Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταστρώνει σχέδια με στόχο να αποδυναμώσει τους Δυτικούς αντιπάλους του, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και να αξιοποιήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας για να σφυρηλατήσει μια νέα παγκόσμια τάξη, απαλλαγμένη από αυτό που χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα ως «αμερικανική κυριαρχία».
Μέσω μιας απόρρητης προσθήκης στο επίσημο και διακηρυγμένο «Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το ρωσικό ΥΠΕΞ ζητά μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης» και άλλα μέτρα που καλύπτουν «τη στρατιωτικο-πολιτική, οικονομική και εμπορική και πληροφοριακή ψυχολογική σφαίρα» εναντίον ενός «συνασπισμού μη φιλικών χωρών» με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την προσέγγισή μας στις σχέσεις με μη φιλικά κράτη» αναφέρεται στο διαβαθμισμένο ως απόρρητο έγγραφο, το οποίο δόθηκε στην Washington Post από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών. «Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τον εντοπισμό των ευάλωτων σημείων της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής τους, με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών βημάτων για την αποδυνάμωση των αντιπάλων της Ρωσίας» επεξηγείται στο έγγραφο.
Οπως αναφέρει η Κάθριν Μπέλτον, δημοσιογράφος της Washington Post με έδρα στο Λονδίνο και ειδίκευση στη Ρωσία, το έγγραφο αυτό παρέχει για πρώτη φορά επίσημη επιβεβαίωση αυτού που, σύμφωνα με πολλά μέλη της ρωσικής ελίτ, συνιστά έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Δύσης.
«Η Ρωσία επιδιώκει να υπονομεύσει τη Δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και να διαταράξει την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών μέσω εκστρατειών προπαγάνδας που υποστηρίζουν απομονωτικές και εξτρεμιστικές πολιτικές […] Επιδιώκει επίσης να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική, πλησιάζοντας την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων» συνοψίζει η Μπέλτον.
Οσον αφορά το νέο απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 1 Απριλίου 2023, καταρχάς η γλώσσα του είναι πολύ πιο σκληρή σε σχέση με έγγραφα του ρωσικού ΥΠΕΞ που κοινοποιούνται, ενώ ο κύριος ισχυρισμός είναι πως η Ουάσινγκτον ηγείται μιας συμμαχίας «μη φιλικών χωρών» με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας, επειδή η Μόσχα αποτελεί «απειλή για την παγκόσμια Δυτική ηγεμονία».
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι η έκβαση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης», το οποίο καταδεικνύει ότι η Μόσχα βλέπει το αποτέλεσμα της εισβολής της ως άρρηκτα συνδεδεμένο με την ικανότητά της να επιβάλει τη βούλησή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου 2023 και εγκρίθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο τόνος είναι πολύ λιγότερο επιθετικός, ενώ γίνεται λόγος για «εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων», «κυρίαρχη ισότητα» και ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή.
Αν και Μόσχα κατηγορεί και σε αυτό τις ΗΠΑ και τους «δορυφόρους» τους ότι χρησιμοποίησαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να κλιμακώσουν «μια πολυετή αντιρωσική πολιτική», στο Δόγμα αναφέρεται επίσης ότι «η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης… και δεν έχει κακές προθέσεις απέναντί της». Η Ρωσία ευελπιστεί ότι η Δύση «θα συνειδητοποιήσει την έλλειψη οποιουδήποτε μέλλοντος στη συγκρουσιακή πολιτική της και στις ηγεμονικές φιλοδοξίες της και θα αποδεχτεί τις περίπλοκες πραγματικότητες του πολυπολικού κόσμου» συνοψίζεται στο Δόγμα.
Σχετικά με το απόρρητο έγγραφο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν σχολιάζει «την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη εσωτερικών εγγράφων του υπουργείου», ούτε και την πρόοδο των εργασιών αναφορικά με το περιεχόμενό τους. «Οπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές σε διαφορετικά επίπεδα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η διάθεσή μας είναι να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα επιθετικά βήματα που έλαβε η συλλογική Δύση ως μέρος του υβριδικού της πολέμου κατά της Ρωσίας» πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Μιλώντας ανώνυμα στην Washington Post, κορυφαίος ρώσος ακαδημαϊκός με προσβάσεις στο διπλωματικό σώμα της Ρωσίας είπε πως το πρόσφατο βέτο της Μόσχας στον ΟΗΕ κατά της συνέχισης της παρακολούθησης της εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι προσπάθειες για τις οποίες γίνεται λόγος στο απόρρητο έγγραφο του ρωσικού ΥΠΕΞ έχουν ήδη αρχίσει. «Η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στις ΗΠΑ σε πολλές διαφορετικές περιοχές του κόσμου – στη Μέση Ανατολή, στη βορειοανατολική Ασία, στην Αφρική, ακόμη και στη Λατινική Αμερική», σύμφωνα με τον ρώσο ακαδημαϊκό.
