379
Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» πλησιάζει στα 90'' πριν από τα μεσάνυχτα | Reuters

«Ρολόι Αποκάλυψης»: Η ανθρωπότητα 90” πριν τον Αρμαγεδδώνα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 11:45
Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» πλησιάζει στα 90'' πριν από τα μεσάνυχτα
|Reuters

«Ρολόι Αποκάλυψης»: Η ανθρωπότητα 90” πριν τον Αρμαγεδδώνα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 11:45

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» είναι ένα συμβολικό διάγραμμα που αναπαριστά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Δημιουργήθηκε το 1947, λίγα χρόνια αφότου η ανθρωπότητα μπήκε στην πυρηνική εποχή, από μια ομάδα επιστημόνων της πυρηνικής Φυσικής, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις απειλές που αντιμετωπίζει η ζωή στη Γη.

Το Ρολόι έδειχνε επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε «λειτουργία», πριν από 76 χρόνια, και από τότε ρυθμίζεται με βάση τις διαδοχικές απειλές στον πλανήτη. Το 2020, οι δείκτες του έδειχναν 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τον Αρμαγεδδώνα. Την Τρίτη, όμως, η ομάδα «Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων» που το δημιούργησε, τοποθέτησε τους δείκτες του δέκα δευτερόλεπτα μπροστά.

Οι δείκτες του Ρολογιού τοποθετήθηκαν στα 90 δευτερόλεπτα πριν από την Αποκάλυψη, από έναν συνδυασμό απειλών για την ανθρωπότητα, όπως η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η διασπορά της Covid. Η ομάδα των επιστημόνων κρίνει ότι, ειδικά στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευσή τους, είτε ηθελημένα είτε κατά λάθος.

Η γενική διευθύντρια της ομάδας, Ρέιτσελ Μπρόνσον, δήλωσε ότι «ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανών κινδύνων και το Ρολόι της Αποκάλυψης αντανακλά αυτή την πραγματικότητα. Τα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα είναι το κοντινότερο σημείο πριν από την καταστροφή στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ το Ρολόι και οι επιστήμονες της ομάδας μας δεν το έπραξαν ελαφρά τη καρδία»

«Η αμερικανική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία έχουν πληθώρα καναλιών διαλόγου με τη Ρωσία και τους παροτρύνουμε να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα, ώστε το Ρολόι να γυρίσει πίσω», συμπλήρωσε η Μπρόνσον. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η έκθεση της ομάδας που συνοδεύει το Ρολόι, κυκλοφόρησε τόσο στα ρωσικά, όσο και στα ουκρανικά.

Στον απόηχο της μετατόπισης των δεικτών του Ρολογιού, η Μέρι Ρόμπινσον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας και πρώην Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι οι διεθνείς ηγέτες δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των ημερών.

«Από τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα ως την ισχυροποίηση των συνθηκών για τον περιορισμό των όπλων και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πανδημιών, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε», συμπλήρωσε. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, αλλά υπάρχει έλλειμμα πολιτικής βούλησης. Αντιμετωπίζουμε μια υπαρξιακή κρίση και οι ηγέτες πρέπει να το κατανοήσουν και να πράξουν αναλόγως»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...