385
Ο Ρίτσαρντ Γκάριοτ το 2008 έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου παρέμεινε για 10 ημέρες | EPA/YURI KOCHETKOV

Ρίτσαρντ Γκάριοτ: Από το Διάστημα στο πιο βαθύ σημείο της Γης

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 20:24
Ο Ρίτσαρντ Γκάριοτ το 2008 έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου παρέμεινε για 10 ημέρες
|EPA/YURI KOCHETKOV

Ρίτσαρντ Γκάριοτ: Από το Διάστημα στο πιο βαθύ σημείο της Γης

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 20:24

Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη, στην Τάφρο των Μαριανών, στα 11.οοο μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού, καταδύθηκε την Δευτέρα, ο Ρίτσαρντ Γκάριοτ.

Ετσι, ο 59χρονος Βρετανοαμερικανός έγινε ο μόνος άνθρωπος, που έχει βρεθεί στο Διάστημα (το 2008 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, στο ναυάγιο του Τιτανικού και τώρα στο χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, το οποίο βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό, στα ανατολικά των Μαριάνων νήσων.

Η τάφρος έχει 2.550 χιλιόμετρα μήκος και μέσο πλάτος 69 χιλιόμετρα φτάνοντας το μέγιστο βάθος στην άβυσσο του Τσάλεντζερ.

Ο Γκάριοτ ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, την επιτυχία της κατάδυσής του στο Twitter.

Ο Γκάριοτ ταξίδεψε με τον Τρίτωνα, ένα υποβρύχιο όχημα, με πιλότο τον Βίκτορ Βέσκοβο, ο οποίος είχε σπάσει το ρεκόρ του Τζέιμς Κάμερον, για την βαθύτερη κατάδυση ανθρώπου. Ο διάσημος σκηνοθέτης είχε καταδυθεί στην τάφρο το 2012.

Οπως γράφουν οι Times, στο σημείο αυτό, όπου βέβαια, δεν φτάνει ποτέ το φως του ήλιου, η πίεση ισοδυναμεί με «100 ελέφαντες να στέκονται πάνω στο κεφάλι ενός ανθρώπου».

Το σκάφος που χρησιμοποίησε ο Γκάριοτ στη διάρκεια δοκιμής

Πριν από την κατάδυσή του, ο Γκάριοτ είχε πει: «Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα, είναι ότι μοιάζει να είσαι σε έναν εξωγήινο κόσμο. Βρίσκεσαι σε ένα τρομερά διαφορετικό φυσικό περιβάλλον και εμπνέομαι από το δέος αυτών των στιγμών».

Ο Γκάριοτ, που είναι επιχειρηματίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, έχει στόχο να μελετήσει το οικοσύστημα της τάφρου για αυτό και συνέλεξε δείγματα από τον βυθό και τα νερά με τον ρομποτικό βραχίονα του υποβρυχίου. Αυτά θα μεταφερθούν στο περίφημο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Scripps, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ένα από τα καλύτερα του κόσμου.

Το υποβρύχιο με το οποίο καταδύθηκε ο Γκάριοτ

«Είμαστε 100% σίγουροι ότι θα βρούμε μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, ακόμα και εδώ. Εχουμε μολύνει κάθε γωνιά του πλανήτη», είπε και πρόσθεσε ότι θα αναζητήσει επίσης την παρουσία ακραιόφιλων, οργανισμών που επιβιώνουν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες. Η μελέτη τους θεωρείται πολύτιμη για την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες.

Ο Γκάριοτ ήταν από τους πρώτους που έβαλε στόχο τον διαστημικό τουρισμό, για αυτό και ίδρυσε την εταιρεία Space Adventures, το 1998. Δέκα χρόνια αργότερα, κατάφερε να ταξιδέψει στο Διάστημα. Ο πατέρας του, Οουεν, ήταν αστροναύτης της NASA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...