H μήτρα των πρόσφατων εκλογών στο Ισραήλ γέννησε κατά τα φαινόμενα μια αμιγώς δεξιά κυβέρνηση –με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ελπίδες επίλυσης του Παλαιστινιακού. Ρόλο-κλειδί αναλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Δύναμη υπό την ηγεσία του φανατικού Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.
Αργά τη νύχτα της Πέμπτης, το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε την πρώτη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τον Μπεν-Γκβιρ, η παράταξη του οποίου θα αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καθώς και μια έδρα στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.
Μολονότι αυτή η συμφωνία δεν αρκεί για να σχηματισθεί μια πλήρης και οριστική νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε: «Κάναμε απόψε ένα μεγάλο βήμα προς μια πλήρη συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού, προς τον σχηματισμό μιας πλήρως, πλήρως δεξιάς κυβέρνησης». Ο ίδιος θέλει τα συγκεκριμένα αξιώματα για τον εαυτό του.
Το Λικούντ του Νετανιάχου και τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα, που είναι σύμμαχοι του, κέρδισαν ξεκάθαρη νίκη στις ισραηλινές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, βάζοντας τέλος σε σχεδόν τέσσερα χρόνια πολιτικής αστάθειας. Οι προσπάθειές του να σχηματίσει γρήγορα μια κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ωστόσο εμπόδια, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ενδεχόμενους εταίρους σε ένα συνασπισμό καθυστερούν.
Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί φαίνεται ότι θα είναι η πιο δεξιά που είχε ποτέ το Ισραήλ, κάτι που θα αναγκάσει τον Νετανιάχου να ισορροπεί διπλωματικά ανάμεσα στον συνασπισμό του και τους δυτικούς συμμάχους του, που ευελπιστούν σε μια αποκλιμάκωση της έντασης με τους Παλαιστίνιους, αν όχι στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Θα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ο Νετανιάχου –αν υποθέσουμε ότι το θέλει– με έναν άνθρωπο σαν τον Μπεν-Γκβιρ βασικό κυβερνητικό του εταίρο; Πολύ δύσκολο.
Εποικος που ζει στη Δυτική Οχθη, την οποία το Ισραήλ κατέχει από τον πόλεμο του 1967, ο Μπεν-Γκβιρ αντιτίθεται στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Επίσης στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για υποκίνηση ρατσισμού εναντίον των Αράβων και για υποστήριξη της τρομοκρατίας, καθώς και για ακτιβισμό κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Τώρα, ο ίδιος λέει πως δεν υποστηρίζει πλέον την εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων, αλλά μόνο αυτών τους οποίους θεωρεί προδότες ή τρομοκράτες, χωρίς να εξηγεί ποιους εννοεί ως τέτοιους.
Υποστηρίζει εξάλλου ότι οι Εβραίοι πρέπει να προσεύχονται σε έναν ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ που αποτελεί εστία συγκρούσεων, καθώς ήταν η τοποθεσία αρχαίων εβραϊκών ναών, αλλά σήμερα βρίσκεται εκεί το περίφημο τέμενος Αλ-Ακσα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News