462
Μέσα σε έντεκα λεπτά, οι ληστές άρπαξαν τα κοσμήματα και έγιναν καπνός από το Bulgari της Via Condotti | Eye Ubiquitous/Universal Images Group via Getty Images

Ριφιφί μέσω… αρχαίων υπονόμων σε γνωστό κοσμηματοπωλείο της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 13:20
Μέσα σε έντεκα λεπτά, οι ληστές άρπαξαν τα κοσμήματα και έγιναν καπνός από το Bulgari της Via Condotti
|Eye Ubiquitous/Universal Images Group via Getty Images

Ριφιφί μέσω… αρχαίων υπονόμων σε γνωστό κοσμηματοπωλείο της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 13:20

Από το περασμένο Σάββατο, η έννοια του ριφιφί έχει περάσει σε άλλο … level αποκτώντας και αρχαιολογική διάσταση.

Το αρχαίο αποχετευτικό σύστημα της Ρώμης έγινε η δίοδος διαφυγής για τους ληστές του γνωστού κοσμηματοπωλείου Bulgari, οι οποίοι μέσα σε έντεκα -μετρημένα με το ρολόι- λεπτά άρπαξαν κοσμήματα μισού εκατομμυρίου ευρώ και εξαφανίστηκαν.

Όπως το περιγράφουν οι Times του Λονδίνου, η συμμορία χτύπησε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου και φαίνεται πως τα είχε μελετήσει όλα με κάθε λεπτομέρεια: Μπήκαν από τα τούνελ του αποχευτικού συστήματος, τα οποία προφανώς είχαν χαρτογραφήσει για να καταλήξουν σε εκείνο που οδηγούσε ακριβώς μέσα στο κοσμηματοπωλείο της Via Condotti, που είναι γεμάτη με επώνυμα καταστήματα.

Μπήκαν στο κατάστημα ανοίγοντας τρύπα στο πάτωμα. Φυσικά τους «τσάκωσε» το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης -ήταν μασκοφόροι- και σήμανε ο συναγερμός. Οι ληστές, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχαν υπολογίσει ακριβώς τον χρόνο που χρειάζεται η αστυνομία για να καταφτάσει και δεν πτοήθηκαν. Ο συναγερμός ήταν συνδεδεμένος με σύστημα ειδοποίησης ιδιωτικής εταιρείας η οποία με τη σειρά της κάλεσε την αστυνομία η οποία θα έφτανε σε επτά λεπτά.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν δεν ήταν να αδειάσουν τις προθήκες, αλλά να ασφαλίσουν μια πλαϊνή πόρτα μέσω της οποίας υπολόγιζαν ότι θα έμπαινε η αστυνομία. Με αυτό τον τρόπο, έδωσαν στους εαυτούς τους άλλα 4 λεπτά -τόσο χρειάστηκαν οι αστυνομικοί ώσπου να ανοίξουν αυτή την πόρτα.

Εντεκα λεπτά, λοιπόν.

Οπως φαίνεται, ήταν αρκετά για να αρπάξουν κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, να βγουν όπως μπήκαν και να εξαφανιστούν μέσα στις δαιδαλώδεις αρχαίες υπόγειες σήραγγες.

«Ενώ ανοίγαμε την πόρτα, τους ακούγαμε να φωνάζουν «πάμε, πάμε», είπε ένας αστυνομικός στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Φυσικά δεν τους πρόλαβαν και ήταν βέβαια αδύνατο να τους εντοπίσουν μέσα στο υπόγειο αποχευτετικό σύστημα, με τα δεκάδες «παρακλάδια»… Ποιος ξέρει από ποιο φρεάτιο βγήκαν…

Οπως γράφουν οι Times, το υπόγειο αποχευτικό σύστημα της ρωμαϊκής εποχής διασχίζει όλο το κέντρο της Ρώμης και είναι λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Το αρχαίο αποχευτικό σύστημα της Ρώμης χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. (Universal Images Group via Getty Images)

Οι σήραγγες έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου χάρη στην υψηλής ποιότητας δουλειά των Ρωμαίων. Είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μπορούν μέσα σε αυτές να κινηθούν άνθρωποι και όταν δεν βρέχει, το ύψος του νέρου δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά μέσα σε αυτές. Επιπλέον, δεν είναι πλήρως χαρτογραφημένες, ώστε οι Αρχές να ξέρουν πού καταλήγει καθεμιά και τα παρακλάδια της. Ο,τι πρέπει δηλαδή για να κάνεις το ριφιφί σου και να φύγεις κύριος!

Στο παρελθόν, η αστυνομία πραγματοποιούσε περιπολίες μέσα στα υπόγεια τούνελ, όπως όμως καταγγέλλουν παράγοντες του εμπορίου, οι έλεγχοι έχουν σταματήσει…

Η αστυνομία ελέγχει τώρα τα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης του καταστήματος, ελπίζοντας ότι οι κλέφτες μπορεί να είχαν παρουσιαστεί ως πελάτες το προηγούμενο διάστημα για να βολιδοσκοπήσουν τη διάταξη του χώρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...