599
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ σε συνέντευξη Τύπου με τους υπεύθυνους του πλοίου «Open Arms» | REUTERS

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ο Σαλβίνι είναι ένα «μωρό Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 13:57
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ σε συνέντευξη Τύπου με τους υπεύθυνους του πλοίου «Open Arms»
|REUTERS

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ο Σαλβίνι είναι ένα «μωρό Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 13:57

Ενα «μωρό Τραμπ», που εκμεταλλεύεται τον φόβο των ανθρώπων για να κερδίσει ψήφους, χαρακτήρισε τον Ματέο Σαλβίνι ο Ρίτσαρντ Γκιρ, σε συνέντευξή του.

Ο αμερικανός ηθοποιός, συγκρούστηκε πρόσφατα με τον Σαλβίνι για το πλοίο «Open Arms», που βρίσκεται μεσοπέλαγα στη Μεσόγειο με περισσότερους από 100 μετανάστες και στο οποίο απαγορεύει ο ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να ελλιμενιστεί.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο 69χρονος σταρ είπε χαρακτηριστικά:

«Ο δικός σας υπουργός Εσωτερικών έχει την ίδια νοοτροπία με τον πρόεδρο Τραμπ. Στην πραγματικότητα, αποκαλώ τον Σαλβίνι “μωρό Τραμπ”. Χρησιμοποιεί την ίδια ακραία άγνοια, εκμεταλλεύεται τον φόβο και το μίσος».

«Αν ο υπουργός σας περνούσε λίγο χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους, αν άκουγε τις ιστορίες τους και τα τραύματα των οικογενειών τους, θα άλλαζε άποψη», είπε ο διάσημος ηθοποιός.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ περιστοιχισμένος από μετανάστες πάνω στο πλοίο «Open Arms»

Ο Γκιρ πρόσθεσε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Σαλβίνι διότι «είμαι βέβαιος ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ίδιος με (την προσωπικότητα) που εμφανίζει δημοσίως. Εχει οικογένεια, παιδιά, γονείς. Ομως, βλέπει την πολιτική απλά ως μέσο να αυξήσει τη δημοτικότητά του», σημείωσε.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Γκιρ ανέβηκε στο πλοίο «Open Arms» για να μεταφέρει τρόφιμα στους μετανάστες. Σε απάντησή του, ο Σαλβίνι τον κάλεσε «να πάρει τους μετανάστες στο Χόλιγουντ και να τους βάλει στις βίλες του».

Ασφυκτιούν 365 μετανάστες σε ένα πλοίο

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 356 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι επί 11 ημέρες στο ανθρωπιστικό πλοίο «Ocean Viking» μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας, το οποίο αναζητά, όπως και το «Open Arms», ένα ασφαλές λιμάνι για να δέσει και να αποβιβάσει τους επιβαίνοντες.

Ο αμερικανός σταρ μεταφέρει προμήθειες στους μετανάστες πάνω στο «Open Arms»

Προκειμένου να εξοικονομήσει καύσιμα, το «Ocean Viking» παραμένει σχεδόν ακίνητο στη μέση της διαδρομής μεταξύ Μάλτας και Λινόζα, ενός ιταλικού νησιού κοντά στη Λαμπεντούζα.

«Πότε θα φτάσουμε;», «πού πάμε;», ρωτούν τακτικά οι μετανάστες στη διάρκεια της ημέρας.«Προς το παρόν, η ψυχολογική τους κατάσταση παραμένει καλή, οι άνθρωποι συνεργάζονται», επισήμανε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται στο πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση μαζί με τη SOS Mediterranee.

Κόντρα Ισπανίας – Ιταλίας για τους 107 μετανάστες του «Open Arms»

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έχει συμφωνήσει με την Ιταλία προκειμένου οι 107 μετανάστες, που παραμένουν εδώ και 18 ημέρες πάνω σε πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο, να αποβιβαστούν στο ισπανικό λιμάνι της Μαγιόρκα.

Οι υπεύθυνοι του ισπανικού πλοίου διάσωσης «Open Arms» ανέφεραν νωρίτερα πως οι δύο χώρες φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αποβίβαση των μεταναστών στη Μαγιόρκα, κάτι που σημαίνει ότι θα προστεθούν άλλες τρεις ημέρες παραμονής τους στο πλοίο σε μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Αν πράγματι έχει επιτευχθεί συμφωνία, είναι σημαντικό η Ιταλία και η Ισπανία να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αποβιβαστούν τελικά σε ένα ασφαλές λιμάνι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ συνομιλεί με μετανάστη που παραμένει στο πλοίο διάσωσης

«Η μοναδική σωστή πληροφορία είναι πως η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε στο “Open Arms” να κατευθυνθεί στο πιο κοντινό ισπανικό λιμάνι και ότι η ιταλική κυβέρνηση παραβαίνει τον νόμο απαγορεύοντας στους μετανάστες να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα», διευκρίνισε από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση.

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, οι μετανάστες παραμένουν πάνω στο πλοίο ανοικτά των ιταλικών ακτών, έχοντας εγκλωβιστεί ανάμεσα στη σκληρή μεταναστευτική γραμμή του ακροδεξιού Σαλβίνι και στην απροθυμία της ΕΕ να βρει μια λύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...