472
Παράταξη αμερικανικής αερομεταφερόμενης μεραρχίας στην αεροπορική βάση MK | ALEXANDRA RADU/Anadolu Agency/Getty Images

Σε ρουμανικό χωριό η μεγαλύτερη βάση του NATO

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2024, 10:50
Παράταξη αμερικανικής αερομεταφερόμενης μεραρχίας στην αεροπορική βάση MK
|ALEXANDRA RADU/Anadolu Agency/Getty Images

Σε ρουμανικό χωριό η μεγαλύτερη βάση του NATO

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2024, 10:50

Η αεροπορική βάση Μιχάι Κογκαλνιγκεάνου (MK) κοντά στην πόλη Κονστάντα, πήρε το όνομά της από το κοντινό χωριό, το οποίο με τη σειρά του πήρε το όνομά του από έναν φιλελεύθερο ρουμάνο πολιτικό του 19ου αιώνα. Τώρα μετατρέπεται στη μεγαλύτερη βάση του NATO στην Ευρώπη – μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη στο Ραμστάιν της Γερμανίας.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δικαιολόγησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία με το σκεπτικό ότι το NATO εισβάλλει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Ρωσίας. Ως απάντηση στην εισβολή του, περισσότερα πιόνια έχουν κινηθεί στη σκακιέρα της Συμμαχίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Η βάση MK θα διαθέτει σύντομα μια μοίρα ρουμανικών F-16 που αγοράστηκαν πρόσφατα από τη Νορβηγία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, καθώς και μια υπό κατασκευή στρατιωτική πόλη μέσω της οποίας θα εναλλάσσεται το νατοϊκό προσωπικό στρατού, ναυτικού και αεροπορίας. Οι τελευταίες αφίξεις στη βάση προέρχονται από τη Φινλανδία – το νεότερο μέλος της συμμαχίας.

Μόλις 20 χιλιόμετρα από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, η βάση απέχει 300 χλμ. από την Οδησσό και 400 χλμ. από τη Σεβαστούπολη στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία. Η βάση, με τεράστια παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων, διαθέτει πολλές υποδομές, καταλύματα και εξοπλισμό.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει τόσο τις προτεραιότητες, όσο και τις αποστολές του NATO. Τα αεροπλάνα της Συμμαχίας πετούσαν βαθιά μέσα στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις αρχές του 2022. Από τότε σέβονται ευλαβικά τη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων πάνω από τα ρουμανικά και βουλγαρικά ύδατα, ώστε να αποφύγουν πιθανή πολεμική κλιμάκωση με ρωσικά μαχητικά.

Παρότι τα αεροσκάφη του NATO αποφεύγουν τις περιττές συναντήσεις με τους Ρώσους, έχουν σημειωθεί δύο γνωστά περιστατικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ένας ρώσος πιλότος παρεξήγησε μια εντολή από τον επίγειο πύργο ελέγχου του και απέτυχε την τελευταία στιγμή να καταρρίψει ένα βρετανικό αεροπλάνο συλλογής πληροφοριών με πλήρωμα έως και 30 ατόμων.

Εξι μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, που πέταξε από τη βάση της Ρουμανίας, καταρρίφθηκε σκόπιμα από ένα ρωσικό αεροσκάφος SU-27 «Flanker» πάνω από διεθνή ύδατα. Στη βάση MK δεν έχει ακόμα γίνει κλήση για αναχαίτιση ρωσικού αεροπλάνου πάνω από τη Βαλτική, σε αντίθεση με τις πτήσεις αεροσκαφών της βάσης Ραμστάιν.

Τα αεροσκάφη που φιλοξενεί επί το πλείστον είναι τα μαχητικά Eurofighter Typhoon, που χρησιμοποιεί η βρετανική αεροπορία RAF, και μπορούν να ρίξουν τριών ειδών βόμβες. Οι εγκαταστάσεις της βάσης δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένες, με ένα εργοτάξιο να έχει χτιστεί για την κατασκευή ενός δεύτερου αεροδιαδρόμου, μήκους 3,5 χλμ., δίπλα στον υπάρχοντα βασικό.

Η καθημερινότητα στη MK είναι μέχρι στιγμής ήρεμη, καθώς λειτουργεί λιγότερο ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη ρωσική επιθετικότητα και περισσότερο ως διαβεβαίωση υποστήριξης προς μικρότερες χώρες της συμμαχίας, όπως η Ρουμανία. Συνολικά 1.840 Αμερικανοί υπηρετούν στη βάση, και το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι οι χρόνοι παράδοσης των παραγγελιών τους στο διαδίκτυο: καθυστερούν περισσότερο στη Ρουμανία από ό,τι σε άλλες νατοϊκές βάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...