Η Ουκρανία δεν είναι σε αρκετά ισχυρή θέση για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
«Αυτή τη στιγμή, είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν είναι εκεί, διότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος», δήλωσε ο Ρούτε στους νομοθέτες της ΕΕ.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε, αλλάζοντας την πορεία της σύγκρουσης, ότι θα μπορέσουν να φτάσουν σε αυτή τη θέση ισχύος», τόνισε.
«Ολοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, αλλά θέλουμε μια ειρήνη βιώσιμη», τόνισε, σημειώνοντας ότι αν ο Πούτιν υπερισχύσει, η ειρήνη δεν θα διαρκέσει.
Για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε ακόμα, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μην δημιουργήσει φραγμούς που θα θέτουν εμπόδια σε εταιρείες από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός ΕΕ, να συμμετάσχουν στην αμυντική βιομηχανική ώθηση του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Πέρυσι, η Κομισιόν δημοσίευσε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και πλαισίου μέτρων με σκοπό τη διασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας αμυντικών προϊόντων.
“The future of European and global security hinges on the outcome of the war in Ukraine.” – NATO Secretary General Mark Rutte.
During a debate with members of European Parliament, @SecGenNATO stated that “peace will not last if Putin gets his way in Ukraine” because then he will… pic.twitter.com/FdTBKeuwI7
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) January 14, 2025
Για αυτό τον σκοπό, η Επιτροπή πρότεινε δαπάνες ύψους 1,5 δισ. ευρώ ώστε να δώσει στα κράτη-μέλη κίνητρα για από κοινού αγορές από ευρωπαϊκές εταιρείες και για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το ποσό που θα πρέπει να προορίζεται σε εταιρείες του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Μιλώντας σε συνεδρίαση της πιτροπής διεθνών σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ρούτε τόνισε ότι επικροτεί το πρόγραμμα, αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις.
«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων φραγμών μεταξύ των συμμάχων που το μόνο που θα κάνουν, είναι να αυξάνουν το κόστος, θα περιπλέξουν την παραγωγή και θα βλάψουν την καινοτομία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας, πιστεύω, για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε, τονίζοντας πως «η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία μας κάνει όλους πιο δυνατούς».
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αποτελούν μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά ορισμένα από τα βασικά μέλη της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, δεν είναι μέλη της ΕΕ.
«Σε μια εποχή που η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν αυξάνουν την αμυντική βιομηχανική συνεργασία τους σε πρωτοφανή επίπεδα, θα ήταν πράξη αυτοτραυματισμού να τεθούν νέοι φραγμοί μεταξύ των συμμάχων», τόνισε ο Ρούτε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News