Η Αννα Κορακάκη άνοιξε τη συλλογή των ελληνικών μεταλλίων. Και ναι, το μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Το χάλκινο μετάλλιο της Αννας επιβεβαιώνει με ευχάριστο τρόπο τα προγνωστικά. Η Αννα Κορακάκη, στην πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έσπασε μια κατάρα σχεδόν ενός αιώνα. Ενενήντα έξι χρόνια είχε η Ελλάδα να κατακτήσει μετάλλιο στη σκοποβολή. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και ο Ευθύμης Μίττας, ο οποίος στο Λονδίνο ήταν από τα φαβορί, όμως δεν τα κατάφερε. Στο αγώνισμα της Κορακάκη πρώτη κατετάγη η Ζανγκ από την Κίνα και δεύτερη η Μπατσάσκινα από τη Ρωσία.
Και εμείς, κάθε τέσσερα χρόνια τέτοια εποχή, κάνουμε την ίδια κουβέντα: «πόσα μετάλλια θα πάρει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες;». Εφέτος, η απάντηση είναι εύκολη: 96! Οσα και οι αθλητές που στείλαμε στο Ρίο, μείον την κολυμβήτρια που βρέθηκε ντοπαρισμένη (και αποχώρησε, ήδη, από το Ολυμπιακό Χωριό).
Με κρατικό κονδύλι για Ολυμπιακή προετοιμασία το απόλυτο μηδέν, μια τόσο πολυάριθμη αποστολή είναι -από μόνη της- πραγματικός θρίαμβος. Στο Λονδίνο, το 2012, όταν ακόμη η κρίση δεν είχε χτυπήσει δυνατά την πόρτα της χώρας (στα χρόνια πριν από τους Αγώνες, στα οποία κρίνονται οι προκρίσεις), είχαμε στείλει 102. Τότε, μάλιστα, όταν τα φώτα της μεγάλης γιορτής είχαν σβήσει, οι Κασσάνδρες προέβλεπαν οτι -στο Ρίο- θα παρελάσει μόνο… η σημαία.
Δεν είχαν άδικο που το πίστευαν. Ούτε καν το κόστος των εργαζομένων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της χώρας (αυτές που λειτουργούν, όχι εκείνες που ρημάζουν) δεν καλύπτει, πια, το κράτος. Από τα 1.600.000 – 1.700.000 ευρώ που απαιτούνται, δίνει μόλις και μετά βίας ένα εκατομμύριο. Αλλά, ευτυχώς, οι απαισιόδοξοι διαψεύστηκαν. Χάρη στις χορηγίες, στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν πρωταθλητή» και στις υποτροφίες -ύψους 1.500.000 ευρώ- που εξασφαλίσαμε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως η ελληνική Ολυμπιακή ομάδα δεν έχει πάει στο Ρίο μόνο «για την τιμή των όπλων». Στο Λονδίνο, η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια: με τον Ηλία Ηλιάδη στο τζούντο και τις Αλεξάνδρα Τσιάβου – Χριστίνα Γιαζιτζίδου στην κωπηλασία. Στο Πεκίνο, πριν από οκτώ χρόνια, είχε πάρει τέσσερα. Τώρα, στο Ρίο, μπορούμε άνετα να ξεπεράσουμε αυτές τις επιδόσεις. Στοχεύουμε σε μετάλλια, σε τουλάχιστον δέκα αθλήματα.
Το λέει και το Associated Press. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, που καλύπτει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με πολυπληθή δημοσιογραφική αποστολή, δημοσιοποίησε -προ ημερών- τις εκτιμήσεις του για όλες τις χώρες. Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα θα κατακτήσει πέντε μετάλλια – τα δύο χρυσά. Το AP «βλέπει» στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, τον Λευτέρη Πετρούνια (στους κρίκους) και τον Σπύρο Γιαννιώτη (στα 10.000 μέτρα ανοιχτής θαλάσσης), ενώ θεωρεί ότι χάλκινα μετάλλια θα πάρουν η Κατερίνα Στεφανίδη (στο επί κοντώ), η Βούλα Παπαχρήστου (στο τριπλούν) και η Αννα Κορακάκη (στη σκοποβολή).
Οι μεγαλύτερες ελληνικές ελπίδες για διάκριση εντοπίζονται στα άλματα -ιδίως στο επί κοντώ- στη γυμναστική και στα λεγόμενα «υγρά» σπορ.
