370
Το ρολόι βρέθηκε στα χέρια γάλλων στρατιωτών όταν αυτοί εισέβαλαν στο Μπέργκχοφ, το ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ τον Μάιο του 1945 | Alexander Historical Auctions

Ρολόι του Χίτλερ πουλήθηκε σε αμφιλεγόμενη δημοπρασία για 1,1 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 13:11
Το ρολόι βρέθηκε στα χέρια γάλλων στρατιωτών όταν αυτοί εισέβαλαν στο Μπέργκχοφ, το ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ τον Μάιο του 1945
|Alexander Historical Auctions

Ρολόι του Χίτλερ πουλήθηκε σε αμφιλεγόμενη δημοπρασία για 1,1 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 13:11

Ενα ρολόι που λέγεται ότι ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ πουλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία στις ΗΠΑ.

Το ρολόι που κατασκευάστηκε από τον Αντρέας Χούμπερ, έναν γνωστό ωρολογοποιό από το Μόναχο και πουλήθηκε σε ανώνυμο πλειοδότη, δείχνει μια σβάστικα και έχει χαραγμένα τα αρχικά «ΑΗ». Εβραϊκές ομάδες καταδίκασαν τη δημοπρασία που έγινε από τον οίκο Alexander Historical Auctions στο Μέριλαντ, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, ο οίκος δημοπρασιών, ο οποίος έχει πουλήσει και άλλα ναζιστικά αντικείμενα στο παρελθόν, δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι στόχος του ήταν να διατηρήσει την ιστορία.

Ο Αδόλφος Χίτλερ ηγήθηκε της ναζιστικής Γερμανίας μεταξύ 1933 και 1945, ενορχηστρώνοντας τη συστηματική δολοφονία έως και 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το ρολόι περιστρέφεται μέσα στο πλαίσιό του αποκαλύπτοντας στην πίσω πλευρά τα αρχικά «AH» κάτω από το ναζιστικό έμβλημα μιας σβάστικας και ενός αετού

Ο κατάλογος προϊόντων για το ρολόι αναφέρει ότι πιθανώς προσφέρθηκε ως δώρο γενεθλίων στον Χίτλερ το 1933, τη χρονιά που έγινε καγκελάριος της Γερμανίας. Μια εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών αναφέρει ότι το ρολόι βρέθηκε στα χέρια γάλλων στρατιωτών όταν αυτοί εισέβαλαν στο Μπέργκχοφ, το ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ τον Μάιο του 1945.

Αλλα αντικείμενα της δημοπρασίας περιλάμβαναν ένα φόρεμα που ανήκε στη σύζυγο του Χίτλερ, Εύα Μπράουν, υπογεγραμμένες φωτογραφίες αξιωματούχων των Ναζί και ένα κίτρινο υφασμάτινο αστέρι του Δαβίδ με τη λέξη «Jude», που στα γερμανικά σημαίνει Εβραίος.

Μια ανοιχτή επιστολή που συνυπέγραψαν 34 επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων χαρακτήρισαν τη δημοπρασία «απεχθή», καλώντας να ματαιωθεί, κάτι που δεν έγινε.

Μάλιστα, ο ραβίνος Menachem Margolin, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η συναλλαγή προσφέρει «ανακούφιση σε εκείνους, που εξιδανικεύουν αυτό που αντιπροσώπευε το ναζιστικό κόμμα».

«Είτε καλή είτε κακή ιστορία, αυτή πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε στην Deutsche Welle αντιπρόεδρος του οίκου, Μίντι Γκρίνσταϊν. «Αν καταστρέψεις την ιστορία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνέβη» συμπλήρωσε.

Τα έγγραφα που παρέδωσε ο οίκος δημοπρασιών αναφέρουν ότι δεν μπορεί να παράσχει αποδείξεις ότι ο Χίτλερ φορούσε πράγματι το ρολόι. Όμως μια εκτίμηση από ανεξάρτητο ειδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κατά πάσα πιθανότητα» του ανήκε.

Παρά το γεγονός ότι το ρολόι απέσπασε πάνω από 1 εκατ. δολάρια, έμεινε κάτω από την εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών για 2 έως 4 εκατ. δολάρια, μετέδωσε η Deutsche Welle.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...