Το κάλεσμα των ρώσων ακαδημαϊκών
Πριν από τη σύνθεση του Δόγματος Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της διαβαθμισμένης προσθήκης είχε προηγηθεί ένα κάλεσμα για την κατάθεση προτάσεων πολιτικής από ρώσους ακαδημαϊκούς. Σε μια από αυτές τις προτάσεις, που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 από τον Βλαντίμιρ Ζαρίκιν, αναπληρωτή επικεφαλής του Ινστιτούτου της Μόσχας για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τον μηχανισμό ασφαλείας της Ρωσίας), εκθέτονταν ακόμη πιο ξεκάθαρα οι επιλογές της Ρωσίας.
Στο κείμενό του ο Ζαρίκιν υποστήριζε πως η Ρωσία πρέπει «να συνεχίσει να διευκολύνει την έλευση στην εξουσία απομονωτικών δεξιών δυνάμεων στην Αμερική», «να συμβάλει στην αποσταθεροποίηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής και στην άνοδο στην εξουσία εξτρεμιστικών δυνάμεων της Ακροαριστεράς και της Ακροδεξιάς», καθώς και να διευκολύνει «την αποκατάσταση της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών, υποστηρίζοντας όσες δεν είναι ικανοποιημένες από την οικονομική πίεση των ΗΠΑ».
Προτεινόταν επίσης η πυροδότηση μιας σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν, ώστε να έρθουν πιο κοντά Μόσχα και Πεκίνο, καθώς και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή «γύρω από το Ισραήλ, το Ιράν και τη Συρία», ούτως ώστε να αποσπαστεί η προσοχή των ΗΠΑ.
Η Washington Post επικοινώνησε με τον Βλαντίμιρ Ζαρίκιν, εκείνος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει την πρότασή του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, πάντως, ο ρώσος ακαδημαϊκός είχε σημειώσει: «Νομίζω πως οι ΗΠΑ ήταν πεπεισμένες ότι ο υπόλοιπος κόσμος –Βορράς και Νότος– θα τις υποστήριζε σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν αληθές. Αυτό δείχνει ότι ο μονοπολικός κόσμος έχει τελειώσει και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συμβιβαστούν με αυτή την ιδέα».
Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η Ρωσία κλιμακώνει τις εκστρατείες προπαγάνδας και επιρροής της τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα επιδίωξε να δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο χάσμα, με τη ρωσική προπαγάνδα να έχει απήχηση σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Μιλώντας στην Washington Post, o Μιχαήλ Χοντορκόφσκι –ένας από τους πιο παλιούς και σφοδρούς επικριτές του Πούτιν, που κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, μέχρι που μια σύγκρουση με το Κρεμλίνο τον οδήγησε στη φυλακή– είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία επιδιώκει να κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει τις ΗΠΑ. «Για τον Πούτιν είναι απολύτως φυσικό να επιδιώκει να δημιουργήσει τον μέγιστο αριθμό προβλημάτων για τις ΗΠΑ» σημείωσε. «Ο στόχος είναι να βγουν εκτός παιχνιδιού οι ΗΠΑ και να καταστραφεί το ΝΑΤΟ. Αυτό δεν συνεπάγεται τη διάλυσή του, αλλά τη δημιουργία της αίσθησης ότι το ΝΑΤΟ δεν υπερασπίζεται τους πολίτες της Δύσης».
Σύμφωνα με τον ρώσο αντιφρονούντα, η πολύμηνη αντιπαράθεση στο Κογκρέσο για την περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας διευκόλυνε τη Ρωσία να αμφισβητήσει την παγκόσμια ισχύ των ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι, εφόσον δεν συμμετέχουν άμεσα στον πόλεμο [στην Ουκρανία], η οποιαδήποτε απώλεια δεν είναι δική τους απώλεια. Πρόκειται για απόλυτη παρανόηση» είπε, εξηγώντας πως ενδεχόμενη ήττα της Ουκρανίας «θα σήμαινε ότι πολλοί δεν θα φοβούνταν πλέον να προκαλέσουν τις ΗΠΑ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News