376
Μία αρχαία ρωμαϊκή γέφυρα από τα χρόνια του Νέρωνα, βγήκε στην επιφάνεια του Τίβερη, στη Ρώμη, λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων | REUTERS/Yara Nardi

Ρώμη: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό τα περίφημα σιντριβάνια

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 14:25
Μία αρχαία ρωμαϊκή γέφυρα από τα χρόνια του Νέρωνα, βγήκε στην επιφάνεια του Τίβερη, στη Ρώμη, λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων
|REUTERS/Yara Nardi

Ρώμη: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό τα περίφημα σιντριβάνια

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 14:25

Το Λάτιο (Λάτσιο στα ιταλικά), η περιφέρεια της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, κηρύχθηκε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω λειψυδρίας.

Την απόφαση υπέγραψε ο περιφερειάρχης Νικόλα Τζινγκαρέτι και πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, σε πρώτη φάση πρόκειται να μειωθεί η συνολική ποσότητα νερού που φτάνει στα κτίρια της Ρώμης από τους σωλήνες της εταιρίας ύδρευσης.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταματήσει η ροή νερού προς τα διάφορα σιντριβάνια της Ρώμης, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως και η ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας σε ό,τι αφορά τις βρύσες πόσιμου νερού που βρίσκονται σε πάρκα και δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.

Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ιταλία, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας, ενώ στην Τοσκάνη, η στάθμη του ποταμού Αρνου έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Μια πρόσφατη παρακολούθηση του ποταμού Πάδου ανέδειξε την στάθμη 3,3 μέτρα χαμηλότερα σε σύγκριση με τον περσινό Δεκαπενταύγουστο, ενώ τοπικά, η στάθμη έχει πέσει συνολικά και κατά οκτώ μέτρα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί και η δική του περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και άλλοι περιφερειάρχες στη βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας στο Πεδεμόντιο, είναι 170 οι δήμοι «που έχουν υιοθετήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία υιοθέτησης κανονισμών σχετικά με τη συνειδητή χρήση του πόσιμου νερού και τον περιορισμό ή την απαγόρευση της άσκοπης χρήσης», ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο, άρχισε να μεταφέρεται νερό και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο υπουργός περιβαλλοντικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα επιτροπή ειδικών για να προταθούν οι πιο ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.

Η Ιταλική Γεωργική Ενωση Coldiretti, στο μεταξύ, έκανε γνωστό ότι φέτος η συνολική ζημία για τους αγρότες λόγω της λειψυδρίας αναμένεται να ξεπεράσει τα δυο δισ. ευρώ. Υπάρχει πρόβλημα στην άρδευση για τα σιτηρά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ οι τιμές για την μεταφορά νερού με μηχανοκίνητα μέσα είναι απαγορευτικές, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της Coldiretti, Ετορε Πραντίνι, ζήτησε από την κυβέρνηση Ντράγκι την έγκριση έκτακτων οικονομικών μέτρων στήριξης για τους γεωργούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αχετικές ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...