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι -αυτή τη εποχή- η καλύτερη ελληνίδα αθλήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις πρόσφατες επιδόσεις της, θα «παλέψει» για το βάθρο με τις Αμερικανίδες, αφού η η θρυλική Ισινμπάγιεβα έπεσε θύμα του ρωσικού σκανδάλου ντόπινγκ. Η Νικόλ Κυριακοπούλου -σπουδαία άλτης κι αυτή- είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μετά τον τραυματισμό της, δίνει μάχη με τον χρόνο. Ο 30χρονος Κώστας Φιλιππίδης -ένας από τους πιο σταθερούς αθλητές μας, με 14 τελικούς μεγάλων διοργανώσεων μετά το 2010- «ψάχνει», εδώ και εβδομάδες, το μεγάλο άλμα. Μακάρι να το βρει στη Βραζιλία.
Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές τετραετίες, τόσοι πολλοί έλληνες αθλητές «φλερτάρουν» με ένα μετάλλιο. Καλός ο νόμος του αθλητισμού, όμως υπάρχει και ο νόμος των πιθανοτήτων
Στο ύψος, ο Κώστας Μπανιώτης έχει σταθεροποιηθεί, πλέον, σε άλματα πάνω από τα 2,30 μ. Αν εμφανιστεί στην ίδια κατάσταση στο Ρίο, όλα είναι πιθανά. Το ίδιο ισχύει και για τη Βούλα Παπαχρήστου, στο τριπλούν. Η αθλήτρια που πριν από τέσσερα χρόνια έχασε το Λονδίνο εξαιτίας ενός ανόητου «τιτιβίσματος» με ρατσιστικό περιεχόμενο, ωρίμασε αφάνταστα αφότου έγινε μητέρα, τον Νοέμβριο του 2014. Τον Μάρτιο του 2016 έκανε το μεγάλο comeback: τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ (έτσι πήρε το εισιτήριο για το Ρίο), με μόλις ένα έγκυρο άλμα. Ο πρωταθλητισμός θέλει και «άστρο».
Στα σπριντ, ο Κώστας Δουβαλίδης και ο Λυκούργος Τσάκωνας θα κυνηγήσουν την πρόκριση στους ημιτελικούς. Τρία μεγάλα ταλέντα του ελληνικού στίβου που θα ντεμπουτάρουν στο Ρίο (Σκαρβέλης, Αναστασάκης και Τεντόγλου) αναζητούν εμπειρίες. Για μετάλλια είναι πολύ νωρίς.
Στη γυμναστική, το «βαρύ χαρτί» μας είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους – ο οποίος, το απόγευμα του Σαββάτου, ρίχτηκε στη μάχη των προκριματικών – κατέλαβε τη βαθμολογία των 15.833 πόντων και φυσικά πέρασε στον τελικό, που θα διεξαχθεί στις 15 Αυγούστου. Ξεπέρασε ακόμη και τον βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτ, τον Χρυσό Ολυμπιονίκη του 2012 στο Λονδίνο. Βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του και είναι έτοιμος να κατακτήσει τα πάντα, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ανδρική ομάδα πόλο, με σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πρώτη φορά βρίσκεται τόσο κοντά σε μία καλή θέση στο τουρνουά της υδατοσφαίρισης. Στο βάθρο ή κοντά στο βάθρο. Στην πρεμιέρα της στο Ρίο βρέθηκε να χάνει με 7-4 από τους Ιάπωνες, αλλά με αντεπίθεση στο τελευταίο οκτάλεπτο και με «χρυσό» γκολ από τον Μυλωνάκη, επικράτησε με 8-7! Επόμενος αγώνας για την Ελλάδα είναι με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σερβία τη Δευτέρα (8/8).
Στην κολύμβηση, στο Ρίο έχουμε να επιδείξουμε ίσως την πιο ταλαντούχα «φουρνιά» που ανέδειξε η χώρα, παρά το γεγονός ότι -οι περισσότεροι- προετοιμάστηκαν κάτω από τραγικές συνθήκες (όπως οι περισσότεροι έλληνες πρωταθλητές, άλλωστε). Κάποιοι δεν είχαν, καν, κολυμβητική γραμμή για να προπονηθούν… Στη μαραθώνια κολύμβηση, ο Σπύρος Γιαννιώτης -αυτός ο καταπληκτικός αθλητής- θέλει (και μπορεί) να ολοκληρώσει την καριέρα του με ένα μετάλλιο, αν και η ηλικία του κάνει τους υπόλοιπους αθλητές στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας να τον βλέπουν σαν… πατέρα τους. Στο Λονδίνο, το 2012, είχε πάρει την τέταρτη θέση.
