305
Η φημισμένη κούρσα Rolex Middle Sea Race: Ο γύρος της Σικελίας, ξεκινώντας από τη Μάλτα, σε 607 ναυτικά μίλια | REUTERS/Darrin Zammit

Η σικελική υπόθεση της ιστιoπλοΐας

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2016, 12:40
Η φημισμένη κούρσα Rolex Middle Sea Race: Ο γύρος της Σικελίας, ξεκινώντας από τη Μάλτα, σε 607 ναυτικά μίλια
|REUTERS/Darrin Zammit

Η σικελική υπόθεση της ιστιoπλοΐας

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2016, 12:40

Ξεκινάς με το σκάφος σου από τη Μάλτα, κάνεις τον γύρο της Σικελίας με την αντίθετη φορά του ρολογιού, και επιστρέφεις πάλι στη Μάλτα έχοντας διανύσει συνολικά 607 μίλια (977 χιλιόμετρα): αυτή είναι η φημισμένη κούρσα Rolex Middle Sea Race που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες από το 1968 στα νερά της Μεσογείου. Και ποιος έκοψε φέτος πρώτος το νήμα; Ο Ιταλός Τζοβάνι Σολντίνι με το τριμαράν Maserati Multi70, αφήνοντας δεύτερο τον Αμερικανό Μπράιαν Τόμσον Phaedo3 που το πάλεψε πολύ αλλά δεν τα κατάφερε.

GettyImages-616271998
Ο ιταλός Τζοβάνι Σολντίνι με το τριμαράν Maserati Multi70 τερμάτισε πρώτος (Tullio M. Puglia/Getty Images for Maserati Multi70/Ideal Images)

Ο ιταλός σκίπερ τερμάτισε πρώτος το μεσημέρι της Τρίτης στις 2 η ώρα και 1 δευτερόλεπτο ακριβώς, και στον χρόνο ρεκόρ των δύο ημερών, μιας ώρας, 25 λεπτών και 1 δευτερολέπτου. Το προηγούμενο ρεκόρ, από το 2015, ήταν του Phaedo3.

Ο Ιταλός, δηλαδή, όχι μόνο πήρε τη ρεβάνς από τον Αμερικανό αλλά κατέρριψε και το ρεκόρ του κατά 10 ολόκληρες ώρες. Και να φανταστεί κανείς ότι τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά για τον νικητή: το σκάφος του «τραυματίστηκε» κατά τη μεταφορά του από το λιμάνι της Λα Σπέτσια στη Μάλτα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αλλαχτούν πηδάλιο και κλίσεις.

 

Η αβαρία αυτή δεν επέτρεψε στον νικητή να σηκώσει το σκάφος του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας όπως σηκώνονται τα ιπτάμενα δελφίνια αλλά χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη του ανέμου. Κάπως έτσι ο ιταλός σκίπερ έμεινε πίσω, κατάφερε όμως να περάσει τον αμερικανό αντίπαλό του τη νύχτα χάρις και στο λάθος που έκανε αυτός ο τελευταίος και αποδείχθηκε μοιραίο: ο Τόμσον μπέρδεψε το νησάκι Λινόζα με τη γνωστή από την προσφυγική κρίση Λαμπεντούζα με αποτέλεσμα μια βαριά τιμωρία από τους κριτές.

Και οι υπόλοιποι της Rolex Middle Sea Race; Ακόμη τρέχουν. Και μάλλον όχι με την ακρίβεια των γνωστών ρολογιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...