Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη μιας αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ασπίδας αξίας 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται έλληνες αξιωματούχους. Η ασπίδα αυτή θα μιμείται πιθανότατα το ισραηλινό Iron Dome και αντίστοιχα συστήματα αεράμυνας του εβραϊκού κράτους τα οποία αναχαιτίζουν πυραύλους μικρής και μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύονται στο ισραηλινό έδαφος εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.
«Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο σύστημα αντιαεροπορικής και αντι-drone προστασίας» ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, έπειτα από μία κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια –πρόκειται, προφανώς, για την ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τον κ. Δένδια, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη (περισσότερα εδώ). «Είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ» δήλωσε η ίδια πηγή.
Ενας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ύψος της ενδεχόμενης συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δαπανήσει 12,8 δισ. ευρώ έως το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Το δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας περιλαμβάνει, επίσης, την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών F-35 και drones από τις ΗΠΑ, καθώς και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.
«Προσπαθούμε για μια γρήγορη μετάβαση των ενόπλων δυνάμεών μας στον 21ο αιώνα» ανέφερε στις σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με την Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ιστορικό αντίπαλό της, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά την κάποια βελτίωση των διμερών σχέσεων» σχολίασε το πρακτορείο Reuters.
«Παρά την πρόσφατη ύφεση στις τεταμένες σχέσεις της με την Τουρκία, η γειτονική χώρα παραμένει πηγή ανησυχίας για την Αθήνα, καθώς τα δύο κράτη διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, όπως τα θαλάσσια σύνορα, οι ενεργειακοί πόροι και ο εναέριος χώρος στην ανατολική Μεσόγειο».
Σήμερα, για την προστασία του εναέριου χώρου της, η Ελλάδα χρησιμοποιεί συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ καθώς και παλαιότερα ρωσικά συστήματα S-300, κατέληξε το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News