309
Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς στο δικαστήριο, πριν ξεκινήσει η διαδικασία | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του Γκέρσκοβιτς που κατηγορείται για κατασκοπεία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2023, 14:56
Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς στο δικαστήριο, πριν ξεκινήσει η διαδικασία
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του Γκέρσκοβιτς που κατηγορείται για κατασκοπεία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2023, 14:56

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την Πέμπτη την έφεση που είχε ασκήσει ο αμερικανός δημοσιογράφος Εβαν Γκέρσκοβιτς κατά της προφυλάκισής του με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι γονείς του, ο Μιχαήλ Γκέρσκοβιτς και Eλα Μίλμαν, που εγκατέλειψαν τη Σοβιετική Ενωση για τις ΗΠΑ το 1979, βρίσκονταν στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στον γιο τους, ενώ στην αμερικανίδα πρεσβευτή Λιν Τρέισι δεν επιτράπηκε η είσοδος στην αίθουσα.

Φορώντας τζιν παντελόνι και μαύρο μακό μπλουζάκι ο Γκέρσκοβιτς βρισκόταν μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί και χαμογέλασε στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε για λίγο να τον φωτογραφίσουν πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Ο 31χρονος ανταποκριτής της Wall Street Journal, συνελήφθη τον Μάρτιο και κατηγορήθηκε από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ότι συγκέντρωνε στρατιωτικές απόρρητες πληροφορίες στην πόλη των Ουραλίων, Γεκατερίνεμπουργκ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κακώς κρατείται και απαιτούν την απελευθέρωσή του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Αν καταδικαστεί για κατασκοπεία, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια.

Η εφημερίδα αρνείται επίσης κατηγορηματικά την κατηγορία σε βάρος του δημοσιογράφου της που ήταν διαπιστευμένος στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι γονείς του δημοσιογράφου καταφθάνουν στο δικαστήριο – REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ο Γκέρσκοβιτς είχε ασκήσει έφεση κατά της συνεχιζόμενης κράτησής του στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας εν αναμονή της δίκης του για την οποία δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Η Εμα Τάκερ, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, δήλωσε στο BBC πριν από την ακροαματική διαδικασία ότι δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από την έφεση, αλλά ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί η νομική διαδικασία.

Τον Απρίλιο, δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του Γκέρσκοβιτς να μεταφερθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, να συμφωνήσει σε περιορισμούς κινήσεων ή να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Ο δημοσιογράφος κρατείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...