Κίνητρα για μεταφορά της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες που οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι χαμηλότερες, δηλαδή τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ενέργειας, όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. Παράλληλα, ανακοίνωσε το τέλος των πράσινων τιμολογίων στα οποία είχε περάσει αυτόματα η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών.
Οσον αφορά την πρώτη ριζική αλλαγή στα τιμολόγια, το ωράριο για το μειωμένο – «νυχτερινό» που ισχύει σήμερα (2-8 π.μ. και 4-5 μ.μ. τον χειμώνα και 11 μ.μ.-7 π.μ. το καλοκαίρι), αλλάζει και μεαφέρεται στη ζώνη μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. τις καλοκαιρινές μέρες και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.
Κατά τις ώρες αυτές οι τιμές στο Χρηματιστήριο είναι χαμηλότερες -έως και μηδενικές- χάρη στην υπερπροσφορά ενέργειας από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή/και τη χαμηλή ζήτηση τα Σαββατοκύριακα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, δεδομένου ότι τις ώρες εκείνες το ρεύμα είναι πια ακριβότερο.
«Εχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε λέγοντας:
«Εχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι φθηνότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Εχουμε αυτή τη στιγμή αναλογικούς μετρητές, που δεν είναι “έξυπνοι”, αλλά έχουν δύο ζώνες. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε».
Οι αλλαγές στο νυχτερινό είχαν αναγγελθεί την άνοιξη με ορίζοντα εφαρμογής το φθινόπωρο, ωστόσο το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ από το 2025.
Οι νέες ζώνες μειωμένων χρεώσεων αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης -υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύρια- ενώ για τους υπόλοιπους η εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου θα είναι εφικτή καθώς προχωρά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σημειώνεται ότι το όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο σήμερα δεν αφορά το σύνολο των καταναλωτών που διαθέτουν νυχτερινό μετρητή, καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές έχουν καταργήσει τις μειωμένες χρεώσεις τη νύχτα (παραμένουν στη ΔEΗ για το πράσινο τιμολόγιο και στην ΕΛΙΝ για το μπλε-σταθερό). Συνεπώς προϋπόθεση για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους καταναλωτές από το νέο πλαίσιο, είναι να διαμορφωθούν τα αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα από τους προμηθευτές.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, είναι η κατάργηση του πράσινου τιμολογίου. Οπως είπε στο Action24 ο υπουργός Ενέργειας, τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του χρόνου, οπότε οι καταναλωτές καλούνται να επιλέξουν ένα νέο «χρωματιστό» τιμολόγιο ρεύματος.
«Θα πρέπει να περιμένουμε ενάμιση μήνα για να δούμε τι θα γίνει με τα πράσινα τιμολόγια. Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες πώς θα αντιμετωπίσουμε τη λήξη του πράσινου τιμολογίου στο τέλος του έτους», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σκυλακάκης, κάνοντας αναφορά στις αλλαγές που θα φέρει η είσοδος των πορτοκαλί τιμολογίων τα οποία προς το παρόν αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις και αυτό γιατί σήμερα τηλεμετρητές, πέραν της Υψηλής Τάσης, διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA.
Απλήρωτοι πάνω από 100.000 λογαριασμοί επιχειρήσεων
Εν τω μεταξύ, στη μέγγενη του ενεργειακού κόστους που βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις (στα τιμολόγια των οποίων δεν υπήρχε κρατική επιδότηση) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Οπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασε το 30% και λόγω υψηλής κατανάλωσης, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες, έλαβαν φουσκωμένους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, περισσότεροι από 100.000 λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι και μόνη διαθέσιμη λύση είναι η διαδικασία των ρυθμίσεων για τα χρέη επιχειρήσεων και επαγγελματιών στους παρόχους.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε τέλος τον επροβληματισμό του για το ενδεχόμενο και νεάς αύξησης των τιμών ενέργειας λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News