μήκος ενός τοίχου με πορτρέτα παρασημοφορημένων αξιωματικών. Χαμογελώντας, ο ρώσος πρόεδρος χαιρέτiσε τους «συντρόφους αξιωματικούς» του, πριν παραστεί σε μια κλειστή συνάντηση με στρατιώτες.
«Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Ο Σοϊγκού και ο Γκερασίμοφ παραμένουν επικεφαλής, υπηρετώντας σύμφωνα με τη βούληση του Πούτιν. Εν τω μεταξύ, οι εξωτερικοί επικριτές τους και οι εσωτερικοί τους αντίπαλοι φιμώνονταν ή παραγκωνίζονταν» συνοψίζει η Φραντσέσκα Εμπελ της Washington Post, θυμίζοντας ότι περίπου 96 ώρες μετά την επίσκεψη του Πούτιν στο Ροστόφ, ο Πριγκόζιν, δηλαδή ο άνθρωπος που πέτυχε τη μοναδική έως σήμερα εδαφικά σημαντική νίκη για τη Ρωσία (καταλαμβάνοντας το Μπαχμούτ), αλλά και εκείνος που επέκρινε σφόδρα τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν νεκρός.
Το αεροπορικό δυστύχημα που άφησε τη Βάγκνερ ακέφαλη εξακολουθεί να περιβάλλεται από πυκνό μυστήριο. Ανεξάρτητα, όμως, από την αλήθεια, αναλυτές υποστηρίζουν πως οι θάνατοι του ιδρυτή της μισθοφορικής ομάδας και δύο υπαρχηγών του και οι παύσεις και εξαφανίσεις επιφανών ρώσων στρατιωτικών διοικητών καταδεικνύουν ότι ο Πούτιν δεν έχει εμπιστοσύνη στη στρατιωτική του ηγεσία.
«Φοβούμενος την προδοσία, ο Ρώσος ηγέτης έδωσε προτεραιότητα στην πίστη σε βάρος της ικανότητας και ανέχτηκε τις εσωτερικές διαμάχες που έχουν υποβαθμίσει τη πολεμική του μηχανή» συνοψίζει η Φραντσέσκα Εμπελ. «Ο στρατός έχει εκφυλιστεί οργανωτικά, πνευματικά και τεχνικά» προσέθεσε μιλώντας στην Washington Post ο Πάβελ Λούζιν, ειδικός στον ρωσικό στρατό και ανώτερος συνεργάτης του κέντρου διεθνών μελετών Jamestown Foundation, στην Ουάσινγκτον.
Ο Σουροβίκιν, ο οποίος φέρει την ευθύνη για την απόσυρση των υπερβολικά εκτεταμένων ρωσικών δυνάμεων από μια ακατάλληλη θέση στη Χερσώνα και, κυρίως, για την ενίσχυση της τρομερής ρωσικής άμυνας που μέχρι στιγμής δεν επιτρέπει στους Ουρανούς να πετύχουν αποφασιστικές νίκες στο πλαίσιο της αντεπίθεσής τους, εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την εξέγερση της Βάγκνερ, τον Ιούνιο, με διάφορες πηγές να αναφέρουν τότε πως κρατούνταν και ανακρινόταν από τις Αρχές.
Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του στη Μόσχα, με τον στρατηγό να φοράει πολιτικά ρούχα και γυαλιά ηλίου. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι «ξεκουράζεται» και διατηρεί τον βαθμό του, αλλά θεωρείται απίθανο να διεκδικήσει ξανά μια κορυφαία θέση σύντομα.
Τον Ιούλιο, λίγες εβδομάδες μετά την ανταρσία της Βάγκνερ, ο αντιστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, διοικητής της 58ης Στρατιάς Συνδυασμένων Οπλων, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις επίλεκτες δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, παύθηκε επίσης αιφνίδια από τα καθήκοντά του μετά από κριτική που άσκησε σε ηγετικά στελέχη του υπουργείου Αμυνας.
Σε ένα ηχητικό του μήνυμα που διέρρευσε μετά την απομάκρυνσή του, κατηγορούσε τους ανωτέρους του ότι «αποκεφαλίζουν τον στρατό στην πιο δύσκολη και τεταμένη στιγμή, με τρόπο προδοτικό και αχρείο». Ο Ποπόφ, ο οποίος έχαιρε ευρέως θαυμασμού για τις ικανότητές του, μετατέθηκε στη Συρία, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών φιλοπόλεμων ρώσων μπλόγκερ.
Eνας άλλος διοικητής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Aμυνας, συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο οποίος αποπέμφθηκε τον Απρίλιο από τη θέση του και στη συνέχεια προσχώρησε στη Βάγκνερ, έχει να ιδωθεί από την ανταρσία.
Συνολικά, από το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έως σήμερα, τουλάχιστον 12 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί διοικητές απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Ενώ εκτιμάται ότι ορισμένοι απομακρύνθηκαν λόγω σοβαρών λαθών στα οποία υπέπεσαν, άλλοι αποπέμφθηκαν αφού επέκριναν την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας ή παραπονέθηκαν για τις συνθήκες στο μέτωπο.
Οπως εξηγεί η Φραντσέσκα Εμπελ στο κείμενό της, η πιθανότητα να διέταξε το Κρεμλίνο ή το υπουργείο Αμυνας τη δολοφονία του Πριγκόζιν «καταδεικνύει μια βαθύτερη παράνοια, που έχει προκαλέσει αναταραχή στις ανώτατες τάξεις του στρατού από την έναρξη της εισβολής».
Ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του (έγκλειστου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας) Αλεξέι Ναβάλνι, εξήγησε πως ο Πούτιν δεν είχε άλλη επιλογή από το να κρατήσει τον Σεργκέι Σοϊγκού στη θέση του, αφού ένας πιο ικανός και ταλαντούχος στρατιωτικός ηγέτης θα αποτελούσε απειλή για τον ρώσο πρόεδρο — ειδικά εάν κατάφερνε να αλλάξει τον ρου του πολέμου υπέρ της Ρωσίας.
«Ο Σοϊγκού είναι αναντικατάστατος, και αυτό επειδή είναι πολύ κακός. Η αντικατάσταση του Σοϊγκού ή κάποιου άλλου ακόμα χειρότερου δεν έχει νόημα για τον Πούτιν (υπάρχουν αρκετά προβλήματα ούτως ή άλλως). Και η αντικατάστασή του με κάποιον καλύτερο, ο οποίος θα πετύχαινε, είναι πολύ επικίνδυνη» έγραψε ο Βολκόφ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).
Εν ολίγοις, ένας νικηφόρος υπουργός Αμυνας θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταστεί πιο δημοφιλής ακόμη και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και αυτό ο ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να το επιτρέψει να συμβεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News