Νέα στοιχεία της δικογραφίας για τα κυκλώματα κλεπταποδοχής και λαθρεμπορίου χρυσού, όπου αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μία μόλις ημέρα μετά την αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω).
Μέσα από τις σελίδες της δικογραφίας αποκαλύπτονται οι γνωριμίες – διασυνδέσεις του συλληφθέντος Δημήτριου – Ριχάρδου Μυλωνά χάρη στις οποίες επέκτεινε συνεχώς τις δραστηριότητές του.
Το αρχηγείο και η «βιτρίνα»
Με «βιτρίνα» την εταιρεία ενεχυροδανειστηρίων που διατηρούσε, και στρατηγείο το κεντρικό κατάστημα της οδού Πατησίων (φωτογραφία κάτω), ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος νομιμοποιούσε τα έσοδα από τα προϊόντα κλεπταποδοχής, ενώ παράλληλα είχε στήσει ολόκληρη φάμπρικα εξαγωγής μεγάλων ποσοτήτων χρυσού στο εξωτερικό.
«Ο Ριχάρδος είχε συναρχηγία στην εγκληματική οργάνωση με τον Ισμαήλ και είχε τριπλό ρόλο. Αυτόν της συγκάλυψης της δράσης των επιχειρησιακών μελών της οργάνωσης μέσω της βιτρίνας ενεχυροδανειστηρίων, αυτόν της τροφοδότησης με χρυσό από το δίκτυο καταστημάτων της επιχείρησης – βιτρίνας και αυτόν της νομιμοποίησης εσόδων . Βασικότερο εργαλείο στην επίτευξη των ρόλων αυτών ήταν η ομαλή λειτουργία, επέκταση και εν τέλει της εγκαθίδρυσης στη συνείδηση των πολιτών της εταιρείας “Ενεχυροδανειστήρια Ριχάρδος” ως ηγέτιδα δύναμη στο χώρο μέσω της οποίας αποκτούσε νομιμοφάνεια η Ε.Ο (εγκληματική οργάνωση) και κατά συνέπεια επεκτείνονταν ασφαλώς η δράση της», αναφέρεται συγκεκριμένα στη δικογραφία, αποσπάσματα της οποίας έφερε στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr.
Τα συνολικά έσοδα από το λαθρεμπόριο χρυσού εκτιμώνται σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ
Το χυτήριο της Στουρνάρη
Κομβικό ρόλο στη λειτουργία του κυκλώματος είχε το χυτήριο που είχε στηθεί σε φαινομενικά εγκαταλελειμμένο κτίριο επί της οδού Στουρνάρη, απέναντι από το Πολυτεχνείο, όπου καθημερινά έλιωναν δεκάδες κιλά χρυσού. Η συγκεκριμένη τοποθεσία είχε επιλεγεί προκειμένου να μην γίνει αντιληπτό από την αστυνομία το χυτήριο.
Στη δικογραφία αναφέρεται κατά λέξη: “Χρησιμοποιούσαν ως χυτήριο για την τήξη του χρυσού χώρο επί της οδού Στουρνάρη έναντι πλαινής εισόδου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (τοποθεσία που δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την παρουσία – επιτήρηση από αστυνομικούς της Ασφάλειας λόγω της ιδιαιτερότητας του σημείου) και πλησίον κεντρικού καταστήματος νομιμοφανούς επιχείρησης. Ο χώρος εξωτερικά δεν έφερε επωνυμία ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωριστικό στοιχείο παραπέμποντας σε εγκαταλελειμμένο κτήριο”.
Οι… εξαγωγές στην Τουρκία
«Κατά το διάστημα από Ιούνιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάσει της επισύνδεσης 3.019.000 ευρώ και εκτιμώμενης αξίας βάσει του συνολικού συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, 5.419.000 ευρώ με απώλειες για το κράτος στην πρώτη περίπτωση 724.560 ευρώ και στη δεύτερη 1.300.560 ευρώ», αναφέρεται επίσης στο διαβιβαστικό.
Μόνο στο κεντρικό κατάστημα της Πατησίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους 13,695 κιλά, εκτιμώμενης αξίας 297.786 ευρώ, τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία με τις απώλειες του κράτους να υπολογίζονται σε 71.468 ευρώ».
100.000 ευρώ καθημερινά για διαφημίσεις
«Ως άριστος γνώστης του μάρκετινγκ», συνεχίζει το διαβιβαστικό, και «με χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ε.Ο προέβαινε συνεχώς σε προωθητικές ενέργειες με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Μάλιστα διαφημιζόταν σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης και συγκεκριμένες εκπομπές τις οποίες απαιτούσε ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκε από την επισύνδεση να απαιτεί από συγκεκριμένους παρουσιαστές επιπλέον χρόνο πληρώνοντας επιπλέον χρήματα, υπόθεση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».
Σύμφωνα επίσης με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη δικογραφία περιλαμβάνεται αναφοράς για «αποχρώσες ενδείξεις» σχετικά με παράνομες πληρωμές σε παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση κατά τα ανωτέρω πρότυπα, σημειώνεται, «χρηματοδοτείτο καθημερινά και σε μόνιμη βάση από τα ταμεία της Ε.Ο με ποσά που ανέρχονταν κατά μέσο όρο περί τις 100.000 ευρώ».
Η επέκταση στο Λας Βέγκας και η «δουλειά» στον Αστέρα
Από ό,τι φαίνεται όμως ο Ριχάρδος και οι συνεργάτες του είχαν ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες, καθώς στα σχέδιά τους ήταν η επέκταση της «μπίζνας» ακόμα και στο Λας Βέγκας.
Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, αλλά και τις πληροφορίες των αστυνομικών, “οΡιχάρδος είχε σκοπό τη συνεχή επέκταση της επιχείρησης ακόμη και στο εξωτερικό, Ισπανία – Πορτογαλία και Λας Βέγκας και τη νομιμοποίηση εσόδων μέσω της δραστηριότητας των καταστημάτων”.
Τελευταία μάλιστα ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής ετοιμαζόταν να κάνει δυναμικό μπάσιμο και στον χώρο της εμπορίας επώνυμων ρολογιών, με συμμετοχή σε ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργούσε μέσα στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο Ριχάρδος θα είχε ποσοστό περίπου 20% στην εταιρεία με κεφάλαιο 500.000 ευρώ, ενώ βασικός μέτοχος ήταν πασίγνωστος αθηναίος κοσμηματοπώλης και κεφάλαιο 500.000 ευρώ.
Στις γνωριμίες που τον βοήθησαν να στήσει την «αυτοκρατορία του» συγκαταλέγονται πολιτικά πρόσωπα, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (που μάλιστα είχε απευθυνθεί στον Ριχάρδο πρόσφατα για να βγάλει χρήματα απο την Τουρκία υπό τον φόβο των πρόσφατων αναταράξεων στην τουρκική οικονομία).
Τα χρήματα που αποκόμιζε το κύκλωμα μέσω των παράνομων δραστηριοτήτων του, επανεπενδύονταν ή μάλλον καλύτερα «ξεπλένονταν» μέσω αγορών ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως αυτοκίνητα, θαλαμηγοί κ.α.: “Με χρήση εταιρειών συνήθως σε τρίτα πρόσωπα αποκτούσαν περιουσιακά στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι: η ανακαίνιση κατά τη διάρκεια της έρευνας του σκάφους – θαλαμηγού με την ονομασία Ricardo κόστιζε 360.000 ευρώ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News