Σε εξαιρετική κατάσταση είναι και η Κέλυ Αραούζου, επίσης στην ανοιχτή θάλασσα. Με την εμπειρία που -πλέον- διαθέτει, δεν υπάρχουν πολλές αθλήτριες ικανές να της κόψουν τον δρόμο προς τα μετάλλια.
Στην ιστιοπλοΐα έχουμε μεγάλη παράδοση διακρίσεων. Ρότα για μετάλλιο έχει χαράξει ο Βύρων Κοκκαλάνης (RSX), ο πρωταθλητής της ιστιοσανίδας που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Θα το είχε πάρει εδώ και τέσσερα χρόνια, όμως στο Λονδίνο αδικήθηκε από τους κριτές. Ο πειραιώτης Τάκης Μάντης και ο θεσσαλονικιός Παύλος Καγιαλής (470) είναι τα δύο πιο «καυτά» ονόματα της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Στην πρώτη τους συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ικανοί να φέρουν μετάλλιο.
Υπάρχει, βεβαίως, και η σημαιοφόρος της αποστολής, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία -τα ξημερώματα του Σαββάτου- έγινε η μοναδική γυναίκα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που μπήκε πρώτη στο Στάδιο, ως σημαιοφόρος της Ελλάδας. Θα αγωνιστεί για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς, μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη, στα «Νάκρα».
Με το βάθρο «φλερτάρει» και η κωπηλασία μας. Τρία πληρώματα και συνολικά 12 αθλητές και αθλήτριες θα προσπαθήσουν να τηρήσουν την παράδοση: να κατακτήσουν μετάλλιο σε τέταρτους διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Κατερίνα Νικολαΐδου και η Σοφία Ασουμανάκη προκρίθηκαν στο διπλό σκιφ και συγκαταλέγονται στα φαβορί. Η 19χρονη Σοφία Ασουμανάκη, μάλιστα, θεωρείται φαινόμενο στο άθλημα. Αν και κωπηλατεί μόλις δύο χρόνια, η φήμη της έχει φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ, με συνέπεια να δέχεται προτάσεις από αμερικανικά πανεπιστήμια, προκειμένου να αγωνίζεται με τα χρώματά τους.
Κάτι αντίστοιχο κατάφερε και η τετράκωπος ελαφρών βαρών. Στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η ελληνική ομάδα κέρδισε την απευθείας πρόκριση στη δωδεκάδα. Οι Στέφανος Ντούσκος, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρου και Παναγιώτης Μαγδανής, κατέλαβαν την τρίτη θέση αφήνοντας στην τέταρτη θέση τη γερμανική.
Το 2012 η ξιφομάχος Βάσω Βουγιούκα πήγε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Εμεινε στην πέμπτη θέση, επειδή αγωνίστηκε με δυο σπασμένα δόντια. Πρόκειται για αθλήτρια κλάσης, η οποία έχει αρνηθεί πρόταση της τουρκικής ομοσπονδίας για να αγωνιστεί με τα χρώματά της, έναντι δελεαστικής αμοιβής.
Ο Ηλίας Ηλιάδης, κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων, είναι το πρώτο όνομα στο τζούντο (και) στο Ρίο. Θα ήταν σίγουρος για μετάλλιο, εάν -τα τελευταία χρόνια- δεν είχε ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ με αλλεπάλληλους σοβαρούς τραυματισμούς. Τώρα, στους τελευταίους Ολυμπιακούς της μυθικής καριέρας του, θέλει να αποχωρήσει όπως του αξίζει.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η συμμετοχή όλων των κορυφαίων αθλητών σε κάθε αγώνισμα, «απαγορεύει» τις προβλέψεις. Φαβορί γκρεμίζονται και αουτσάιντερ διαπρέπουν, επειδή -τελικώς- τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες: στο εκατοστό του μέτρου ή στο δέκατο του δευτερολέπτου. Αλλά, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές τετραετίες, τόσοι πολλοί έλληνες αθλητές «φλερτάρουν» με ένα μετάλλιο. Καλός ο νόμος του αθλητισμού, όμως υπάρχει και ο νόμος των πιθανοτήτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News