536
Εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο |

Ρόδος: Νέα αναζωπύρωση στο Βάτι – Φούντωσε ξανά η φωτιά στον Πλατανιστό στην Κάρυστο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 09:24
Εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο
|

Ρόδος: Νέα αναζωπύρωση στο Βάτι – Φούντωσε ξανά η φωτιά στον Πλατανιστό στην Κάρυστο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 09:24

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο. Τελευταία μεγάλη αναζωπύρωση αυτή στο χωριό Βάτι που προκαλεί ανησυχία.

Στην διάρκεια της νύχτας η μάχη δόθηκε κυρίως σε δύο μέτωπα στην περιοχή των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στην περιοχή του χωριού Βάτι στη Νότια Ρόδο.

Στις δυο αυτές περιοχές επικεντρώνονται από το πρωί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το έργο των επίγειων δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το πρωί,  δημιουργώντας συνέχεια νέες αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το νησί της Ρόδου παραμένει σε κατάσταση συναγερμού 5.

Στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι  ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αυξηθούν τα εναέρια μέσα.

Μεγαλώνει η φωτιά στην Κάρυστο

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στον Πλατανιστό και το Λιβάδι.

Καθώς φούντωσε ξανά η φωτιά, το κύριο μέτωπο κινήθηκε προς το χωριό Πλατανιστός και το Παλοχώρι.

Στις 2:00 τα ξημερώματα στους κατοίκους του Πλατανιστού εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής.  Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν τις φλόγες μέσα στα ελαιόδεντρα και τις χαράδρες, ενώ ήδη η  φωτιά στην πορεία της έχει κάψει αρκετά ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι επτά χωριών έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κάρυστο, καθώς οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Τα εναέρια μέσα που βρίσκονται συνεχώς πάνω από την περιοχή προσπαθούν να ελέγξουν ένα τεράστιο μέτωπο που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και συνεχώς δημιουργούνται αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις από όλη την κεντρική Ελλάδα και συνεχώς συμπληρώνονται, ωστόσο όμως τα επίγεια μέσα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε εξέλιξη τέλος, βρίσκεται ένα θρίλερ αναφορικά με την τύχη κτηνοτρόφου 41 ετών ο οποίος σύμφωνα με τον αδελφό του, αγνοείται από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά την Κυριακή ο κτηνοτρόφος  έφυγε να πάει στο μαντρί  για να πάρει τα ζώα του και έκτοτε αγνοείται καθώς δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν.

Τη Δευτέρα ο αδελφός του μετέβη στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...