606
H «ιερή περιοχή», ο χώρος τεσσάρων ναών και ενός θεάτρου που χρονολογείται από τον 3o αιώνα π.Χ., είναι το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρ | Getty Images

Ρώμη: Τουριστικό αξιοθέατο ο τόπος δολοφονίας του Καίσαρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 20:03
H «ιερή περιοχή», ο χώρος τεσσάρων ναών και ενός θεάτρου που χρονολογείται από τον 3o αιώνα π.Χ., είναι το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρ
|Getty Images

Ρώμη: Τουριστικό αξιοθέατο ο τόπος δολοφονίας του Καίσαρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 20:03

Σαιξπηρικές ημέρες αναμένεται να αναβιώσουν στη Ρώμη. Ενα συγκρότημα αρχαίων ναών στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας όπου, σύμφωνα με τον μύθο, δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό την Τρίτη, και αναμένεται να γίνει μαγνήτης για τους χιλιάδες τουρίστες της Αιώνιας Πόλης.

Η «ιερή περιοχή» –η οποία μέχρι τώρα ήταν ορατή μόνο από το επίπεδο του δρόμου– στην πλατεία Λάργκο Αρτζεντίνα, περιέχει τέσσερις ναούς που χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. αιώνα, καθώς και τα ερείπια του θεάτρου του Πομπήιου, όπου πιστεύεται ότι ο ρωμαίος δικτάτορας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από δυσαρεστημένους γερουσιαστές, το 44 π.Χ.

Σε μια εμβληματική αφήγηση της δολοφονίας, που απαθανατίστηκε από τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ, ο ετοιμοθάνατος ηγέτης λέγεται ότι αναφώνησε: «Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;», αφού είδε τον φίλο του ανάμεσα στους δολοφόνους του. Ο Καίσαρας δολοφονήθηκε λίγο μετά τον διορισμό του ως δικτάτορας της Ρώμης.

Οι ναοί –που χτίστηκαν για να τιμήσουν τις νίκες της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας επί των εχθρών της– και το θέατρο, ανακαλύφθηκαν ξανά το 1927, όταν το κολοσσιαίο κεφάλι και τα χέρια ενός μαρμάρινου αγάλματος βγήκαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανοικοδόμηση τμημάτων της Ρώμης, αναφέρει ο Guardian. Η τοποθεσία είναι επίσης γνωστή στους φιλόζωους, καθώς φιλοξενεί δεκάδες αδέσποτες γάτες.

«Ο μπαμπάς μου μού έστειλε ένα μήνυμα για τα εγκαίνια χθες το βράδυ, αφού διάβασε ένα άρθρο σχετικά με αυτό σε μια βελγική εφημερίδα», λέει στον Guardian η Καρολίν Ντε Βέντερ, η οποία επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο την τελευταία μέρα ενός εξαήμερου ταξιδιού στη Ρώμη μαζί με τον σύντροφό της, Ολιβερ Βαντερμίρε. «Πετάμε πίσω απόψε, αλλά έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι το είδαμε», συμπληρώνει.

Ο Βαντερμίρε προσθέτει: «Η Ρώμη είναι συναρπαστική. Παντού υπάρχει τόσος πλούτος ρωμαϊκής ιστορίας και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αλλά το να είσαι τόσο κοντά στο σημείο που λένε ότι δολοφονήθηκε ο Καίσαρας είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο».

Αγαλμα του Ιουλίου Καίσαρα, σε διαφορετικό σημείο από αυτό της δολοφονίας του, στο κέντρο της Ρώμης (Shutterstock/Giovanni Rinaldi)

Η τοποθεσία, η οποία περιβάλλεται από πηγμένους στην κίνηση δρόμους, άνοιξε για το κοινό μετά από ένα αναπτυξιακό έργο που χρηματοδοτήθηκε από τον ιταλικό οίκο κοσμημάτων Bulgari, υπό την εποπτεία της επιτροπής επιστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρώμης.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στην τοποθεσία μέσω ενός διαδρόμου, για να δουν τα ερείπια από κοντά. Αλλα κειμήλια που ανασκάφτηκαν εκεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων δύο κεφαλών αγαλμάτων, πυλώνων και θραυσμάτων τάφων, εκτίθενται σε ένα παρακείμενο δωμάτιο.

Οι τουρίστες θα μοιραστούν τα ερείπια με τις αδέσποτες γάτες, που έχουν καταφύγει στο χώρο από τότε που ανακαλύφθηκε ξανά, με ένα πιο επίσημο καταφύγιο ζώων να φιλοξενείται εκεί από τη δεκαετία του 1990. Στην πραγματικότητα, τα πολυάριθμα αιλουροειδή είναι ένα εξίσου –αν όχι μεγαλύτερο– αξιοθέατο με την αρχαία ιστορία της πόλης.

«Ηρθα εδώ για τις γάτες», λέει η Μαριελένα, η οποία επισκεπτόταν τα ερείπια με την συμφοιτήτριά της, Κριστίνα. «Μένουμε σε κοντινό σημείο εδώ και δύο χρόνια και αναρωτιόμασταν αν θα βλέπαμε το αξιοθέατο ποτέ τελειωμένο. Η δουλειά έγινε πολύ σωστά, κάτι που μας κάνει χαρούμενες».

Ο Χόρχε Ιρέμπα, ένας Αργεντινός που ζει στη Ρώμη, λέει ότι περίμενε χρόνια να δει «αυτό το απόλυτο θαύμα» από κοντά. «Είναι απίστευτο να περπατάς μέσα στην ιστορία», εξηγεί. «Φάνηκε κάπως παραμελημένο για λίγο. Αλλά η Ρώμη είναι τόσο πλούσια σε μνημεία, που είναι δύσκολο να εργαστείς πάνω σε όλα ταυτόχρονα».

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου 100 άτομα είχαν περάσει μέσα από τα ερείπια, τα οποία είναι ανοιχτά από Τρίτη έως Κυριακή μεταξύ 9.30 π.μ. και 7 μ.μ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ το καθένα. Η Φραντσέσκα Φερονέτι, που εργάζεται στο χώρο, αποκαλύπτει: «Η πρώτη ερώτηση που δέχομαι συνήθως είναι: “Πού είναι οι γάτες;”, ακολουθούμενη από το: “Πού σκοτώθηκε ο Καίσαρας;”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...