335
Ελικόπτερο επιχειρεί στην πυρκαγιά στο Ρέθυμνο, την Πέμπτη | Image Online/Intime

Ρέθυμνο: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά – μεγάλες καταστροφές

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 16:21
Ελικόπτερο επιχειρεί στην πυρκαγιά στο Ρέθυμνο, την Πέμπτη
|Image Online/Intime

Ρέθυμνο: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά – μεγάλες καταστροφές

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 16:21

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Αμάρι οριοθετήθηκε και τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά η καταστροφή «είναι αποκαρδιωτική», σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Μιχάλη Σαρρή.

Η φωτιά προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην περιοχή, με καμένες εκτάσεις, κατεστραμμένα δίκτυα και σοβαρές καταστροφές σε φυσικό και ζωικό κεφάλαιο.

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, των εθελοντών και των κατοίκων, η φωτιά κατέστρεψε σημαντικούς πόρους και περιουσίες.

Ο κ. Σαρρής ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αμαρίου και τόνισε πως «η εικόνα της περιοχής μετά τη φωτιά είναι θλιβερή, και θα χρειαστεί χρόνος και συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάστασή της. Θα χρειαστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του Αμαρίου και όλοι μαζί απαιτείται να ενώσουμε δυνάμεις και να αγωνιστούμε για αυτό».

Στην έκδοση νέας απόφασης με την οποία κηρύσσονται σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας και οι δημοτικές κοινότητες Νίθαυρης (Νίθαυρη – Βαθιακό) και Πλατάνου προχώρησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν νέου αιτήματος που υπέβαλε την Παρασκευή ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, μετά την εξέλιξη του πύρινου μετώπου με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών που έπληξαν τις εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας με προγενέστερη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη κηρυχθεί οι δημοτικές κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Ανω Μέρους (Ανω Μέρος – Χορδάκι) και Αποδούλου (Σάτα – Ρίζικας – Μάντρες).

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό, το απόγευμα της Κυριακής, η φωτιά στα μέτωπα του Αμαρίου βρισκόταν σε πλήρη ύφεση, ωστόσο παρέμεναν δυνάμεις φύλαξης για τυχόν αναζωπυρώσεις δεδομένου ότι φυσούσε δυνατός άνεμος.

Μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων αποτραβήχθηκαν μερικώς λόγω του βαθμού κινδύνου 5 που ισχύει για όλη την Κρήτη, οπότε οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σε επιφυλακή και σε άλλα σημεία για τυχόν άμεση επέμβαση σε όλο το νησί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...